Kategórie
Bike-techRok 202X - kovbojka s bicyklami? # MTB # horský bicykel # výber bicykla # nákup bicykla # skúsenosti # poradenstvo # diskusia # cenový limit
posledný komentár: 12. 4. 2019 o 21:04
Výpredaj -6% GHOST KATO Essential 29 bicykel, light grey/black matt
589 €
-6%
MOC 779 €
Výpredaj savings GT Avalanche 27.5 microSHIFT bicykel, sport blue
579 €
savings
MOC 929 €
Výpredaj -12% GHOST Nirvana Essential 27.5 bicykel, green/grey
1 229 €
-12%
MOC 1 599 €
-17% Bianchi Nitron 9.4 XT/Deore 1x12 29 bicykel, celeste/čierna
1 499 €
-17%
MOC 2 499 €
-6% SR SUNTOUR XCR Air LO-R- 26" odpružená vidlica, 100 mm, L:187 mm (OEM)
161 €
-6%
MOC 189 €
-6% SR SUNTOUR XCR Air LO-R- 26" odpružená vidlica, 100 mm, L:187 mm (OEM)
161 €
-6%
MOC 189 €
-6% SR SUNTOUR RAIDON-XC RLR DS 26" odpružená vidlica, 100 mm, OEM
259 €
-6%
MOC 306 €
Globalny cyklo trh bol objemovo na urovni 60mld dolarov, z toho 12mld pripada na USA a Canadu + Mexiko, Prave z USA som zachytil prve clanky o tom, ze bicykle sa nedari vyrobcom predavat a plnia sa im sklady.
Ale cital som dalsie 3 clanky/rozhovory, tentoraz uz z EU, kde popisuju tu istu situaciu, ktora tu pomaly nastava.
V skratke to vysvetlil dobre vyrobny riaditel Olpranu v rozhovore.
Importeri/vyrobcovia/predajcovia predali v roku 2019 X bicyklov. Ale v roku 2020 uz 2x tolko a tak objednali na dalsi rok 2021 4x tolko, pretoze trh rastol. Toto spravili vsetci lenze do toho hodil kosu Covid, ktory zbrzdil vyrobu v Azii + vyrazne zdrazeli vstupy (hlavne lodne kontajnery), logistika viazla,do toho rekordne objednavkya zrazu sa zacali zjavovat teeminy dodania 2 roky (osobny zazitok z obchodu, ked som chcel kupit duse na horsky).
A teraz prisiel rok 2022, Covid uz tolko dopravu nebrzdi a vyrobcovia zacali dodavat oneskorene objednane diely lenze trh sa medzitym stabilizoval a rok 2022 je porovnatelny s rokom 2021 a k ziadnemu skokovemu narastu ako v rokoch 2020 a 2021 uz nedoslo.
Analytici si predpokladaju rast trh v roku 2023, ale s bicyklami je to ako s autami...nedaju sa vyrabat donekonecna a ludia si nekupuju bicykle na 1-2 roky, ale kludne na 5-10 rokov, cize trh sa nasytil a zrazu su tu plne sklady niecoho, co si nakupil za XY penazi, ale nevies to predat s marzou + samozrejme ten narast cien...skupina ludi, co je ochotna dat za bike tolko eur co za mensie nove auto je pomerne mala. Skupina ludi, co si moze dovolit kupit priemerny bike za 1000 eur je sice vacsia, ale stale relativne mala.
A tak predajca/distributor moze skusit ist bud na 0, ale to predat pod nakupnu cenu, pretoze na sklade v tom mas len utopene peniaze, ktore nezarabaju.
Keby neebolo energetickej krizy + dvojcifernej inflacie tak bicykle pojdu dole v desiatkach percent medzirocne, takto ak bude v roku 2023 v priemere cena nizsia do 10% budeme asi radi.
Pouzite zdroje: Internet + cca 4h casu venovavemu citaniu serioznych analyz trhov, reportov, rozhovorov, ci sprav z bulvarnych medii, kde sa obcas taketo clanky mihnu.
zaciatkom leta som dostal kovid a nasledky som citil niekolko tyzdnov, tak som sa musel setrit
Toto nie je pravda. Rok 2022 nie je porovnatelny s rokom 2021 a nie je porovnatelny ani s predkovidovym obdobim. Rok 2022 v cyklobiznise je skoro az katastrofa.
Ďalší faktor je, že trh sa naozaj presýtil za 2 kovidové roky. To nebol rast lebo viac ludí každým rokom si obľúbi cyklistiku. Hlavná skupina zákazníkov čo živí cykloobchody čiže bežná rodina používajúc bicykle na občasné jednoduché presúvačky, v lepšom prípade menšie cyklovýlety nakúpila v tej šialenej krivke 2020 a teraz väčšina nič nepotrebuje a vrátila sa k životu dovolenkárov a kaviarenských povalačov.
