niekto niečo nedomyslel ....
uvidime
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/rozvodna-sit-je-pripravena-ani-milion-elektroaut-ji-nestrhne
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
pri -20 cez appku v telefone si predhriať auto a pohodlne nasadnúť do vyhriateho auta bez škrabanie okien a odísť verzus naftak ktorý nemusí ani naštartovat.. hej totalna hlúposť..
https://youtu.be/UskzfQJt2Bc
Od susedy na prvom poschodí natiahnem z okna predlžovačku?
nie, raz za týždeň nabiješ počas nakupovanie v Lidly, neskutočne obmedzujúce že?..
nachvilku sa to vrati spat a neskor mozno este predbehne (a mozno nie). problemy budu urcite ako pri vsetkom novom a ano bude to aj ine - ale toto kvikane okolo toho ... - a to nemam rad zmeny. ja uz elektrifikaciu dopravy beriem ako fakt. a vzdy mate moznost ist autobusom
Kto dnes tankuje v podzemnej garáži? Komu sa samovznieti vypnutý spalovák v garáži?
Elektromobily vyžadujú nabíjanie v garáži.
Musíš uznať že to nie je kalkulačka od vietnamca, kde maximálne vytečie tužková baterka. Máto svoje neduhy rovnako ako spalováky.
Do lidla nechodim. Nabíjačky tam aj tak niesu. Auto nepoužívam po meste vôbec, len na dlhé vzdialenosti BA- Bardejov (nie priamo mestá)
alebo takto
Keď budú všetky autá elektrické, nabíjačka v lidli bude obsadená. Vieš koľko aut je pred panelákmi? Keď sa stavali sídliská, nepočitali s takým množstvom aut a už nie vôbec s elektromobilmy.
Kto dnes tankuje v podzemnej garáži? Komu sa samovznieti vypnutý spalovák v garáži?
Elektromobily vyžadujú nabíjanie v garáži.
Musíš uznať že to nie je kalkulačka od vietnamca, kde maximálne vytečie tužková baterka. Máto svoje neduhy rovnako ako spalováky.
Do lidla nechodim. Nabíjačky tam aj tak niesu. Auto nepoužívam po meste vôbec, len na dlhé vzdialenosti BA- Bardejov (nie priamo mestá)
Nabíjanie z osvetlenia sa realizuje v niekoľkých miestach aj na Slovensko dobre ráno.
https://www.topspeed.sk/novinky/do-sr-prichadza-nabijanie-z-verejneho-osvetlenia-je-v-ba-a-sabinove-ide-do-presova-trnavy-a-kubina/18889
Logicky na sídliskách sa budú využívať menšie prúdy v kombinácii s inteligentnými nabíjačkami (ZSE ich predáva), Uvedom si že siete na sídliskách boli ťahane za doby kde verejne osvetlenie malo x10-x100 väčší odber ako dnes, rovnako elektronika v bytoch. Nové bytove komplexy a rekonštrukcie majú už zo zákona povinnosť budovať nabíjačky.
čakat kým sa im to nabije?
hej budú "čakať" 15min pri dnešných možnostiach.. pred 5r to bolo cez hodinu, o 5 rokov to bude koľko?
https://youtu.be/aSUtfvkuiD8?t=55
Komu sa samovznieti vypnutý spalovák v garáži?
už som ti raz písal že podľa štatistík horia spalovaky +-11x častejšie uviedol som hneď 2 zdroje.
Do lidla nechodim. Nabíjačky tam aj tak niesu..
jasne teraz, ale budujú ich viaceré nákupne centrá..
BA- Bardejov
to je jedno 20min zastavenie napr. na Budči
Gusto palec hore, ked uz to ty vravis, tak to nieco znamena.
Stevo nezabudaj ze na svete nezije len nie zrovna najinteligentnejsi slovak. Nastastie. Preto vyvoj ide milovymi krokmi, ludia chcu mat zdravie aj vhodne prostredie na zivot a ten slovak sa zatial vozi na starej vyjazdenej haraburde dovezenej z nemecka a zomiera o x rokov prv nez ostatni. Ale usetriiiiil...
Skončí nám doba, keď nám sused na ceste dal trochu benzínu do prázdneho auta.
Mňa nezaujíma, že za 10 rokov bude možno viac nabíjačiek. Momentálne niesu, tak načo kupovať také ev.
Akumulátorovu doťahovačku som tiež prerobil na sieť, lebo som nezniesol neustále vymienať baterky. To by som potreboval 5 takých bateriek. A neustále nabíjať.
Slovač chodí do nemecka aj pracovať, nie len autá odtiaľ kupovať. Pri tých cenách elektromobilov sa im ani nečudujem.
1. nikomu neradím aby si to kupil, len ma štve ked sa dookola recykluju davno vyvratene nezmysli.
2. pre 90% ľudí má elektromobil lepší use case ako spalovak, len ho odmieta už len z princípu lebo sa boji všetkého nového alebo si prečital nejaku debilinu na internete.
