Jazdim na MTB od juna tohto roku, mam najazdenych iba nieco vyse 1500km, snazim sa tri krat do tyzdna v priemere tri hodiny odjazdit (teraz na jesen menej), ale k veci:
Moj tep v klude ma hodnotu od 45 do 50, maximum podla sporttesera 195, ale vacsinou sa snazim nad 185 nechodit. Priemernu TF mi vypocita 145-150 po kazdom vyjazde. Vaha 100kg, vek 26.
Myslite, ze su to normalne hodnoty? Najmä ten pulz v pokoji sa mj zda az prilis nizky, kedze niesom top sportovec.
Aké hodnoty TF mate vy?
Dakujem za odpovede.
posledný komentár: 4. 12. 2025 o 19:13
skutočne mám namerané 43/ 182
raz som bežal s bremenom asi 50 kg na pleci a pocitovo sa mi zdalo 190, ale namal som na sebe pulzomer
(video s parametrami)
ale podla tohoto :
Presnejšie si ju možne spočítať podľa Karvonenového vzorca ( 210 - 1/2 vašeho veku - 5% vašej váhy + 4 (pre mužov).
kde mi vyšlo 191,2 by sedelo aj moje maximum 190 z výjazdu.
Ke je clovek chory, neciti sa uplne FIT - zvyseny kludovy tep. Ma zmysel vtedy trenovat alebo malo by sa vtedy trenovat?
ale podla tohoto :
Presnejšie si ju možne spočítať podľa Karvonenového vzorca ( 210 - 1/2 vašeho veku - 5% vašej váhy + 4 (pre mužov).
kde mi vyšlo 191,2 by sedelo aj moje maximum 190 z výjazdu.
Na mojom Polare bol fitness test, kde mi aj odhadlo Max TF - a veľmi presne. Výsledky v rôznom čase boli konzistentné 190-192 čo je presne podľa reality. Čo som zisťoval tak to vypočítalo z 255 úderov srdca ale neviem ako presne na to došli.
Najviac som sa dostal jeden krát v živote na 191 tepov, inak sa cez 182 prehupnem málokedy.
Ke je clovek chory, neciti sa uplne FIT - zvyseny kludovy tep. Ma zmysel vtedy trenovat alebo malo by sa vtedy trenovat?
no urcite to netreba s treningom prehanat a nedavat si ziadne tazke intervaly, narocne stupania a pod. Ak uz doma neobsedis, tak by som odporucal ist si maximalne tak pretocit nohy v zakladnej vytrvalosti
(ak mas zvysenu teplotu, bolesti hlavy, svalstva, unavu, tak si treba dat pauzu)
max 188
Moja výška 185cm váha 68-69 kg kludový tep za minútu okolo 70-72.
Maximálny 185
Pritom behávam a bicyklujem dosť často už asi 4 roky, a s prestávkami 7rokov. Čím to može byť neviete?
Kľudový tep mi klesol väčšinou vtedy keď som ešte viac schudol, vtedy mi som mával tepy naozaj nízke okolo 44.
Rovnako som mal lepšiu kondičku keď som ešte viac schudol, ale už teraz vyzerám dosť chudý, a chudnúť ešte viac pre kondičku?? Veď by som skolaboval pri náročnejšej manuálnej robote.
Rovnako sa často zadýcham aj pri jednoduchých prácach, čo som sa pýtal tak že by to mohol byť spôsobené nízkou kapacitou pľúc.
Ale veď tréningom by sa to malo aspoň trochu zlepšiť a na sebe to zlepšenie nebadám.
Moja výška 185cm váha 68-69 kg kludový tep za minútu okolo 70-72.
Maximálny 185
Ja som na to velmi podobne, akurat horsie :- ).
178cm, 88kg. BF 17-18perc. rozhodne potrebujem schudnut na com aj pracujem, ale stale mam viac svalstva nez tuku. Maximalny 185+/-, ale kludovy 80-85 !! :- / Z otcovej strany asi slabsie srdce aj horsiu kapacitu pluc (nikdy som nefajcil aj tak sa ma to vzdy spytaju pri spirometrii....) Sranda ze tlak mam absolutne idealny. 120/80.
Rozhodne som travil viac casu v posilovni za tie roky nez na cardiu, co chcem konecne trocha lepsie vybalancovat (nie ze by ma cardio bavilo, ale bajk ma proste bavi, a uz nielen cisto DH).
Mam teraz par vysetreni u internistu (EKG, holdter, spiro,etc..) lebo mi to uz nedalo.