Lokalizácia
Formulár sa odosiela
no mne to takto funguje.. ked som to mal nafukane bez tokenov, tak to nič nežralo,ked som pridal tokeny a ubral tlaku. tak to žerie pekne a nemám vidlu zanorenu na 40%... nebehám po dorazoch, možno tam hrá rolu aj zdvih vidlice a hmotnosť medzikusu. mám 120mm zdvih/83kg
Zobraziť komentár 05.03.2017 - 21:08:08
00
Problém bude asi v tom, že nemám 83kg :)
Nie je náhodou aj zväčšenie objemu tlmičov Fox komorou Evol snaha o zvýšenie citlivosti?
Zobraziť komentár 05.03.2017 - 21:36:40
00
Vacsia je len negativka.
Zobraziť komentár 05.03.2017 - 21:44:31
00
novinky 2017 v roku 2016 - uplne ste ma s tymi tokenmi zmiatli :-D mam rebu 100mm solo air a vobec sa mi nepaci ako ide - drobnosti nevychyta a ponara sa strasne do zdvihu - este ju chcem prifuknut ci to nepomoze a ked nie chcel som vyskusat jeden token. ale teraz neviem :-D mam (70kg)
Zobraziť komentár 05.03.2017 - 21:45:01
00
Dobre to je vysvetlene tu: http://www.bike-magazin.de/service/schrauber_tipps/fahrwerks-tuning-federgabel-%20-daempfer-pimpen/a34155.html
Je mehr Spacer man einbringt, also je kleiner die Positivluftkammer wird, desto progressiver wird die Federkennlinie. So bewahrt man sich ein feines Ansprechverhalten und verbessert Durchschlagschutz am Ende. Andersherum: Durch Entnahme von Spacern nutzt man den Federweg leichter aus und erhält eine linearere Kennlinie.
Leichtere oder besonders sanfte Fahrer, die im Werks-Set-Up nicht den gesamten Federweg nutzen, können auf dieselbe Weise durch Entnahme vorhandener Spacer die Progression reduzieren und so den gesamten Federweg nutzbar machen.
Som na :mp: a neznasam na nom pisat, tak len ctrl+v
Zobraziť komentár 05.03.2017 - 22:49:15
01
Kristina: s tym treba nieco robit :lol:, takto sa tazko porovnava :)
Gusto0 : tam moze byt este aj iny problem, bezny u RS vidlic .. a sice, ze drhnu vnutorne nohy o puzdra a preto je necitliva. Mam 2 take vidlice /co musim opravit/. Dalsi problem moze byt negativka .. ale takto tazko posudit. Jednu RS SA som skusal a chodila dobre.
Zobraziť komentár 06.03.2017 - 06:48:34
00
arrow_leftromanx napísal:
Dobre to je vysvetlene tu: http://www.bike-magazin.de/service/schrauber_tipps/fahrwerks-tuning-federgabel-%20-daempfer-pimpen/a34155.html
Je mehr Spacer man einbringt, also je kleiner die Positivluftkammer wird, desto progressiver wird die Federkennlinie. So bewahrt man sich ein feines Ansprechverhalten und verbessert Durchschlagschutz am Ende. Andersherum: Durch Entnahme von Spacern nutzt man den Federweg leichter aus und erhält eine linearere Kennlinie.
Leichtere oder besonders sanfte Fahrer, die im Werks-Set-Up nicht den gesamten Federweg nutzen, können auf dieselbe Weise durch Entnahme vorhandener Spacer die Progression reduzieren und so den gesamten Federweg nutzbar machen.
Som na :mp: a neznasam na nom pisat, tak len ctrl+v

A ked neviem po nemecky? :)
Zobraziť komentár 06.03.2017 - 07:29:50
01
arrow_leftMarinada napísal:
Vacsia je len negativka.

