Dobrý deň! Hľadám na Slovensku športovcov, ktorí jazdia na KOLOBEŽKE. Môžu byť ženy aj muži, minimálne 15-roční. Ak to nie ste práve vy, možno viete o kolobežkároch, ktorí nečítali túto výzvu. Prosím, tlmočte im to. Ďakujem! Miroslav Ilovičný, Myjava, [email protected], 0918 602442.
Jajaj tak to budes prekvapeny a samozrejme gratulujem ku gravelu. Musim niekdy dobehnut ze das vyskusat.
Nie je to Gravel ale cyklokros.
A ako myslíš že budem prekvapený? Že budem mať problém dosiahnuť priemerku 30 km/h ? Alebo že bude vyššia?
Hej niekedy dobehnem k tebe po cenné rady...
V poslednej dobe mi akosi učaroval asfalt... Nikdy som nemal a ani nechcel iný bike ako MTB. Aj kolobežku som chcel terénnu. Ale teraz sa mi sníva o žiletkách... Nulový odpor a tá ľahkosť a elegancia.... kua asi som v "prechode"....????
ale ako sa krásne ľahko vozí po tom asfalte som zarytý terénny jazdec a je super sledova na pretekoch tie kolobky s tretinovými plášťami a medzi nimi ja na traktore a ten pocit, keď niekoho aj obheneš
Bude rýchlejší v zjazde a asi aj na rovine a možno aj do kopca ...ja mám takú teóriu, že všetky časti kolobežky by mali byť čo najľahšie okrem plášťov, lebo plášť je ten zotrvačník, ktorý ti určuje ako často sa odrážaš.
Mám takú skúsenosť z tréningu v Banskej Bystrici, keď som do kopca vždy predbiehal kolegov na žiletkách, ale v zjazdoch ma vždy predbehli oni, ja som mal ťažké 29" plášte a oni mali tenké 28".
To plášťami asi nebolo. To len ty si bol namakaný z "Monolitu" a oni sa na teba nechytali. Jediné na čo sa zmohli bolo že nechali aerodynamiku pracovať za nich.
Zhrnutie: ideálna kolobežka je s karbónu na 2 x 28" žiletkách, ktoré budú vyplnené ortuťou...👍🤭😁
Toto je naozaj zaujímavá téma. Chcel by som vedieť aké je ideálne koleso na 2x28" kolobezku. Vpredu a vzadu. Ja mám obidve 28" kolesá s nízkou hmotnosťou tj 800g komplet (koleso, guma, plášť, bez upinaka), zároveň ich nízka hmotnosť je aj na obvode. Mám subjektivny pocit, že to ide rýchlo všade. Ale rad by som mal odbornu diskusiu, podporenu skusenostami. Nie je vplyv aero rafikov pri priemernych rýchlostiach cca 25km/h precenovany? Vysoká obvodova hmotnosť vs prirodzené kolisanie rýchlosti dané pravidelnými odrazmi. Pričom tato zmena rýchlosti smerom do kopca je niekedy obrovska (niekedy človek až zastane pri dobrej stojke pred odrazom). Kde je ten zlatý stred? Dušan aky Ty s tvojimi najvacsimi skusenostami mas na to nazor?
Ak by platila teoria o zotrvačnosti tirov a teda požiadavka na ťažke kolesa, tak na cestakoch by asi nevymyšľali karbonove rafky, titanove kazety a pod. Inak povedane, ano bicykel vyrobia sice lahky, ale 50% hmotnosti dajme do kolies. Ale tak to nie je. Zotrvačnosť je dana obvodom kolies, hmotnosťou jazda, resp. súčtom hmotností jazdec a kolobežka (bicykel).
Jednoduchým testom by sa dalo zistiť či to je alebo nie je pravda. Dve identické kolesá len na jednom ťažšia pneu a na druhom ľahšia roztočiť rovnakou rýchlosťou a hneď by bolo jasné kde je pravda.
