Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Teraz musím trénovať , skúšať / mletie, doby extrakcie, silu tampovania / , experimentovať...chcem piť espresso často a pri vyššej gramáži , by mi už vplyvom nadmerného kofeinizmu začali liezť oči z " dúlku " :D ...Nehovoriac o tom , že kvalitná káva aj niečo stojí.
sekiller áno so zvýšenou gramážou mi to ide super , ale už som pri danom portafiltri s malým sitkom na 10 gramoch... Len vtedy to dobre utampujem. Ale , všemocný internet v podobe pána Marcusa Schollmayer-a z Expresso TV , mi dal odpoveď ...Treba dať 6-7 gr, utampovať tamperom s priemerom 41 mm - poklepať po portafiltri , nech sa neutampovaná káva dostane do stredu misky a utampovať ešte raz... link : https://www.youtube.com/watch?v=5_F4ORiiUIc
Zobraziť komentár 25.01.2016 - 00:05:19
00
na kofein si zvyknes ... bezne 5-6 kav denne pocas vikendu pri 10g na shot ..
Zobraziť komentár 25.01.2016 - 07:54:16
01
zaujimal by ma rozdiel medzi utampovanim v tvojom pripade len tak, tvojimi 20kg a potom rovnym a konvexnym tamperom. ci tam budu ocividne rozdiely alebo nie.
Zobraziť komentár 25.01.2016 - 13:26:29
00
Tiger ranného druhu...Bunacafé espresso zmes.

Prílohy:

image.jpeg
image.jpeg 438.8 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 26.01.2016 - 06:53:02
01
paradne video - ako vyzera extrakcia cez priesvitne sitko/paku

Zobraziť komentár 26.01.2016 - 17:02:02
01
Trošku som poobede poexperimentoval s buttomless portafiltrom originál Rocket...na tretí pokus sa to už začalo podobať na ako-takú extrakciu...záver- pri 18,5 gr. treba mlieť dosť na jemno, teda aspoň v mojom set up-e...Ak sa zadarí , postnem vyššiu kvalitu.

Prílohy:

Komentár súboru: Hrubé mletie malo za následok málo hustú a sirupovitú konzistenciu...
Buttomless portafilter extrakcia....jpg
Buttomless portafilter extrakcia....jpg 482.26 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 26.01.2016 - 19:44:30
00
treba do toho mlet inak ako do klasickej paky ? na ceste mam paku so 17g IMS miskou, nech viem co ma caka :)

btw, je to bottomless - tj bez-spodku (alebo naked)
Zobraziť komentár 26.01.2016 - 19:54:46
00
No , preklep ...No dnes som domlel posledné množstvo expresso zmesi od Bunacafé , u ktorej som mal už vychytané " muchy " . Tigra som vytlačil na počkanie...teraz som pripravoval Kolumbiu , a poviem ti , že značný rozdiel...Extrahujem kratší čas , lebo pri 25 s už tečie " riedko ". Skúsil som aj väčšie množstvo kávy , hrúbku mletia, upravil som singel až ku takmer 11 gr a dostal som sa tam , kde som bol s expresso zmesou pri 8 gr...Tú " penu " neviem nejako trafiť...ale zajtra mi majú doručiť originál LaMarzocco filtr (košík) 1 šálkový 7g a tamper 41 mm a snáď aj ten singel vyladím tip-top...Doubleshot 18,5 gr mi išiel aj s tou Kolumbiou k mojej spokojnosti, aj keď ani tam som nedosiahol " penu " ako pri použití spomenutej zmesi...


Naposledy upravil Ramon1 dňa 26.01.2016 - 22:33:09, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 26.01.2016 - 20:08:00
00
double je vzdy lahsie spravit ako single. odpusti viac chyb...
Zobraziť komentár 26.01.2016 - 21:44:11
00
Ramon1 - menej tlac a jemnejsie mel
Zobraziť komentár 26.01.2016 - 23:22:15
00
U arabik je vzdy mensia crema ako u zmesi kde je robusta, ziadny stres, podstatna je chut - kysla/horka/nevyrazna/tak akurat ....?
Zobraziť komentár 27.01.2016 - 06:34:55
00
Asi som moc mocný :D utampujem to menšou silou...Extrakcia je chuťovo vynikajúca , nemá prehnanú kyslosť, o horkosti ani nehovorím, len tá " crema " mi chýba . Nie , žeby by nebola , len nie je taká nadýchaná. Poobede dôjde tamper 41 mm aj nové sitko , tak niečo vytlačím a produkt ukážem...

A tu jeden príspevok ohľadom konvex tamperu a rozdielov...

Zobraziť komentár 27.01.2016 - 08:23:52
00
ten konvex ma v sebe "momentak" :)
Zobraziť komentár 27.01.2016 - 08:30:20
00
z videa som pochopil, ze konvex je konvexny a flat je flat, viac info som nezachytil :)
Realne spoznat rozdiel v extrakcii pri pouzivani flat vs convex by podla mna v slepom teste nedokazal ani top barista sveta. Netreba z toho robit velku vedu.
Ale aby som prispel k debate, tak netreba zabudat, ze este existuju tampery s vrubkovanim (lepsie precitenie tampovania? :D )
https://www.veniacoffee.com/shop/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/r/e/reg-barber-base-options_3.jpg

Neviem ako presny je ten 'momentak', ale pomocka je to dobre. Konzistentny tlak sa da kazdopadne dosiahnut cvikom aj bez pomocneho kliku.

Ramon, uz si skusal kuzlit latte art, ci nie si na mliecne drinky? To uz je podla mna iny level baristovania
Zobraziť komentár 27.01.2016 - 09:27:00
00
Chápem každý si s tým perešiel.Len nech sa nestratí pointa kávičky a človek sa nestal otrokom misky,tamper,pid a podobne. Namelime 9 g do singlu utlačim pustím extrakciu vide crema tiger vypijem umyjem šálku a hotovo.
Zobraziť komentár 27.01.2016 - 09:34:37
05

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up