alebo Nord shore, alebo pumtrack, ... Pozri traili vznikaju bud na vykrese alebo s hrablami a vlajockami v lese. ....alebo sa posunut smerom Vydra a spevnit to zarezat do svahu.... Kedisi tam boli mostiky, rozpadli sa uz su prec. Kedisi tam bola rytmicka sekcia, uz je tam len par kaluzi, kedisi tam bol rockgarden....
...na zelenom traily sa ani nepocita
Ale pripisem to komplykovanosti mojho vyjadrovania.
Nemáš za čo
pozn. k "Vydre" - asi myslíš Vydrický trail/singel, resp. trail/singel Vydrica. Ale si prvý a zatiaľ jediný, u koho registrujem čudné pomenovanie "Vidra/Vydra"
Mail jasné, myslel som trail... Samozrejme, logika plne nasvedčuje tomu, že by to malo byť totožné, len slovo trail v slovenských slovníkoch zatiaľ nefiguruje... Aspoň na stránke julssavba nie...
Je to tak, máme v práci niekoľko jazykárov a venujeme sa aj cyklo témam, tak to riešime. O to viac sa hanbím, keď niečo neviem alebo sa pomýlim a napíšem chybne zo zvyku Tiež píšem často na traily mám to tak zafixované, že zahraničné slovo = ypsilony všade kam sa zmestí
A ako je to potom so slovom hotel? Podľa základného pravidla je to vzor dub, ale používate "bol som v hotele"? Nie.
Slovencina nie je az taka jednoducha.
Podľa vzoru dub skloňujeme neživotné podstatné mená mužského rodu cudzieho pôvodu, ktoré sú v základnom tvare zakončené na spoluhlásku -r, -l .
V skloňovaní sú určité odchýlky:
V tvare lokálu jednotného čísla píšeme v niektorých prípadoch pádovú príponu –i (o hoteli).
V tvare nominatívu množného čísla v niektorých prípadoch píšeme pádovú príponu –e (poháre).
Vo väčšine prípadov platí, že po -r v nominatíve množ. čísla píšeme –e (poháre), po –l píšeme –y (hotely).
Niektoré podstatné mená mužského rodu cudzieho pôvodu majú v ohýbacích príponách dvojtvary, napríklad:
kanál – nominatív množ. čísla: kanály, kanále
revír – lokál jednotného čísla: v revíri, v revíre
Takže bez obáv používajte na traili aj na traile, tri traily
A este taka zaujimavost:
Neživotné podstatné mená mužského rodu cudzieho pôvodu zakončené v základnom tvare na –el, v ktorých je samohláska e pri skloňovaní zachovaná (napr. tunel, motel, hotel, model, fotel, pastel, flanel, mantinel ), sa skloňujú:
- podľa vzoru stroj v jednotnom čísle,
- podľa vzoru dub v množnom čísle.
Neživotné podstatné mená mužského rodu cudzieho pôvodu zakončené v základnom tvare na –el, v ktorých samohláska e pri skloňovaní vypadáva (napr. bicykel, kábel, triangel, fenikel, motocykel, artikel, debakel, triangel), sa skloňujú v jednotnom aj množnom čísle podľa vzoru stroj.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Haha neviem ako to tam skočilo, vybrať si určite viem, ale tak som rád keď som ťa pobavil
...na zelenom traily sa ani nepocita
Nemáš za čo
pozn. k "Vydre" - asi myslíš Vydrický trail/singel, resp. trail/singel Vydrica. Ale si prvý a zatiaľ jediný, u koho registrujem čudné pomenovanie "Vidra/Vydra"
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/1816/
Slovencina nie je az taka jednoducha.
Podľa vzoru dub skloňujeme neživotné podstatné mená mužského rodu cudzieho pôvodu, ktoré sú v základnom tvare zakončené na spoluhlásku -r, -l .
V skloňovaní sú určité odchýlky:
V tvare lokálu jednotného čísla píšeme v niektorých prípadoch pádovú príponu –i (o hoteli).
V tvare nominatívu množného čísla v niektorých prípadoch píšeme pádovú príponu –e (poháre).
Vo väčšine prípadov platí, že po -r v nominatíve množ. čísla píšeme –e (poháre), po –l píšeme –y (hotely).
Niektoré podstatné mená mužského rodu cudzieho pôvodu majú v ohýbacích príponách dvojtvary, napríklad:
kanál – nominatív množ. čísla: kanály, kanále
revír – lokál jednotného čísla: v revíri, v revíre
Takže bez obáv používajte na traili aj na traile, tri traily
A este taka zaujimavost:
Neživotné podstatné mená mužského rodu cudzieho pôvodu zakončené v základnom tvare na –el, v ktorých je samohláska e pri skloňovaní zachovaná (napr. tunel, motel, hotel, model, fotel, pastel, flanel, mantinel ), sa skloňujú:
- podľa vzoru stroj v jednotnom čísle,
- podľa vzoru dub v množnom čísle.
Neživotné podstatné mená mužského rodu cudzieho pôvodu zakončené v základnom tvare na –el, v ktorých samohláska e pri skloňovaní vypadáva (napr. bicykel, kábel, triangel, fenikel, motocykel, artikel, debakel, triangel), sa skloňujú v jednotnom aj množnom čísle podľa vzoru stroj.
Zdroj: https://oskole.detiamy.sk/clanok/sklonovanie-podstatnych-mien-cudzieho-povodu-podstatne-mena-muzskeho-rodu#google_vignette