Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
A prudko bombová 💣 je táto kavička : Finca Las Brumas SL28
A pre Peťa , jedna hipstersko-baristicka ...
Tak veru, glazúra nič moc, jedna je popukaná, druhá šálka praskla úplne.
Zarobím si to do termosky s ľadom a budem si to cuckat celý deň . Bude to lepšie ako kadejaké ice coffee z pumpy.
Ževraj je to dobrá sleha s chlastom, len nerád kombinujem kofeín s alkoholom
Spravit dvojite espreso cca 50 ml hned naliat do nejakej formicky na robenie ladu ( pouzivam silikonovy kosicek na mufin tusim z Tescoma).Nechat zmrazit.Na druhy den naslahst metlickou alebo v shakeri 1,5dc slahacky na slahanie ako sa robi na Irsku kavu.Do pohara dat z formicky zmrazene espreso a naliat na to vyslahanu smotanu.Ked som nesoferoval dal som aj pol kavovej lyzicky whisky.Dobru chut😄
Jedna z dôležitých súčasti prípravy dokonalého espressa , je aj " kvalitná " voda... Ja som to vyriešil takto. BWT je dobrá voľba . Upravuje pH aj tvrdosť vody, prietok regulujem na hlave " náplne " podľa vopred nameraných hodnôt vstupnej vody . V KE absolútne zlá voda / tvrdá a zasaditá / , nastavujem - priškrcujem prietok na " hlave " na jednotku. Tak aj zredukujem životnosť náplne z 4200 litrov na 1800 , ale ta chuť je neporovnateľná ...horkosť sa úplne vytratila, pena - crema stalejsia.
kus som sa tu pohrabal a nasiel som tento prispevok .... postupom casu rozmyslam aj ja, že by som napojil masinu na vodu, nakolko vkuse dolievat ma uz nebavi.... doposial som pouzival britu maxtra filtre + zmakcovac v nadrzke, co sa tyka vody tam tu u nas hodnoty nie su zle.... no raz by som sa zase niekam posunul ... takze zaujima ma to meranie vstupnej vody .. to meras vkuse ? alebo akym sposobom...som v tomto blbec
Hmmm, zoberies vykonne buracie kladivo ........