3. Ľudia chcú jazdiť a ekologia im je ukradnutá presne preto EV vyhrá až sa zrovna cena a odhodia predsudky
-instantná reakcia na "plyn", presná davkovatelnost neporovnatelna so spalovakom.. kto to neskusil nevie
-výborne jazdne vlastnosti vďaka nízkemu ťažisku,
-2v1 - auto s výkonom super športu so spotrebou malých áut
-jedno z najbezpečnejších áut (model3)nie len vďaka asistenčným službám ale aj vďaka nízkemu ťažisku
https://auto.pravda.sk/poradna/clanok/487348-tesla-3-je-najbezpecnejsie-auto-planety-tvrdi-po-crashtestoch-nhtsa/
-oveľa menšie prevádzkové náklady, či už "pohonne hmoty" ale tak isto servis.
v skratke lepšie auto za menej peňazí do 5r realita
Zatiaľ tie so spaľovacím elektromobily prehrávaju.
v EU je medziročný rast 40%, v Nemecku je každé 3 predane auto plugin.
Celosvetove predaje sa v roku 2021 zdvojnásobili (k 9%) To len Slovaci a Češi sú čo sa týka elektromobily najskeptickejšie národy asi na svete.
https://www.teslamagazin.sk/predaje-elektromobily-europa-9-2021/?fbclid=IwAR1Fqvbctgt9DsNkf-nYcFEzi8q3oQjQ7nnVo78sEg93Xg2774_Uo-G7DEg
Tesla v 2019 predala 367tisíc áut
2021 to už bolo 936tisíc
tento rok to bude k 1.5 miliona, pri aute ktorého priemerná cena je cez 60tisíc, má vypredanú produkciu do konca roka a ver tomu že 2023 bude mat target k 2,5mil áut.
u Porshe prebieha "kaniblaizácia" za minulý rok predali viac Taycanov ako 911
https://insideevs.com/news/560398/porsche-taycan-outsold-911-2021/
u Audi sa to stane s etronom najbližšie mesiace ak ich budu stihat vyrabat
takže asi tak
Pred 100 rokmi bolo nabíjačiek toľko ako elektromobilov a ľudia neviedli tak uponáhľaný život. Nad spalovákmi vyhrali, len kvôli ich neduhom. Spalovacie auto prešlo človeka, ktorý ho chcel naštartovať kľukou a nejazdili také dlhé trasy ako dnes. S vynájdením štartovania elektromotorom sa dostali do zabudnutia.
Každy nežije mestský život, každy nemá dostupnú možnosť pohodlne nabíjať a kupovať tak drahé auto, aby na 100% využil jeho výhody a vrátilo mu to, do čoho investoval. V meste je lepší bicykel.
Zle nad tým uvažuješ a opakuješ furt tie iste veci ktore som ti už niekolko krat vysvetlil. Čísla hovoria jasne, o par rokov to uvidis aj sam v tvojom okolí. (a nebude to 15r.
Už mi došla trpezlivost, pekny den
Tak porozmyslaj preco to pri elektromobiloch robis...
Pretoze sa bojis, ze si ho nebudes moct kvoli ich terajsej cene dovolit. Ok boj sa, ale zbytocne sa tym strachom snazis infikovat aj vsetkych naokolo.
Aj pocitace a mobily si nasinec na zaciatku nemohol dovolit. A pozri sa okolo seba dnes.
Svet nekonci za plotom tvojej chaty. Presne naopak, svet tam len zacina a tie inovacie na tvoju chatu pridu az o x rokov. Tak cakaj a v ramci ochrany svojho zdravia sa ich neboj. Je to uplne zbytocne.
Človek je pohodlný tvor, lenivý sa učiť zložité veci a zložito ich využívať, všetko chce na jeden klik a čo najrýchlejšie. Marketing musí nastaviť ceny na finančný prijem vačšiny chudobného obyvatelstva. Inak to bude pre horných 10 000. XPčka mal skoro každy pirátske. Nie každy je ochotný dávať nejakým internetovým stránkam 3číslie bankovej karty, veľké množstvo ľudí ani nevie na čo je čip v občianskom preukaze, ani že majú nejakú elektronickú schránku. Takáto skupina ľudí je totálne ostrihnutá od nových technológií vyžadujúcich online platby, ako aj zdieľane bicykle pre dôchodcov, kedže nemáju mobil s čítačkou QR kódov. Je jedno že im to vnuk zaregistruje. Nemajú ani takú motoriku ovládať dotykový telefón. Čipovú kartu v autobuse síce vedia priložiť už 10 rokov, ale aj tak často zmätkujú a riešiť to musí vodič.
Technologia musí priniesť pohodlie, inak, to človeka nenadchne. Ak na nej niekto nájde zlú vlastnosť, ohrnie nosom a kúpi ju, až to páni inžieniri, alebo marketing vyriešia.
Keď nemá dôchodkyňa na lieky, o iphone ani neuvažuje a nemá sa to kde naučiť.