Lokalizácia
Formulár sa odosiela
O.K. ja som si len nebol istý či si ju dostal, lebo sa mi nezobrazuje ako doručená správa. ;)
Zobraziť komentár 25.11.2018 - 14:42:18
00
Cital som rano len som uz nestihol odpisat bo od rana beham kade tade
Zobraziť komentár 25.11.2018 - 14:45:00
00
Profilácia tlaku riadením vibračnej pumpy, https://www.youtube.com/watch?time_continue=78&v=KXbY4h1K3l0
Zobraziť komentár 25.11.2018 - 18:54:36
00
nieco podobne ma bunacafe na silvii pid
https://youtu.be/j-N1OmNO23M

cca 15:35
Zobraziť komentár 25.11.2018 - 19:37:40
00
Tento kávovar mám v hľadáčiku v blízkej budúcnosti, ale až keď budem mať dostatok €. Určite si prídem ešte po radu.
Zobraziť komentár 25.11.2018 - 19:58:10
00
tie zvuky pri profilaciu tlaku pri vibracnej pumpy su hrozive, snad to nie je na ukor zivostnosti. Na druhej strane pumpa nie je az tak draha
Zobraziť komentár 25.11.2018 - 20:08:02
00
Po dlhom čase zase trochu z techniky:
Dnes celý deň hmla a daždivo, ideálny čas na skúšanie nových kameňov. Už som sa na to celkom tešil, od júla mi stoja v šuflíku, len nebol čas. Agresívne kamene v štýle MK K30 zo stejnej fabriky :) . Pracné zrovnávanie rovnobežnosti metódou podkladania alobalovou fóliou a kontrola markerom, cca. 4 hodiny práce! Ale bolo to nutné. Kým pri mletí z násypky a kameňmi Italmill Food Friendly bolo nastavenie mlynca 1.00, pri týchto kameňoch a mletí SD bolo treba zjemniť nastavenie až na 0.30, a bude treba ísť ešte nižšie, na 0.25 alebo dokonca menej, pričom pri 0.20 už kamene škrtajú! Keďže mlynec bol vyčistený a povysávaný, zmeral som aj celkovú retenciu pri 1. mletí - nasypal som do prázdneho a čistého mlynca 12g kávy, vypadlo 10.7g, celková retencia len 1.3g!!! Ďalšie mletia už boli samozrejme z 10g na 10g. Mletie vyzerá viac "chlpaté" ako s FF, k chuti sa ešte vyjadriť neviem, treba doladiť mletie (pokiaľ sa bude dať) a skúsiť väčšiu gramáž.

Prílohy:

IMG_6297.JPG
IMG_6297.JPG 562.63 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

IMG_6298.JPG
IMG_6298.JPG 505.53 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 25.11.2018 - 20:39:54
03
Vizeraju agresívnejšie ako sériové čo mám na compaku. Tak už mi došlo prečo si mi posielal link na nové kamene ;) na tú kontrolu rovnobeznosti máš nejaký video návod ? Ď
Zobraziť komentár 26.11.2018 - 10:17:46
00
Sú agresívne, 12 sekcií, vrch aj spodok. Pre porovnanie: Italmill FF 20 sekcií, SSP 11/12 sekcií (top/bottom), Mahlkonig K30 (asi tiež) 11/12 sekcií, ale 65mm. S kávou v násypke ich motor neroztočí, takže jedine SD mletie.

