Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Či umožňuje únik CO2 z dózy neviem, ale nevšimol som si, že by sa vrchnák samovoľne dvíhal. Bez zatlačenia "press" dózu neotvoríš
ozaj Roman u teba ked som bol som na poslady videl tiež nejakú dozu na kavu nebola to náhodou tato? https://www.kavomil.sk/prislusenstvo/doza-airscape-850ml/
ozaj Roman u teba ked som bol som na poslady videl tiež nejakú dozu na kavu nebola to náhodou tato? https://www.kavomil.sk/prislusenstvo/doza-airscape-850ml/
... áno , je to ta . Je super . Bral by som vacsiu
https://www.ceado.com/en/product/81.html
Čo je zaujímavé, že pri 83mm kameňoch si vystačia zo 400W motorom.
Ozrejmim: Mazzer aj Fiorenzato pouzivaju 3 pruziny na odtlacanie horneho unasaca, pricom prstenec na zavite tlaci unasac dole. Stejny princip ale elegantnejsie riesenie pouziva aj E37S, len namiesto pruzin je pouzita vlnita pruzna podlozka, ktora je hornym unasacom stlacana a pri uvolnovani ho vracia spat. Negativom oboch je, ze pri prestavovani na jemnejsie mletie sa pruziny/podlozka stlacaju a cim jemnejsie nastavenie, tym viac silnie odpor pruzin resp. podlozky, preto ten bazmeg ide ztuha. Ak sa pohybuje horny unasac po zavite v oboch smeroch, ako pouziva napr. Macap a ako som si to spravil, je pohyb horneho unasaca v oboch smeroch hladky a s konstantnym odporom nezavislym od hrubky mletia (len trenie zavitu, jeho miera sa da dokonca upravit podla toho, ci sa namaze alebo nie, a ci sa namaze silikonovym olejom/prijemne lahke tlmenie, alebo silikonovou vazelinou/vacsie tlmenie, tuhsie). Moze byt este rozdiel aj v rozsahu hrubky mletia - pruziny a zavitove riesenie nemaju obmedzenie, vlnita podlozka ma obmedzeny rozsah nastavenia (mozno dostatocny od dzezvy po hrube, nemam vyskusane). Aj v pripade pruzin ci vlnitej podlozky sa da pouzit snekovy prevod ("mikrometricke nastavenie"