Kedy a kde to učili? Ja som už taký starý prd s nástupom na ZDŠ v roku 1971, ale už v škole som zachytil, že pred “a” sa v stanovených prípadoch dáva čiarka...
ja som rocnik 77 ,potom som nedaval vtedy pozor,ale aj v knihach a to som ich citaval aj 5-7 do tyzdna ,som si nevsimol ciarku pred "a "....mozno sa aj pisalo vtedy takym stylom ...alebo len zabudam ,som len taky trosku mladsi prd
Ja som 82 a čiarky pred "a" si pamätám, že nás učili. Bolo niečo v zmysle, že ak to za "a" môže byť ako samostatná veta, teda ak sa to "a" dá nahradiť bodkou ... možno som to len zle pochopila, vtedy som mala rada matiku a gra-matiku som mala na háku
Astro, čiže to máme chápať tak, že dávať do slov správne písmenká a nepísať foneticky je "detský" level gramatiky, vedieť dať správne mäkké i a ypsilon je "základný" level gramatiky, správne skloňovať a časovať je level gramatiky "pre pokročilých" a správne dávať čiarky je už "astro-nomický" level gramatiky?
tak zas to tvrde-makke "i" ti vyslovene udrie do oci ...
ciarky si vymyslaju ludia, co nemaju co robi a zdovodnuju si svoju vyplatu (tak mi to pripada - ciarka ma byt tam, kde ju je treba)
vdaka astrovi sa tu urcite vela ludi zamyslelo ...
fixka - ved prave ,ak to mohla byt samostatna veta a spojil si ju ,mal si chybu ,ucitelka a preciarkla "a" dala to ako novu vetu....ale mozno si to len zjednodusovala ,ak s tym mala sama problem
pisat by som mohol vselico ,len "rozmyslam" v trochu sirsich suvislostiach a viem ze vela veci sa javi inak ,ako v skutocnosti su ,boli ,alebo budu ,napriklad ze deti nosi bocian ,darceky jezisko atd. atd.
Hlavne si vymýšľaš tie "skutočnosti" ......vravela som, že nás niečo z gramatiky učili a nie, že mi opravili nejakú chybu v texte na základe učiteľkinej lenivosti PS: diktáty sú nemenné takže žiadne "a" sa v nich nepreškrtávajú
Hlavne si vymýšľaš tie "skutočnosti" ......vravela som, že nás niečo z gramatiky učili a nie, že mi opravili nejakú chybu v texte na základe učiteľkinej lenivosti PS: diktáty sú nemenné takže žiadne "a" sa v nich nepreškrtávajú
nic si nevymyslam ,len pametam a pamat je nedokonala , + inak vnimas veci dospelejsimi ocami ,kukni si znova film co si videla ako decko, vtedy bola ucitelka "dokonala" ,ale dnes uz to vies vnimat aj inak...bavime sa o pravopise ako takom-to su tie sirsie suvislosti ,takze tam patri napr. aj sloh a tam uz sa skrtalo ,ked si toho naspajal-a moc dokopy -to uz by si natrafil-a na vyznam ,kde podla noveho uz akoze mala byt ciarka pred "a" ...aj ked to ucka skratila nikde som ciarku pred "a " nevidel a mam to tak vstepene ,ako napr. malu nasobilku ,ze pred a sa ciarka nedava a hotovo ...
nestastna nahoda (alebo kocur) to tak chcela ze sa pomiesalo osudie.... mozete zacat... Monarch RT, 2014, tunovany na ram Felt virtue nine 3.... seriovy shim stack zabudnite (nemate tolko suciastok)
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ja som rocnik 77 ,potom som nedaval vtedy pozor,ale aj v knihach a to som ich citaval aj 5-7 do tyzdna ,som si nevsimol ciarku pred "a "....mozno sa aj pisalo vtedy takym stylom ...alebo len zabudam ,som len taky trosku mladsi prd
ale zas som moc pozor v skole nedaval
a aby som doplnil svoje hodnotenie :
Čiarky ti pripadajú absolútne nepodstatné a myslíš si, že sa bez nich hravo zaobídeš...
ciarky si vymyslaju ludia, co nemaju co robi a zdovodnuju si svoju vyplatu (tak mi to pripada - ciarka ma byt tam, kde ju je treba)
vdaka astrovi sa tu urcite vela ludi zamyslelo ...
"Mas tam oby dve"
napr. šýrka
nic si nevymyslam ,len pametam a pamat je nedokonala , + inak vnimas veci dospelejsimi ocami ,kukni si znova film co si videla ako decko, vtedy bola ucitelka "dokonala" ,ale dnes uz to vies vnimat aj inak...bavime sa o pravopise ako takom-to su tie sirsie suvislosti ,takze tam patri napr. aj sloh a tam uz sa skrtalo ,ked si toho naspajal-a moc dokopy -to uz by si natrafil-a na vyznam ,kde podla noveho uz akoze mala byt ciarka pred "a" ...aj ked to ucka skratila nikde som ciarku pred "a " nevidel a mam to tak vstepene ,ako napr. malu nasobilku ,ze pred a sa ciarka nedava a hotovo
https://magazin.aktualne.cz/trefite-ve-slepe-mape-kde-lezi-pariz-nebo-riga-otestujte-si/r~3a5e78f0fc6711e8b04aac1f6b220ee8/
EDIT: Odkaz funguje len po manualnom zkopirovani.
zobrazi sa prazdna stranka a v adresnom riadku je stale adresa mtbiker.sk