chcel by som od Vas radu,ake su dobre kotucove brzdy.Berme to teraz z hladiska kvality,co by ste si dali na svoj bike aby to poriadne brzdilo.Presnejsie mali by to byt nejake hydrauliky.Momentalne mam Tektro Auriga Comp a nezda sa mi ze by brzdy ucinok bol nejaky ohromujuci.Chcel by som nieco co ide uplne lahucko a nieco v takom style ze tuknem a stojim.Prosim poradte.Linky su vitane.
Dakujem
tak jej to odvzdusni alebo to daj niekomu spravit ... akekolvek hydry ked su spravne oservisovane musi staci obsluhovat jednym prstom ... ano su aj ine parametre zavisle od ceny, ale sila prenasana na platne je dana pakou na primarny piest a dalej hydraulickym systemom rovnako pri vsetkych brzdach ...
1) ako bolo spomenute predo mnou, to ze musi tlacit celou silou znie divne. Iste, M315 niesu ziadna super sila, ale nemal som s nimi so 180/160mm predny/zadny kotuc problem ani nabaleny natazko na horskom bikepackingu (floating rotor+metalicke platnicky vpredu, nejaky zakladny shimano+organicke vzadu) (ja ~75kg + cez 20kg naklad).
2) pokial sa nic nezmenilo, tak Deore/SLX/XT su dost podobne. Niesom si isty, ci Deore ma keramicke piestiky (dobre proti prehriatiu pri dlhych zjadoch/zlom style brzdenia), ale inak je rozdiel hlavne packa. Deore a SLX maju tusim len nastavenie vzdialenosti packy od gripu, ale SLX ma troska inu konstrukciu a doplnenim vhodneho sroubiku sa da nastavit aj bite point ktory je inak len na XT asi (ja som to tak spravil, ale treba davat bacha na silu utiahnutia)
cize ked chces usetrit, chod do SLX a zozen sroubik na nastavenie bite pointu podla mna. To moze pomoct aby sa manzelke lahsie brzdilo.
Pri štvorpiestoch mi je jasné, že na platničky je vyvíjaný vyšší tlak a brzdiaca sila bude vyššia. Vychádza mi z toho teda SLX M7120 ako zlatá stredná cesta. Alebo neuvažujem dobre?
dolezite je zistit ci je ten problem co riesis permanentny v zmysle ze vyjdes z domu a pri prvom brzdeni uz musis tlacit silno. To by znamenalo ze mas problem bud so zavzdusnenou brzdou [ paka je makka ], alebo zpecene platne [ neviem ako sa to prejavuje, lebo som take este nevidel] alebo ich mas zamastnene [ to byva sprevadzane zvukovymi prejavmi ].
Ale ak mas na mysli ze ides dlhy kopec dole, stale pribrzdujes a po case mas pocit ze musis paku tlacit stale viac, tak to je celkom iny problem, ktory sa da odstranit zmenou platni, kotucov, brzd, alebo aj uplne bez nakladov naucenim sa spravnej techniky brzdenia.
toto je ten problém.
Zmena platničiek na Galfer FD293 standard pomohla len veľmi málo. Väčšie kotúče by pomohli, počítam s tým ako som písal pár príspevkov dozadu. Pri tom som ale chcel spraviť kompletnú výmenu bŕzd s predpokladom, že brzdy budú brzdiť k spokojnosti dlhý čas do budúcnosti.
Zmena platničiek na Galfer FD293 standard pomohla len veľmi málo. Väčšie kotúče by pomohli, počítam s tým ako som písal pár príspevkov dozadu. Pri tom som ale chcel spraviť kompletnú výmenu bŕzd s predpokladom, že brzdy budú brzdiť k spokojnosti dlhý čas do budúcnosti.
Proste 180mm kotúč a brzdy buď tie SLX 7120 alebo lacnejšia voľba Deore 6120 a máš po probléme na roky, shimano sa aj ľahko udržujú.
Ale všetky ostatné brzdy pre nás obyčajných majú limity dané práve kotúčmi a brzdovými platničkami. Ide o hľadanie kompromisov. Dobrý kotúč na dlhé brzdenie z veľkej rýchlosti a v prudkom svahu nebude z kategórie ultralight...a dobré platničky nemusia byť vždy len metalické. Ale zas dobrých platničiek, ktoré namiesto metalických častíc obsahujú keramiku je na trhu minimum.
V tomto konkrétnom prípade by som sa orientoval na SLX..dopredu 4 piest , dozadu 2 piest a poskúšal viacero typov platničiek.
Podla mna je to niektory z 2 problemov
1) platne, alebo kotuc su shit (coz zakladne shimano k m315 zvyacjne su, ja som tiez menil za clarks floating rotor a bol to vyrazny rozdiel) alebo su zaspinene (nie vzdy to ide dobre vycistit, resp. vypalenie trva.... naposledy som vypalil platnicky/kotuc na zadnej brzde az na konci 4/5 dnoveho prejazdu napriec UK "natazko", a to som brzdil schvalne vpodstate len zadnou brzdou)
2) manzelka "zle brzdi" - viem si kludne predstavit ze je "stale na brzdach" a nie davkovane. Tuna ti nemusia pomoct ani 4-piesty (tiez sme sa museli doma naucit brzdit, a viem aky je to boj naucit/preucit tvrdohlaveho cloveka, hlavne ked tu osobu potom nechces mat nasratu doma
ak peniaze niesu problem, tak zmenou celej sustavy brzdy+kotuce+platne chybu nespravis. Ja by som zacal tym - lepsie kotuce+nove platnicky, dopredu 180mm. Ak nepomoze dostatocne, tak potom nahodit nove brzdy.
https://www.chainreactioncycles.com/clarks-cfr-06-floating-rotor-180mm/rp-prod88829