Caute all, urcite ste zaznamenali promo na novy Garmin edge 705 pre bikerov. Mne osobne sa celkom pozdava, ale nie som si isty ci ho mam kupit or not. Dajte teda prosim vediet vase nazory na tieto kombinovane hracky (GPS, kardio, cyklokomp,...). K tej 705ke - nie som profik do GPS pristrojov, ale ocakaval som ze nadmorsku vysku mi prezradi prave GPSko, vyrobca vsak udava ze ju pristroj meria barometrickym cidlom (zvlastne). Takisto rychlost - 705ka ma myslim bezdrat. Opat som si myslel ze rychlost bude merana satelitom. Kedze som v tomto fakt amater, dajte mi skolenie preco to riesia tymto sposobom a celkovo vas nazor na 705ku. DAkujem vopred.
Podla mna sa spotreba kalorie v takychto hrackach vobec nepocita zo vzdialenosti, ale iba z hmotnosti, veku a tepovej frekvencie. A ide len o velmi orientacne hodnoty, podla ktorych by som sa urcite nepripravoval na Mr. Universe
Podla mna sa spotreba kalorie v takychto hrackach vobec nepocita zo vzdialenosti, ale iba z hmotnosti, veku a tepovej frekvencie. A ide len o velmi orientacne hodnoty, podla ktorych by som sa urcite nepripravoval na Mr. Universe
Ak by to bola pravda, tak by to znamenalo, ze dvaja rovnako stari a tazki chlapi by palili
rovnake kalorie aj v tom pripade, ze jeden ma pokojovy tep 50 a druhy 97. (toto je uplne realna vec)
No a v pripade ze by bezali na rovnake tepy dajme tomu 160 beats/m tak prvy by mohol bezat cca 12 km/h a druhy napr 6 km/h. Cize podla mna by ten prvy palil vyrazne viac ako druhy, ty si ale vzdialenost zanedbal, takze je ti to jedno.
Fyzika: Spotrebovana energia je priamo zavisla od toho ake tazke teleso hybes po akej drahe a akou rychlostou (akurat rychlost tu tusim hra exponencialnu rolu).
Ked som mal Polar, tak v tom softe od nich som vypozoroval - ale neberte ma doslovne lebo na kalorie som kaslal - ze kalorie prepocitava podla casu a miery usilia. ta miera usilia vychadzala z hmotnosti a vlastnych prahov pulzov resp kde si sa na vlastnej stupnici pohyboval, teda nie absolutneho cisla pulzov ale v akom pasme si sa pohyboval - to ma kazdy clovek individualne (niekto pri 160 tepoch uz ide na doraz a iny este v aerobnom pasme a nezalezi to len od veku) a este podla akejsi krivky ktoru si si mohol pre kazdy sport modifikovat - vlastne nasobit to nejaky &quo*****m" a z toho si dostal dake cisla. Myslim si ze edge je na tom podobne - cas - usile a hmotnost.
apropo na co je dobry taky udaj vobec?
Ak ten polar nemal meranie vzdialenosti (bol na beh a nemal GPS, prip. krokomer), tak mu ine ani neostavalo, len si tipnut na zaklade tych kriviek.
BTW moze to robit aj Random() (kto na to pride, ze?)
A naco ti je ten udaj, no ked si ho cuca z prsta, tak nanic. Inak je ti na to, aby si jedol tolko kolko ti treba, ani nie menej ani nie viac, lebo ak jes menej, tak ti nemaju ako narast svaly a ak viac, tak ti narastie brucho.
Pripadne, kolko piv si mozes dat po treningu
Ak by to bola pravda, tak by to znamenalo, ze dvaja rovnako stari a tazki chlapi by palili
rovnake kalorie aj v tom pripade, ze jeden ma pokojovy tep 50 a druhy 97. (toto je uplne realna vec)
Takze vzdialenost zanedbat nemozes.
OK, pravda - zabudol som, ze sa tam zadava este aj pulzova frekvencia, samozrejme.