Definícia komory EVOL podľa návodu, ktorý dostane každý nový majiteľ vidlice alebo tlmiča Fox od distributéra Cyklo Švec (viď foto).
Na stránke Fox píšu: Our Extra Volume (EVOL) air sleeve significantly reduces the force to initiate travel, providing added sensitivity and better small bump compliance. The progressiveness of the spring curve can be adjusted via air volume spacers, allowing riders to fine-tune the feel of the air spring.

V súvislosti s tokenami a jemnejším odtrhom mám stále taký dojem, že si niektorí mýlia pojmy progresivita a odtrh. Pretože zmenšením vzduchovej komory sa síce zvýši progresivita, ale určite sa nezjemní odtrh vidlice.
romanx aj v tom nemeckom článku sa píše o progresivite zdvihu vidlice a nie o odtrhu vidlice. Ešte raz zopakujem. To sú dva rozdielne pojmy. A ja stále tvrdím, že čím viac zvýšiš progresivitu zmenšovaním vzduchovej komory,t.j. pridaním tokenov tak bude odtrh vyžadovať väčší impulz ako pri menšom počte tokenov a teda väčšej vzduchovej komore.
Predstav si takýto príklad. Máš dva vzduchové piesty, ktoré majú komory s rovnakým priemerom a rovnakým zdvihom 12cm (alebo dve rovnaké vzduchové vidlice s rovnakým zdvihom 120mm). Jedna vidlica alebo vzduchový piest má výšku vnútornej vzduchovej komory 12cm, t.j. je bez tokenov. Druhú si zmenšil na výšku 8cm, pridaním tokenov. Obe vzduchové komory, alebo vidlice majú stále rovnaký zdvih 12cm. Obe nafúkaš na rovnaký tlak. Teraz oba piesty zatlačíš o 2cm ako keď si sadneš na bajk a vidla sa ti ponorí o sag 2cm. Prvá komora/vidlica sa zmenší o 1/6 a teda stúpne v nej tlak o 1/6 (o 16,67%). Druhá komora sa však zmenší o 1/4 resp o 25%. V tejto komore, resp. vidlici s pridanými tokenami sa zvýši tlak po nasadnutí o 1/4. A teraz otázka za milión. Ktorá z tých dvoch vidlíc bude mať jemnejší odtrh po nasadnutí? Tá kde sa zvýšiť tlak iba o 1/6 alebo tá, v ktorej si zvýšil tlak až o 1/4?

Prílohy:

IMG_20170307_113004.jpg
IMG_20170307_113004.jpg 146.78 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 07.03.2017 - 12:04:04
01
ja to chapem tak ze ak mas 2 rovnake tlmice s roznymi komorami tak sag chces mat ten isty. kedze piest ostava rovnaky tak vacsiu komoru musis fuknut viac ako mensiu aby si mal rovnaky SAG. Mensia komora ti meni len uhol ako ti rampuje tlak pri prepruzeni - progresivita "vzduchovej pruziny" cize ta citlivost na zaciatku zdvihu bude rovnaka akurat mensia komora ti bude menej lietat do zdvihu. Neviem aky este magic je v EVOL komore lebo ak je to cisto objem a krabica vloziek k tomu aby si mal vacsi rozsah nastavitelnosti tak je to dost ***** o prachy...
Zobraziť komentár 07.03.2017 - 12:18:02
00
arrow_leftKristina napísala:
A teraz otázka za milión. Ktorá z tých dvoch vidlíc bude mať jemnejší odtrh po nasadnutí? Tá kde sa zvýšiť tlak iba o 1/6 alebo tá, v ktorej si zvýšil tlak až o 1/4?