Metóda zrovnávania je pomerne jednoduchá, ale pracná:
1/ Vypraznit, otvorit a vycistit mlynec.
2/ Zmazateľnou tabulovou fixkou (Table Marker) zafarbit obvod kamenov (vid obrazky hore, zvysky farby). Poskladat mlynec.
3/ Zapnut mlynec a zmenšovať hrubost mletia az kym kamene nezacnu skrtat. Vypnut mlynec.
4/ Otvorit mlynec, vybrat unasac(e). Skontrolovat, kde sa farba zmazala. Ak sa zmazala rovnomerne po celom obvode na oboch kamenoch, zrovnanie je idealne - koniec prace. Ak nie, pokracovat bodom 5/.
5/ Hlboko sa zamysliet a logickou uvahou rozhodnut*, ci je problem v hornom ci spodnom ulozeni resp. oboch. Vyskrutkovat (alebo povolit) problemovy kamen, podlozit ho a naspat zaskrutkovat. Podklada sa nizsie miesto, teda to, kde sa farba nezotrela. Na podkladanie pouzit tenku Al foliu (kuchynsky Alobal) v 1 (postupne 2, 3, 4, 5) vrstve/ach. Zaskrutkovat kamen. Pokracovat bodom 2/
* Ak je farba na kameni zmazana po celom obvode, ten kamen nehadze. Ak je zmazana len na casti obvodu, kamen hadze.

Pred zrovnanim celnej hadzavosti kamenov kamene suchali asi pri nastaveni 0.50, po zrovnani asi pri 0.20, takze zrovnal som hadzavost asi o 0.03 mm (30 um). Pre pochopenie, espresso mletie produkuje castice 40 um (prve maximum, ale maly objem) s 2. maximom (velky objem) na 200 um (Mazzer Mini/SJ, HG One, ...) resp. 300 um (EK43, Ditting, Mazzer Robur) ci 400 um (Mythos One, Mazzer Major) - disperzia potom ďalej pokračuje rôzne. Pred zrovnanim sa nedalo namliet na espresso (single dosing), kamene zacali suchat skor, ako bolo treba nastavit mlynec.
Zobraziť komentár 26.11.2018 - 14:09:43
00
Kurvanoha hotovy elaborat😄👍
Zobraziť komentár 26.11.2018 - 14:20:26
00
tiez pozeram ze si asi musim urobit strojarinu na STU aby som urobil dobru kavu :)
Zobraziť komentár 26.11.2018 - 14:22:18
00
Bez zrovnanie by som nezomlel! SD mletie vyzaduje ovela jemnejsie nastavenie mlynca ako OD (1.00 vs. 0.25), pri tychto kamenoch a danej kave na hranici skrtania.
Zobraziť komentár 26.11.2018 - 14:28:57
00
a to je dane tym mlyncekom ci cim? ja keby som nastavil na 0 co ma default mlyncek tak mi to namelie tak jemne ze to nepretlacim v Silvii, jedine velmi male mnozstvo
Zobraziť komentár 26.11.2018 - 14:32:06
00
Skor kamenmi a sposobom mletia. Neviem, ako melies, ci s nasypkou alebo jednorazove davky. Ale dostavame sa do velmi komplikovanej problematiky: podstatou dobreho mletia nie je prach, ale vhodna disperzia velkosti castic s istym podielom prachovych (40 um) a vacsim podielom vacsich castic (200 - 400 um), pripadne este dalsich, vid. obrazok.
Príloha:
particles.jpg
particles.jpg 25.75 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 26.11.2018 - 14:51:06
00
Minuly tyzden som tiez robil vymenu kamenov na Eureka Olympus 75E. Mal som asi stastie lebo som nemusel podkladat nic, to osadenie kamenov na unasaci aj hore je take presne, ze netreba riesit stred vobec a na prvy sup fixku suchlo rovnomerne. Zato ked som menil kamene na MDF, tak tam som sa vytrapil, bolo treba viac iteracii a hlavne kvoli tomu ze vrchny kamen je na tom velkom zavite, ktory som omotal teflonovou paskou aby som zmensil volu a dali sa nastravovat aj medzipolohy. Na olympuse to bola brnkacka. Teraz mozem mliet na puder. Dal som original 75mm kamene z remont-u za 34.50.

Doplnujem linku na nejake howto...
https://www.home-barista.com/grinders/eureka-olympus-75e-burr-alignment-and-retention-t49385.html
Zobraziť komentár 26.11.2018 - 14:54:47
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up