Ale tak ci tak si myslim, ze vzdialenost pri tom nehra rolu. Ak jeden ide na cestnom bicykli, vaziacom 7 kilo a druhy ide popri nom na Ukrajine, vaziacej 15 kilo, obaja su rovnako stari, maju rovnaku hmotnost a kludovy pulz, tak ten druhy spali viac, aj ked presli rovnako rychlo rovnaku vzdialenost. Jediny rozdiel medzi nimi je tepova frekvencia (kedze ten druhy musi viacej makat, aby utiahol tu Ukrajinu, tak mu rychlejsie bije srdce), z niceho ineho ten komputer vychadzat nemoze, vsetko ostatne maju rovnake. ???
OK, pravda - zabudol som, ze sa tam zadava este aj pulzova frekvencia, samozrejme.
Ale tak ci tak si myslim, ze vzdialenost pri tom nehra rolu. Ak jeden ide na cestnom bicykli, vaziacom 7 kilo a druhy ide popri nom na Ukrajine, vaziacej 15 kilo, obaja su rovnako stari, maju rovnaku hmotnost a kludovy pulz, tak ten druhy spali viac, aj ked presli rovnako rychlo rovnaku vzdialenost. Jediny rozdiel medzi nimi je tepova frekvencia (kedze ten druhy musi viacej makat, aby utiahol tu Ukrajinu, tak mu rychlejsie bije srdce), z niceho ineho ten komputer vychadzat nemoze, vsetko ostatne maju rovnake. ???
Kamarat, nechcem moc tlacit, ale OD DRAHY (vzdialenosti) TO TEDA ZAVISLE JE! Citaj poriadne co som napisal. Srdcova frekvencia nehovori nic o tom, ci jeden maka viac ako druhy. Srdcova frekvencia moze hovorit o tom ci jeden konkretny jedinec maka v jednom momente viac ako v druhom za predpokladu, ze medzi tym nechitil nejaku chripku.
Nechcem sa hadat, takze uz len fakty:
Praca zavisi aj od dráhy po ktorej sa teleso premiestňuje. Vzorec pre výpočet práce je W = F s
Ak vyjadríme veľkosť sily v newtonoch a dráhu v metroch, jednotkou práce je joule ( J ). Ak ti nieco hovori Joule, alebo kiloJoule. Pricom kJoule = 4.2 x kCal
Takze vzdialenost (cize draha) hra velmi podstatnu rolu. Tak isto ako aj sila (ukrajina, alebo lahucky super cestak). Srdcova frekvencia pri tom nehra rolu. Je to len side effect.
dakujem vam velmi pekne za vase reakcie. ja osobne sa vsak priklanam ze by to nemalo byt zavisle od drahy.
a) moje priklady boli len orientacne ,ale oni prave mali by vies k tomu, ze to asi s drahou nema nic spolocne.( skusme napr. taku blbost. sedis v iducom autobuse a dvihas rukou cinku ??????)
b) pred garminom som mal ine testery, ktore nemali gps (sunto, polar ...) a tie merali kcal aj bez drahy.
c) viem ze tepova frakvecia nie je uplne zodpovedna velicina, lepsie by bol merac vykonu ale ten tiez nie je zavisli od drahy (aby si mohol jazdit aj na valcoch doma).
d) kcal je len orientacna zalezitost. pouzivam ju len na porovnanie pri jazde na spinningu( tam je hmotnost, cas a ostatne veci konstatne) a porovnam svoj vykon medzi jednotlivymi dnami za rovnakych podmienok (orientacne)., co s garminom sa neda.
e) tym vsetkym som len chcel povedat ze u garminu to neplati a pri vypnutom gps signale nemeria kcal a zatial len u toho teho jedineho pristroja je kcal umerne nameranej vzdialenosti pomocou gps co vedie k vyslednym blbostiam.
