Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Otázka: na čo Ti je crema? Ono je to v podstate odpadový produkt vysokého tlaku pri extrakcii. Lepšie to vyzerá, ako chutí.

Môžeš skúsiť čerstvo pomletú čerstvo upraženú kávu, tá je ešte dosť divoká na to, aby nejakú pseudocremu v koťogu vyprodukovala. Takú skôr penovitú, na normálnu nemá koťogo dostatočný tlak.
Zobraziť komentár 26.01.2020 - 11:26:58
02
No preto, lebo by ju to malo dokazat spravit, tak ci to naozaj aj vie, alebo co robim zle... A na efekt samozrejme :-)
Zobraziť komentár 26.01.2020 - 13:32:17
00
robil som v kotogu uz neraz kavu ale ta pena co sa da z toho dostat by som nenazval crema.. a tak ako bedo pise, kdesi som sa docital ze ta crema bol len wow efekt a dnes uz sa jej nepripisuje nejaka korunka.. a je fakt lepsia na oko ako na chut co je poznat pri kazdom espresse ze cela kava nejak chuti a crema je vacsinou kysla az nad rozumnu mieru.. skor by som sa na tvojom mieste zameral na chut.. mnozstvo kavy, mnozstvo vody a sila ohrevu vedia robit velke zazraky a ked si to vychytas tak ta kava ozaj super chuti.. v podstate si vies lahko upravit tu chut podla svojho gusta
Zobraziť komentár 26.01.2020 - 13:41:37
01
B. Brikka nie je klasicke koťógó a so 4-porcovou je problém. Bližšie som písal sem:
https://www.mtbiker.sk/forum/post1451738.html#p1451738
Zobraziť komentár 26.01.2020 - 19:31:21
00
arrow_leftJaiub napísal:
Su tu majitelia Brikky? Dari sa vam spravit cremu? Ja zatial neuspesne...

Pre zaujimavost, z akeho mnozstva kavy je ta extrakcia?
Zobraziť komentár 26.01.2020 - 20:12:26
00
Zarovnane sitko je presne 14g +-1g
Zobraziť komentár 26.01.2020 - 20:42:38
00
Tie salky odhadujem na cca. 80 - 100ml, su dve, teda cca. 160 - 200 ml extraktu. Na take mnozstvo extraktu by som tipol asi 50g kavy, aby to "cremovalo". :) Zo 14g bez sance ...
Nemam vsak Briku, takze len odhad.
Zobraziť komentár 26.01.2020 - 20:49:49
00
Kurna to je oko :-) Tie salky maju hentak zaliate 80-90ml, extraktu je zhruba polovica v kazdej. Mame radi skor take americano takze dolievam horucou vodou. Avsak nema to vplyv na cremu, ta tam neni ani pred doliatim vody. Brika je urcena na dve salky, 14g kavy, 100ml vody. Pomocna riska v nadobe na extrakt je na 80ml, co sa mi zda malo, ja zatial davam vodu pod ventil v dolnej casti. Teraz som to odmeral a je to 140-150ml takze asi tam bude problem, zajtra skusim s menej vody, tych 80-100ml.
Zobraziť komentár 26.01.2020 - 21:05:39
00
Pokial viem , kotogo kremu nerobi, a ak sa aj spravi este v kotogu, treba zamiesat a poklepat, aby nebola.
Zobraziť komentár 27.01.2020 - 08:07:42
00
kotogo je fajn, nejakych 10-15 rokov dozadu sme to veľa používali, až tak že som si kúpil s keramickým vrchným dielom, bol aj dosť drahý, (asi to zle nalepili,alebo ako tú závitovú časť k tomu dostali) a ten mi jedného dňa vyletel, dostal som to na brucho hruď, tvár som stihol odlkoniť a kava zo sitka na plafóne. bolo to prvý rok po rekonštrukcii.....nepopálilo ma, lebo som mal na sebe stare hrubé nepríjemné tričko,ktoré to popilo..a zaujímavé to z plafóna, tá vylúhovaná kava nezanechala fľaky, bola suchá.....
Zobraziť komentár 27.01.2020 - 08:34:35
00
arrow_leftJaiub napísal:
... Brika je urcena na dve salky, 14g kavy, 100ml vody. Pomocna riska v nadobe na extrakt je na 80ml, co sa mi zda malo, ja zatial davam vodu pod ventil v dolnej casti. Teraz som to odmeral a je to 140-150ml takze asi tam bude problem, zajtra skusim s menej vody, tych 80-100ml.

Urcite menej vody (ta ryska nie je pre srandu), aby ostal priestor na vyvoj pary a zodpovedajuci tlak.
Zobraziť komentár 27.01.2020 - 09:39:23
00
Ahoj. Ja mám Moka kávovar Brikka. Mám ju na 4 šálky. Keď dodržíš návod, tak ti urobí krásnu krému, ktorá ale spadne do 15-20 sekúnd, lebo extrakcia nie je robená ako v pákových kávovaroch.
Voda sa dáva pod ventil. Káva plné sitko, nie menej ani viac.Mletie dávam tak trochu hrubšie od toho na presso. Chuť je vtedy plnšia. Ak dáš mletie ako hrubšiu soľ, tak nie je tak výrazná. To si treba poexperimentovať. Keď sa otvorí piest a začne sa extrakcia, dám kávovar preč z tepla. Extrakcia dôjde aj tak a káva potom nemá pripálenú chuť. Návody sú aj na youtube.
Zobraziť komentár 27.01.2020 - 12:41:30
00
... na YT je vela videi, ako spravit "cremu", napr.



Vsimol som si, ze vodu plnia podla ref. rysky v zbernej nadobe (alebo navodu).
Zobraziť komentár 27.01.2020 - 13:17:38
00
Ano pani, tie videa mam napozerane este som ani Briku nemal :-) A prave to mi je divne, ze robim to myslim uplne rovnako ako na nich-vsak co uz by sa len na tom dalo pokazit, naplnit sitko, naliat vodu a dat varit ze. Ale aj to robim zrejme zle :-) Poobede to skusim s menej vody a uvidim. Potom uz asi len skusit vymenit kavu, zatial kupujem mletu. Mam v plane nieco taketo, stale to plati za najvyhodnejsiu kupu v tej cenovej kategorii? Tych 50€ je max strop, idealne menej.
https://www.aliexpress.com/item/32850464714.html
Zobraziť komentár 27.01.2020 - 13:29:03
00
No bez kvalitnej suroviny nespravis cremu ani na pakovom kavovare a nie to este na Brike. Takze hned prve co sprav kup cerstvo prazenu kavu, samozrejme zrnkovu a pomliet len potrebne mnozstvo tesne pred pripravou. Mimochodom tie predavane mlete kavy ani boh netusi ako jemno/hrubo boli pomlete
Zobraziť komentár 27.01.2020 - 14:22:07
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up