Ta, v ktorej bude mensi rozdiel medzi tlakom negativnej a pozitivnej komory :). V praxi to znamena, ze ak mas Reba Dual Air, tak odtrh bude plus-minus (zanedbam zopar malickosti, ako odpor tesneni, ci puzdier) rovnaky. Inymi slovami prave negativna vzduchova komora by mala tlacit proti pozitivnej tym viac, cim vacsi tlak je v pozitivnej. Ak mas Fox, ktory ma standardnu tvrdost pruziny v negativke a nejde zmenit, tak cim vacsi tlak bude v pozitivnej, tym bude odtrh horsi, kedze sa nevyrovnava tlak v negativke (co neviem ci ma - napr. tlmic RS Vivid ma jedno aj druhe). Z toho mne vyplyva, ze ak pri mensom tlaku ma tato Fox lepsi odtrh, tak ma slabsiu negativnu pruzinu a bez auto-dofukovania. V opacnom pripade by pri mensich tlakoch mala zrat trosku zdvih... /tvrdsia negativka/.
Velkost vzduchovej pozitivnej komory ovplyvnuje progresivitu, priebeh zdvihu (hlavne stredny), ale odtrh sa riesi inou komorou, takze len z hladiska celkoveho to nejde povedat (bez dalsej komory - tj len s positivnou by to platilo). Dalsia vec , ktora odtrh ovplyvnuje je sposob a nastavenie LSC vo vidlici (puzdra a gufera su samostatna zalezitost).
Zobraziť komentár 07.03.2017 - 12:24:28
00
takto podla mna ,v pike mam momentalne 2 tokeny... ,ten tlak je a musi byt v mensej komore -s tokenmi mensi pri rovnakom sagu a chod je progresivnejsi
ale kedze pociatocny nafukany tlak je mensi ako bol s velkou komorou a mensi objem je v prvej faze odporu -tlaku lahsie prekonatelny ,vidlica sa chova v tej prvej faze aj citlivejsie ,ako s povodnym objemom komory....
takze klucovy je tlak, s tokenmi treba aj menej fuknut inak by sa dosiahol opak....
Zobraziť komentár 07.03.2017 - 12:30:55
00
arrow_leftKristina napísala:
Predstav si takýto príklad. Máš dva vzduchové piesty, ktoré majú komory s rovnakým priemerom a rovnakým zdvihom 12cm (alebo dve rovnaké vzduchové vidlice s rovnakým zdvihom 120mm). Jedna vidlica alebo vzduchový piest má výšku vnútornej vzduchovej komory 12cm, t.j. je bez tokenov. Druhú si zmenšil na výšku 8cm, pridaním tokenov. Obe vzduchové komory, alebo vidlice majú stále rovnaký zdvih 12cm. Obe nafúkaš na rovnaký tlak.

A tu sa zastav. Nie, nenafukas ich na rovnaky tlak. Tu so zmensenou komorou nafukas na nizsi tlak, pretoze ta zvysena progresivita znamena ze ti vidla aj s nizsim tlakom nebude chodit po dorazoch.
Zobraziť komentár 07.03.2017 - 12:32:03
04
Je to príklad. Ale aj tak v reále nafúkaš, pretože iba ťažší jazdec potrebuje progresívnejší chod a pridáva tokeny. A ťažší bajker na dosiahnutie rovnakého sagu potrebuje vyšší tlak ako ľahší bajker aj keď má zmenšenú vzduchovú komoru. Ja ako ľahšia bajkerka využívam celý chod vidlice bez tokenov a nechodím na dorazoch predsa nepotrebujem progresivitu ako 80kg bajker, ktorý by s mojou vidlou chodil na dorazoch.
Zobraziť komentár 07.03.2017 - 12:39:02
00
V casoch, ked som mal <68 kg, som potreboval priliat olej do Fox vidly, lebo sa aj pri mojom vyletnom prdkani po Karpatoch zanarala ako diva a nedalo sa o nu opriet...a pri zhupe preletela celym 125mm zdvihom...
Zobraziť komentár 07.03.2017 - 12:45:43
00
kristina ,nenafukas narovnako,ak to spravis tak sag budes mat ,ak vobec nejaky ,tak max 2-5%
zvysis obrosky tlak ,takze uz ten mensi objem nepomoze a stane sa z toho este necitlivejsia "mrdka"
edit: skusal som to naschval pri prvom vlozenom tokene

Naposledy upravil kvakob dňa 07.03.2017 - 13:19:45, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 07.03.2017 - 12:57:25
00
keyboard_arrow_up