oplatí sa mi kúpiť "CAD" alebo na rýchlosť stačí GPS signál, budem ho používať iba vonku
Ja myslim, ze nie. Ak nie si profik, ktory potrebuje vyhodnocovat udaje presne udaje z CAD, tak to nepotrebujes. GPS uplne staci. Mne to na biku zavadzalo. Na EDGE sa mi paci prave to, ze nemas bike ovesany ziadnymi snimacmi, nedajboze kablami ako vianocny stromcek. Je to jedna mala krabicka na riaditkach, v ktorej je vsetko a to je na tom to krasne.
v poslednom vylepseni FW je nejaka blbost pri vyhodnocovani rychlosti podla GPS, pokial sa nenacitaju vsetky satelity tak nemera rychlost vobec alebo divne... Neviem presne kde je chyba ale ked idem behat do lesa a nechce sa mi cakat kym sa nacitaju satelity tak Garmin mi funguje iba ako stopky a az niekde po cca 3km zacne merat aj ostatne parametre (rychlost, vzdalenost). Ten to problem som do upgreatu nemal nastali az po nom.
dakujem vam velmi pekne za vase reakcie. ja osobne sa vsak priklanam ze by to nemalo byt zavisle od drahy.
Základný vzorec pre výpočet práce je W = Fs
F je sila
s je dráha
takže to od dráhy nutne závislé je. TOTO JE ZÁKLADNÝ VZŤAH, VŠETKO OSTATNÉ SÚ LEN ŠPECIÁLNE PRÍPADY.
F na rovine je sila ktorú potrebuješ na prekonanie odporu vzduchu a valivého odporu pneumatík, ložísk atď., teda istá minimálna sila, ktorú potrebuješ na udržanie stálej rýchlosti. To minimálne.
Code:
skusme napr. taku blbost. sedis v iducom autobuse a dvihas rukou cinku ??????
TY konáš len prácu proti gravitačnému poľu, takže počet zdvihov krát m.g.h
m - hmotnosť činky
g - gravitačná konštanta
h - výška o koľko činku dvihneš (a to je dráha)
Naštuduj si vzťažné sústavy...
Code:
lepsie by bol merac vykonu ale ten tiez nie je zavisli od drahy
To si kde vzal? Tvoje nožičky pri točení pedálmi neposúvaš silou po +/- kruhovej dráhe?
V poslednom FW koloráda je blbosť to že pri zapnutí ide teplomer od nuly,
samozrejme smerom hore, keďže je pri bytovej teplote, potom klesá dole ak som vonku.
Pri poslednom výjazde som ho zapol. Teplomer vybehol na cca 15 st. C, a potom pomaly klesal až na -1 st. C, čo stále bolo veľa keď bolo asi -5. A toto sa udialo asi tak počas troch hodín. Superpresnosť meracieho zariadenia. Holt kalibrácia a certifikát k tomu nie je.
Starý Legend mal dopredu doprava doľava rýchlosť a monodisplej. A to som ešte rád že FW v tom Garmine nie je od veleslávneho giganta.
fakt moja poslednapoznamka ku kaloriam.
asi si tu mylite trosku fakty. to co sa v dsporte povazuje za spalene kalorie je vlaste energia svalov a srdcovocievnej sustavy ktoru musi clovek vynalozit. a je to jedno cije to na zaklade prace po drahe alebo tocenim na mieste alebo potenim v saune. skratka pri aktivite musis vynalozit urcitu pracu a tomu umernu energiu.
Omnoho dolezitejsie je akym sposobom vynakladas tu energiu, ci ides na cukry, tuky, volne nadoraz aerobne....
blbe je ze spotrebovana energia sa da asi tazko odmerat nejakym externym geretom, tak jeden vyrobcal to odvodzuje od tepov a narocnosti sportu (teda aku velku skupinu svalov zapajas) iny zasa od inych parametrov.Garmin v edge 705 zjavne stavil na to ze to mas pouzivat na biku a este k tomu vonku (a ked inak mas na to iny geret) a teda presudo meranie spotrebovanej energie spravil ako substituciu cez prejdenu vzdialenost na zaklade gps plus intenzita treningu podla tepov, hold potom to vyzera tak ze ked vypnes gps, nepalis ziadnu energiu... aspon tak sa mi to javi. Preto si myslim ze pocitanie spalenych kalorii nepriamymi metodami su hovadiny a je to to posledne coby som si pocas treningu vsimal.