Rád by som podčiarkol, že chcem ťažké iba plášte. Ostatné časti kolesa (ráfiky, niple, špice, náboje, ložiská, upináky...) chem ľahké
Moja ďalšia teória je, že ťažšie koleso montujem dopredu. (Napr.: obe kolesá sú rovnako veľké, no jedno je o pol kila ťažšie, tak to ťažšie dám ako predné)(to platí pre kolobežku, na bajku by som dal ťažšie asi skôr dozadu)
Taktiež by ma velmi zaujímala otázka príjmu energie, minerálov a vody pred a počas preteku. V ZA na 1/4 maratóne som skoro dušu vyplul v cieli. Mám pocit, že keby som mal dobry prisun tak aj ten výkon by bol presvedčivejší.
To bude asi u každého inak. Ja som minule zjedol silný obed, potom cca 5 hodín nič (pofľakovanie sa po garáži okolo kolobežky) otec mi priniesol zrelý sladký strapec hrozna, zjedol som ho a o pol hodiny som potreboval ísť bajkom niečo vybaviť a to bolo ako keby som pojedol ramborožky. Cítil som sa veľmi silný a išiel som fakt rýchlo a neunavil som sa. Bolo to tak 4km.
Rád by som podčiarkol, že chcem ťažké iba plášte. Ostatné časti kolesa (ráfiky, niple, špice, náboje, ložiská, upináky...) chem ľahké
Moja ďalšia teória je, že ťažšie koleso montujem dopredu. (Napr.: obe kolesá sú rovnako veľké, no jedno je o pol kila ťažšie, tak to ťažšie dám ako predné)(to platí pre kolobežku, na bajku by som dal ťažšie asi skôr dozadu)
Je to cele o kinetickej energii. Zotrvacnost je druhorada. Jednoduchy priklad. Co skor roztlacis Fiat 600 alebo lokomotivu. Duves to napisal uplne presne. Cela zostava a jej vlastnosti su dane celkovou hmotnostou, vratane jazdca. Ak tu riesime cyklistov tak si treba uvedomit, ze vsetci pouzivaju +- cestaky rovnakej vahy kde celkovu vahu cestaka obmedzuje UCI. A tie drobne rozdiely radovo v % su usite na mieru spurterovi alebo vrcharovi. Vsimnite si, ze cyklisti pouzivaju rafiky hlavne podla profilu trate. V kopcovitom terene nizkostenne a rovinatej sirsie a najsirsie v casovkach. Ma to svoje opodstatnenie. Cize vsestranny ideal bude ten s najnizsou celkovou vahou. Moja osobne skusenost je taka ze som jazdil na Crussise a ten bol o 3kg tazsi ako sucastne MIBO Revoo. Na MIbo dosahujem lepsie priemerky, pretoze ho rychlejsie dostanem na vyssiu rychlost a zotrvacnost riesim lepsim aero postojom. Toto cele pasuje na cestne kolobezky. U terennej by som isiel skor po kvalite plastov co sa tyka gripu a valiveho odporu. U tychto plastov je priepastny rozdiel medzi jednotlivymi modelmi.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Nie, lebo hroty možu iba na lad. Čo sa neda, ak človek vyraža z domu. A nie všade na vozovke je vždy lad.
Nie je to Gravel ale cyklokros.
A ako myslíš že budem prekvapený? Že budem mať problém dosiahnuť priemerku 30 km/h ? Alebo že bude vyššia?
Hej niekedy dobehnem k tebe po cenné rady...
https://www.mtbiker.sk/shop/plaste-a-duse/detske-a-bmx-plaste/schwalbe-plast-marathon-20x1-50-40-406-67-tpi-530-g-reflex-drot.html . Ktorý by ste na mojom mieste uprednostnili a prečo? Ďakujem.
ale ako sa krásne ľahko vozí po tom asfalte
O:) ono to ide aj s nimi len sa človek nadrie
https://www.mtbiker.sk/shop/plaste-a-duse/detske-a-bmx-plaste/schwalbe-plast-marathon-20x1-50-40-406-67-tpi-530-g-reflex-drot.html . Ktorý by ste na mojom mieste uprednostnili a prečo? Ďakujem.
Ja by som zobral schwalbe, lebo je ťažší a tak by som mal lepšiu zotrvačnosť.
Zhrnutie: ideálna kolobežka je s karbónu na 2 x 28" žiletkách, ktoré budú vyplnené ortuťou...👍🤭😁