Zaujima ma ake mal kto skusenosti pri reklamaciach so zlomenym, pripadne prasknutym ramom. Nakolko tieto info sa tazko hladaju chcel by som vediet ako pristupuju k reklamaciam jednotlivi vyrobcovia. (Haibike, Cube, CTM, Ghost, Trek, Specialized...)
Ehm tak ja zacnem: Zlomeny TREK Fuel 90, jazdene ako XC (agresivnejsie). Reklamacia vybavena velmi ustretovo vyrobcom. Vymenena zadna stavba bez natahovaciek...
posledný komentár: 17. 5. 2013 o 21:28
Najskôr by som asi použil objímku, kde sú väčšie rádiusy v časti kde je rozdelená. Alebo aj hocijaká iná objímka a možno aj táto súčasná, ale ináč umiestnená. Pretože pri takomto type rámu sa môže stať presne čo píše vrabc0.
Neviem celkom, ako to mysleli v Kone s tou objímkou, ale na prvý pohľad mi to nepríde veľmi rozumné riešenie.
Pri osadeni a dotahovany objimky si daval pozor, aby okolo vystupku bola medzera na oboch stranach?
Palo obavam sa, ze Ten "vystupok" tam povodne vobec nebol, cize ziadna "feature". Vyrobil ho vokalvokal tym, ze tu objimku trvalo pouzival v nespravnej pozicii tak ako spomenul vrabc0. Inak povedane na novom rame mala sedlova rura standardny kruhovy prierez a toto vzniklo vyslovene ako deformacia z nespravne umiestnenej objimky.
a objimka bola stale takto nasadena
Otazka skor je, ci nema o nejake 2-3 desatiny mm mensi priemer.
Ak bol dodrzany moment, nie je problem skor v tom, ze je nizka/zly typ ...
Edit: jo, spravne bude otocit o cca. 180, aby bol zamok objimky vpredu = ohybal tu kratku cast medzi vyrezmi.
Edit: jo, spravne bude otocit o cca. 180, aby bol zamok objimky vpredu = ohybal tu kratku cast medzi vyrezmi.
Ano tak, v pripade ze su vyrezy dva tak by malo stacit mat vyrez objimky medzi nimi (kratsia cast). Ideal to mat namazane nech sa to trochu vie pri dotahovani pohnut.
Myslim ze rovnaky model
https://www.konaworld.com/archive/2017/hei_hei_race_dl.cfm
https://mtbs.cz/clanek/test-kona-hei-hei-race-dl-57541/kategorie/testy-recenze/rubrika/bike-technika?page=0#.YBf8q_tKjNw
A mam jednu otazku. Nepouzivam pastu na sedlovku ani momentovy kluc ale tak nejak si myslim ze tie utahovacie momenty bez pasty a s pastou budu trosku ine. Vie mi to niekto vyvratit/potvrdit?
Na hlinikacoch sa kratka prasklina sedlovej trubky dala DIY poriesit vyvrtanim otvoru v jej konci (aby sa dalej nesirila) + vyrezat strbinu zhora. Na karbon by to malo byt tiez aplikovatelne.
Ak mam jeden "zarez" tak zarovnat medzeru obijmky so zarezom. Tak to mam na karbonovom cestaku a snad je to ok.
Ak mam dva zarezy ako vokalvokal na fotke tak co? Mam to rovnako ako na foto (AL ram) a nikdy by som sa nad tym nepozastavil kebyze nekliknem na tuto temu...
bez záruky, tiež nad tým iba teoretizujem, ale myslím si že doťahovanie momenty sú definované s ohľadom na deformáciu materialu a nereflektujú vyvolané trenie medzi komponentami.
Čo je ale viac na zamyslenie, je že z mojej skúsenosti nereflektujú ani smer a množstvo pritlacnych bodov v zmysle že je rozdiel utiahnuť na 5nm na predstavci 2 alebo 4 skrutky kde sa tlaky scitaju v priamom smere a celkom iná situácia je pri rovnakých 5nm na sedlovej objimke kde je sila na materiál prenášaná pákou a smykom ...
@uprava uz nic, nasiel som ze tie pasty su presne na to aby bolo mozne pouzit mensie nm, vacsinou pisu o 30% menej.