tymto koncim vyjadrovanie sa k kilokaloriam, hoci by som sa ajmilion krat mylil
laco keďže som kryštalograf tak som v podstate aj tak trochen fyzik ...
celé meranie kJ čímkoľvek takýmto obsahuje o.i. stádo bulharských konštánt (napr. sa predpokladá, že reálne vykonaná práca je asi 1/4 "spálených" kJ, teda účinnosť človeka je asi 25 %) takže je to naozaj len približné
Slavomir: termočlánok holt zmeria teplotu tela prístroja. A ak si na slnku tak -5 nebudeš mať nikdy (maybe po dlhšom zjazde).
Daj ho do tej normalizovanej meteo búdky a potom porovnávaj
Tulenik: Uz som sa bal ze sa ma nikto nezastane (myslim tym ten prispevok so vzorcami na podporu tvrdenia ze praca je sila po drahe, ci uz je teleso cinka, alebo clovek sam, svaly musia posobit tou silou zo vzorca po nejakej drahe. Samozrejme ide o energiu ktoru treba naviac ku energii bazalneho metabolizmu.
Fyzika je fajn
BTW: Myslim ze zaciatkom roka vysiel novy FW pre Edge 705, mozte skusit, co sa zmenilo...
ospravedlnujem sa, ale nechcel som aby sa diskusia velmi vyhrotila, ale kazdy si moze povedat svoj nazor. urcite maju v fyzici s tou drahou v podstate pravdu, ale neda sa to uplatnit vseobecne, ked sa neda draha presne zmerat. potom to podla mna vychadza z tepovej frekvencie a vo vopred prednastavenych udajov v meranom pristroji. podla toho v akych pasmach tepovej frekvencie sa pohybujes tak sa da orientacne tvoja energia vypocitat. kazdy ma zadane ine udaje a preto nebude energia urcite rovnaka. ja som skor chcel upriamit pozornost hlavne na rozdielnost merania prave u garmina a ostanych pristrojov co som vlastnil. garmin vyhodnocuje energiu z gps vzdialenosti a ostatne s tepovej frekvencie. kazdy si musi najst preto pristroj ktory mu viac vyhovuje. u garmina, by som preto uvital moznost ak nie je mozne prijat gps signal aby to meral ako napr. polar, suunto, sigma.... .
dobry den, potreboval by som poradit. spravil som upgrade z ver. 2.5 na 2.7. najprv mi to neslo rozbehat , ale ked som vybral pamat. kartu tak sa to rozbehlo. mam ale problem od vtedy mi to nechce citat kartu. vymenil som aj za iny typ karty a spravil som znova upgrade a nic nepomohlo. pc po pripojeni pise ze mam vlozit kartu a potom formatovat, ale ked to chcem spravit nic sa neudeje.ak by vedel niekto poradit, dakujem.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
No a v pripade ze by bezali na rovnake tepy dajme tomu 160 beats/m tak prvy by mohol bezat cca 12 km/h a druhy napr 6 km/h. Cize podla mna by ten prvy palil vyrazne viac ako druhy, ty si ale vzdialenost zanedbal, takze je ti to jedno.
Fyzika: Spotrebovana energia je priamo zavisla od toho ake tazke teleso hybes po akej drahe a akou rychlostou (akurat rychlost tu tusim hra exponencialnu rolu).
apropo na co je dobry taky udaj vobec?
Ak ten polar nemal meranie vzdialenosti (bol na beh a nemal GPS, prip. krokomer), tak mu ine ani neostavalo, len si tipnut na zaklade tych kriviek.
BTW moze to robit aj Random() (kto na to pride, ze?)
