niekto niečo nedomyslel ....
uvidime
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/rozvodna-sit-je-pripravena-ani-milion-elektroaut-ji-nestrhne
posledný komentár: Včera o 21:27
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
posledný komentár: Včera o 21:27
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
1) pokial ma pamat a unavene oci pri skimmovani diskusie neklamu, do toho "diskutabilneho" prispevku som teslu spomenul explicitne 1x a aj to v negativnom svetle a tusim 1 z mnou linkovanych clankov priamo porovnaval len teslu ako BEV voci ICE autam
2) pretoze som na tento clanok narazil na webe ktory si z rychlika prechadzam pri prokrastinovani/sedeni na zachode/zaspavani a bolo to tam
3) pretoze obdobny report inych vyrobcov som nenarazil a napr taka toyota po kolko, 30?r vyskumu a vyvoja H2 uznala jeho neperspektivu pre masovu idivid. osobnu dopravu a oznamila investicny balik 35 miliard $ do r 2030, len ~5 mesiacov dozadu... Okrem toho, linkoval som aj clanky referujuce recyklaciu vw baterii....
Nadherne. Este si zabudol napisat, ze na nich jazdili babicky iba v nedelu do kostola.
Ad to neustale omielanie nabijania na sidlisku.
A dalej tam moze byt "battery swap" cerpacka, kam prides autom, nechas tam vybitu baterku a odides o par minut na druhej nabitej.
neviem ako teraz, ale v 2014-2018, také kolegovia kupovali, či na tom jazdila babička do kostola neviem, aj keď som čakal takúto odpoveď.
Nabíjania na sídlisku? Z paneláku natiahnuť cez detské pieskovisko na trávnik ku každému paneláku po 40 nabíjacích stĺpikov, s nejakým meračom? U nás nemá nikto svoje parkovacie miesto, ale zaparkuje, kde je voľno. Parkuje tam aj 2-3 dni, každý týždeň parkujem na inom mieste, na pol dňa tam často parkujú aj cezpoľní, napriek zákazu vjazdu mimo dopravnej obsluhy a obyvateľ paneláku, ktorý príde večer z práce posledný, dostane papuču, lebo musí parkovať na trávniku a najbližšie voľné parkovné miesto by našiel možno 1km odtiaľ, ak vôbec. Vraky už nikde v meste niesu. Rušia sa detské ihriská, šnúry na prádlo, predzáhradky, trávniky a každá voľná plocha je zaplnená autom. Smetiari sa ani nemajú kde vytočiť. Ak by vypukol požiar, hasiči by mali problém. Susedka ráno vyzváňala po susedoch, aby si preparkovali auto, že nemôže vycúvať. Totálne ju zablokovali. Parkujú mimo parovacieho miesta v strede dvora Kolegiňa má rovnaký problém. Ponáhľa sa z práce domov o 15:30, že potom už nemá kde zaparkovať. Raz som šiel k nej a fakt nemala kde zaparkovať. Musela zaparkovať asi 400m na inom sídlisku.
"battery swap" cerpacka...
To by tu muselo byť rozšírené. Keď to bude, môžeme o tom uvažovať. teraz EV určite kupovať nebudem, pre množstvo nedoriešených problémov, ako je dostupnosť nabíjania, krátky dojazd hlavne v zime do Bardejova a vysokej cene. Radšej kúpim každých 5 rokov auto za 2000€ a splní účel. Výhody má EV v meste, kde auto absolutne nepoužívam, bicykel je rýchlejší, prípadne MHD.
Už som niesol v ruke 10L kanister benzínu. My netankujeme plnú, ale za 15€. Baterka degraduje aj keď sa nepoužíva. Na pár dlhých jazd vysoliť 30 000 je tuposť.
Je to fakt smutne.
Ak úpľne zrušia spaľováky a EV bude mať dnešné problémy, čo potom?
mne je jedno ci budem pouzivat ledky alebo nie - ale nebudem ich pouzivat kym nemusim lebo sa cela ta myslienka nepaci. taka ista kravina ako zalohovanie
Ak by si mal doma vykonne slnencne kolektory polozene na fakt velkej ploche, je to alternativa aj na elektromobil a aj na spotrebu energie v domacnosti.
Len kto to uz ma?
Ak by si mal doma vykonne slnencne kolektory polozene na fakt velkej ploche, je to alternativa aj na elektromobil a aj na spotrebu energie v domacnosti.
Len kto to uz ma?
započítaj do toho aj elektriku ropné veže- funguju na elektrinu, čerpadla v potrubiach funguju na elektrinu, rafinérie funguju na elektrinu, pumpy funguju na elektrinu + spotreba pri preprave.
https://youtu.be/kHtx_kQu6CA?t=84
určite https://insideevs.com/news/332584/efficiency-compared-battery-electric-73-hydrogen-22-ice-13/