Na jar by som si rád zaobstaral nový bajk. Chcel som pôvodne full, ale pri rozpočte okolo 1200-1300 to nebudem riešiť. V tejto cene bude asi lepšia varianta HT. A viac peňazí sa mi asi neoplatí do toho vraziť, lebo s mojim jazdením by som to asi nevyužil.
Tento rok som začal viac jazdiť. Momentálne jazdím na starom DEMA Pegas 5.0 s 26" kolesami a jazdím cesta/lúka/les približne v rovnakom pomere. Sem-tam zbehnem nejaký trail, ale tým sa chcem venovať v budúcom roku viac.
Našiel som bajk ORBEA Laufey H30:
https://www.orbea.com/sk-en/bicycles/mountain/laufey/cat/laufey-h30
Zo všetkých, ktoré som zatiaľ pozeral, tak sa mi zdá pre mňa najlepší, ale ja nie som odborník. Čo poviete vy naň?
Prípadne, myslíte, že by som našiel niečo lepšie v podobnej cene? Chcem, aby to malo vidlu 120-140mm a teleskopku. Čiže, ak by nebola, musela byť ostať finančná rezerva na ňu. Nechcem, ale kupovať bajk tak, aby som tam musel meniť komponenty. Prevodov sa pri tom Laufey H30 nebojím, lebo moja Dema mám podľa kalkulačky ešte horšie prevody, aj keď ma 3 píly vpredu.
Jediné, čo mi trochu naháňa strach je prechod z 26" na 29". Mám síce 181cm, ale aj tak sa bojím, aby to nebol veľký skok. Viac ľudí ale povedalo, že nie je problém si zvyknúť, tak snáď by to bola pohoda.
Ak teda mi vie niekto povedať, či ten Laufey H30 stojí za to alebo odporučiť nejaký v podobnej cene, tak by som bol vďačný.
posledný komentár: 26. 4. 2023 o 12:11
Taky Pike s debonair + charger tlmenie berem. Zaujima ma ale kombinacia debonair + motion control. Oplati sa do toho ist? Predsa len clovek ma motion control aj v Recone a pri dlhsich drsnejsich zjazdoch uz v rukach citim otrasy co je to co by som rad pri drahsej vidlici eliminoval resp. zlepsil.
Ak by som mal ísť iba po cene, tak vyhráva za 999€ CTM Zephyr Pro 29"
https://www.ctm.sk/bicykle/mtb/zephyr-pro-29/fialova-strieborna/
Celkom fajn model za 1199€ je Kelly´s Gibon 30 29"
https://www.kellysbike.com/sk/trail-c922/gibon-30-29-p68149
CTM a Kelly´s ma zaujali cenou, ale trochu mi tam vadí, ten neschovaný jeden bowden. Väčšina ostatných značiek majú všetky schované. Ale s tým by som sa naučil asi žiť.
Keby nehľadím na cenu, tak jednoznačne najviac sa mi páči nový Rock Machine Blizz TRL 70-29 (1500€)
https://rockmachine.sk/2021/mountain-hardtail/blizz-trl-70-29/gloss-light-grey-dvo-green-black
Takže spolu s tou Orbeou som našiel 4 kandidátov. RM sa mi zdá už dosť drahý, ide dosť cez môj rozpočet a taktiež neviem, či sa tej bajk za tú cenu oplatí.
Ževraj najlepší pomer cena/výkon je ten Kelly´s. Inak, ako jediný má najmenšie kolečko vzadu 10 zubové, ale bez toho by som asi dokázal existovať. Keď som si to rátal, tak horšie prevody ako mám teraz mať nebudem.
Ktorý by ste zvolili vy? Prosím prihliadajte aj na cenu a že nemám neobmedzený rozpočet. Nejde mi len o to, ktorý je najlepší, ale ktorý sa najviac oplatí.
Díkes.
Kellys Gibon 30 29 bicykel, béžová
1 199 €
MOC 1 399 €Rock Machine Blizz TRL 70-29 bicykel, šedá/čierna/zelená
1 699 €
MOC 1 789 €Novinka CTM ZEPHYR PRO 29 bicykel, lesklá sivá/slonovinová
1 099 €
MOC 1 299 €Daj prosim ta svoju vysku, vahu a napis aky teren a ako rychlo chces jazdit. Proste co cakas. Ci hravy, obratny bike alebo co najviac stabilny smerom dole.
Co sa tyka externeho vedenia kabelaze. Je to sice pekne ked to ide ramom ale praktickejsie je ked to ide vonkajskom. Tie bowdeny v rame zvyknu casto krat buchat pocas jazdy, hlavne pri lacnejsich bikoch. Ich vymena v buducnosti je tiez "radost".
Tie trail HT sú ťažké v porovnaní s čím? So súčasnými XC? Určite sú o niečo ťažšie ale problém by som v tom nevidel, keby chce viac chodiť po cestách nie je problém dať tam nejaké iné plášte. Voľakedy sme jazdiili na ešte ťažších XC bicykloch, železných "horských" a pod. a nikto to tak neprežíval (príde mi, že dnes 0,5 kg navyše je neprekonateľný problém).
Teleskopka a zdvihy 120-140 mi pridu zbytocne na to co chce jazdit ale ok.
Čo sa týka XC vs Trail, tak teraz mám XC a moc mi to nevyhovuje. Teleskopku isto potrebujem. Sedlo neupravujem a tak ho mám nastavené veľmi nízko, aby sa mi dobre jazdilo hlavne mimo cesty. Ja moc nemám rád sedlo veľmi vysoko, takže by som to mal len na ceste a to sa mi neoplatí stále nastavovať.
Podľa mňa, napr. ten Kelly´s Gigon vyzerá celkom fajn, lebo nemá ani také široké plášte ako RM a Orbea. To isté vlastne platí aj pri CTM.
fko07 Canyon bajky vyzerajú dobre, ale ja by som radšej kúpil v obchode u nás. Nechcem objednávať cez net.
Ale máš pravdu, väčšine ľudí je to asi jedno (hlavne ak moc nešlapú do veľkých kopcov).