A naco ti je ten udaj, no ked si ho cuca z prsta, tak nanic. Inak je ti na to, aby si jedol tolko kolko ti treba, ani nie menej ani nie viac, lebo ak jes menej, tak ti nemaju ako narast svaly a ak viac, tak ti narastie brucho.
Pripadne, kolko piv si mozes dat po treningu
Kamarat, nechcem moc tlacit, ale OD DRAHY (vzdialenosti) TO TEDA ZAVISLE JE! Citaj poriadne co som napisal. Srdcova frekvencia nehovori nic o tom, ci jeden maka viac ako druhy. Srdcova frekvencia moze hovorit o tom ci jeden konkretny jedinec maka v jednom momente viac ako v druhom za predpokladu, ze medzi tym nechitil nejaku chripku.
Nechcem sa hadat, takze uz len fakty:
Praca zavisi aj od dráhy po ktorej sa teleso premiestňuje. Vzorec pre výpočet práce je W = F s
Ak vyjadríme veľkosť sily v newtonoch a dráhu v metroch, jednotkou práce je joule ( J ). Ak ti nieco hovori Joule, alebo kiloJoule. Pricom kJoule = 4.2 x kCal
Takze vzdialenost (cize draha) hra velmi podstatnu rolu. Tak isto ako aj sila (ukrajina, alebo lahucky super cestak). Srdcova frekvencia pri tom nehra rolu. Je to len side effect.
http://www.braydenwm.com/calburn.htm
diskusia http://caloriecount.about.com/anyone-understand-calculate-calories-burned-based-ft124824
diskusia http://www.thedailyplate.com/forum/viewtopic.php?p=111941&sid=78802b2b48abcd0033e10a7e35554045
http://www.polar.fi/en/support/faqs?product=&category=Training&documenttitle=Information+about+Polar+OwnCal+calorie+counting+feature&document=/gip/PKBStoGIP.nsf/web_cat/C225742500419A8A422569BA0036816A
no info su vselijake ale o vzdialenosti nie je reci... akurat cas, hr, vo2max, hmotnost....
osobne pre mna je z toho poznatok ze udaj o "spalenych kaloriach" je v praxi hausnumero - ak sa to nezistuje nejako "vedecky"
Garmin mi to ukazuje ako Total Calories.
Napr. za 1 hod 15 min mi zratal 968 calories.
Podľa všeob tabuliek by sa malo na biku spáliť od 400-600 KCAL.
Nesedia mi jednotky CALORIES verzus KCAL a možno aj potom výpočet... Sigma PC15 bola vždy bližšie tabuľkovým hodnotám.
a) moje priklady boli len orientacne ,ale oni prave mali by vies k tomu, ze to asi s drahou nema nic spolocne.( skusme napr. taku blbost. sedis v iducom autobuse a dvihas rukou cinku ??????)
b) pred garminom som mal ine testery, ktore nemali gps (sunto, polar ...) a tie merali kcal aj bez drahy.
c) viem ze tepova frakvecia nie je uplne zodpovedna velicina, lepsie by bol merac vykonu ale ten tiez nie je zavisli od drahy (aby si mohol jazdit aj na valcoch doma).
d) kcal je len orientacna zalezitost. pouzivam ju len na porovnanie pri jazde na spinningu( tam je hmotnost, cas a ostatne veci konstatne) a porovnam svoj vykon medzi jednotlivymi dnami za rovnakych podmienok (orientacne)., co s garminom sa neda.
e) tym vsetkym som len chcel povedat ze u garminu to neplati a pri vypnutom gps signale nemeria kcal a zatial len u toho teho jedineho pristroja je kcal umerne nameranej vzdialenosti pomocou gps co vedie k vyslednym blbostiam.
dakujem
Ja myslim, ze nie. Ak nie si profik, ktory potrebuje vyhodnocovat udaje presne udaje z CAD, tak to nepotrebujes. GPS uplne staci. Mne to na biku zavadzalo. Na EDGE sa mi paci prave to, ze nemas bike ovesany ziadnymi snimacmi, nedajboze kablami ako vianocny stromcek. Je to jedna mala krabicka na riaditkach, v ktorej je vsetko a to je na tom to krasne.
Základný vzorec pre výpočet práce je W = Fs
F je sila
s je dráha
takže to od dráhy nutne závislé je. TOTO JE ZÁKLADNÝ VZŤAH, VŠETKO OSTATNÉ SÚ LEN ŠPECIÁLNE PRÍPADY.
F na rovine je sila ktorú potrebuješ na prekonanie odporu vzduchu a valivého odporu pneumatík, ložísk atď., teda istá minimálna sila, ktorú potrebuješ na udržanie stálej rýchlosti. To minimálne.
TY konáš len prácu proti gravitačnému poľu, takže počet zdvihov krát m.g.h
m - hmotnosť činky
g - gravitačná konštanta
h - výška o koľko činku dvihneš (a to je dráha)
Naštuduj si vzťažné sústavy...
To si kde vzal? Tvoje nožičky pri točení pedálmi neposúvaš silou po +/- kruhovej dráhe?
V poslednom FW koloráda je blbosť to že pri zapnutí ide teplomer od nuly,
samozrejme smerom hore, keďže je pri bytovej teplote, potom klesá dole ak som vonku.
Pri poslednom výjazde som ho zapol. Teplomer vybehol na cca 15 st. C, a potom pomaly klesal až na -1 st. C, čo stále bolo veľa keď bolo asi -5. A toto sa udialo asi tak počas troch hodín. Superpresnosť meracieho zariadenia. Holt kalibrácia a certifikát k tomu nie je.
Starý Legend mal dopredu doprava doľava rýchlosť a monodisplej. A to som ešte rád že FW v tom Garmine nie je od veleslávneho giganta.
asi si tu mylite trosku fakty. to co sa v dsporte povazuje za spalene kalorie je vlaste energia svalov a srdcovocievnej sustavy ktoru musi clovek vynalozit. a je to jedno cije to na zaklade prace po drahe alebo tocenim na mieste alebo potenim v saune. skratka pri aktivite musis vynalozit urcitu pracu a tomu umernu energiu.
Omnoho dolezitejsie je akym sposobom vynakladas tu energiu, ci ides na cukry, tuky, volne nadoraz aerobne....
blbe je ze spotrebovana energia sa da asi tazko odmerat nejakym externym geretom, tak jeden vyrobcal to odvodzuje od tepov a narocnosti sportu (teda aku velku skupinu svalov zapajas) iny zasa od inych parametrov.Garmin v edge 705 zjavne stavil na to ze to mas pouzivat na biku a este k tomu vonku (a ked inak mas na to iny geret) a teda presudo meranie spotrebovanej energie spravil ako substituciu cez prejdenu vzdialenost na zaklade gps plus intenzita treningu podla tepov, hold potom to vyzera tak ze ked vypnes gps, nepalis ziadnu energiu... aspon tak sa mi to javi. Preto si myslim ze pocitanie spalenych kalorii nepriamymi metodami su hovadiny a je to to posledne coby som si pocas treningu vsimal.
tymto koncim vyjadrovanie sa k kilokaloriam, hoci by som sa ajmilion krat mylil
celé meranie kJ čímkoľvek takýmto obsahuje o.i. stádo bulharských konštánt (napr. sa predpokladá, že reálne vykonaná práca je asi 1/4 "spálených" kJ, teda účinnosť človeka je asi 25 %) takže je to naozaj len približné
Slavomir: termočlánok holt zmeria teplotu tela prístroja. A ak si na slnku tak -5 nebudeš mať nikdy (maybe po dlhšom zjazde).
Daj ho do tej normalizovanej meteo búdky a potom porovnávaj
Fyzika je fajn
BTW: Myslim ze zaciatkom roka vysiel novy FW pre Edge 705, mozte skusit, co sa zmenilo...
dakujem