A ďalší faktor. Maloobchod sa začal prepadávať už v apríli aj vďaka neistote zo zdražovania, vojny .....
Myslim, ze buduci rok budu hitom bajky pohanajuce dynamo....zaslapem si doma a este vyrobim trosku elektriky na ohrev vody.
Čo som čítal, tak otázka plných skladov že závisí aj celkovej ceny produktu. Sviatočný cyklisti, čo pozerajú bicykle do cenovky cca 500-600€ si ich kúpili počas boomu a vydržia im najbližších 10 rokov. Skupinka pokročilejších cyklistov, čo jazdia pravidelne ale nechcú za to dávať obrovské sumy (cena biku medzi 700-1500€) si tiež svoje nájdete. Ľudia čo sú ochotný dať 3000+€ tých veľa nebolo a ani nebude, tam sa toho veľa nezmemilo.
Čo môže zamávať predajmi
1) covid situácia. Ak bude zakázané cestovať do zahraničia a ľudia budú sedieť na zadku doma, predpoklad je trocha vyšší rast. Pokiaľ budú opatrenia ako teraz cez leto, rast bude nižší, ľudia budú míňať viac na zážitky.
2) energetická kríza nie je je až tak horúca. Ceny elektriny vytlačilo hore Nemecko a dosť umelo, zvyšok sa uvidí. V momente, kedy sa rozhodnú vypnúť svoje posledné zvyšné atómky, čo produkujú nejak cca 3-5% energie, tak to ceny vytlačí ešte hore. Menšie štáty nemajú šancu konkurovať Nemecku. Nedávno bol o tom dobrý článok ako funguje burza s elektrinou.
3) trh s jazdenými bicyklami. Pokiaľ opatrenia zostanú slabé, veľká časť ľudí sa môže rozhodnúť predať svoj pomerne nový bicykel.
Na problémy so zaplnením systémom sa upozorňovalo už dávno. Panické nakupovanie tomu vôbec nepomohlo, len to umelo nafúklo bublinu. Najmenšie problémy budú mať firmy, čo skokovo nezvýšili svoje výrobné kapacity, ale ostali zhruba tam, kde boli pred 2019.
Nepochybujem ze zvysenie v jednotkach %,niekedy v nizkych 10-tok% je mozne zlepsenim/optimalizaciou vyrobnych procesov, najatim "pomocnej" nespecializovanej prac sily na kratku dobu, ovsem hocco viac jak to je slusne povedane naivne ocakavat.
V normalnej dobe "kazdy" siel po cene, a ak komponent zdrazel o inflaciu uz sa frflalo. No to nezdrazovanie muselo mat niekde povod - a najjednoduchsie je mat vytazene linky/fabriky (ak chceme udrzat rovnaku kvalitu). To ale znamena ze nemozu mat dlhodobo v zalohe 50+% extra kapacity
A stavanie novych fabrik - hej, to je taka bezpecna investicia postavit fabriku ktoru treba na pokrytie dopytu u ktoreho je obrovska sanca ze za 1-2-3 roky opadne. Ale ked si tunajsi myslia ze je to supa investicia tak shimano/sram mozno pristupia na vasu ppnuku ze zafinancujete novu fabriku s vybavenim a oni vam za poplatok daju licenciu na vyrobu
no, tak trvalo to 1 rok
Zaujímavé, ja som si myslel že žijú z električiek a gravity bikov
Kovid to bola asi výnimka potvrdzujúca pravidlo, že Slovák si kúpi bicykel až ako poslednú vec čo ešte nemá - a predáva ju ako prvú keď chce vypratať pivnicu. Z koláča potenciálnych zákazníkov uberajú zdieľané biky a počítam že aj kolobežky.
No nechcel by som sa tým u nás živiť. Keď už tak Holandsko alebo severské štáty.
Rapidny pokles predpokladam zasiahol aj tu kategoriu bicyklov 3000eur a vyssie?
Dalsia kategoria ebike mi pride nedotknuta. Stale tazko zohnat nieco za normalne peniaze
Slováci nakupujú viac ako vlani, a to aj napriek rekordne vysokej inflácii. Počas prvých siedmich mesiacov tohto roka vzrástli tržby obchodníkov v stálych cenách o 9,2 percenta.
Zvýšiť tržby sa podarilo takmer všetkým oblastiam maloobchodu, výnimkou boli internetové obchody, vyplýva to z analýzy Wood & Company.
"Dôvodom vyšších tohtoročných tržieb je fakt, že kamenné obchody boli na rozdiel od minulého roka naplno otvorené, pripomína Sadovská. Vlani až do 19. apríla boli fyzické prevádzky zatvorené. Výnimkou boli iba predajne s potravinami, drogériou či lekárne. Predaj väčšiny tovarov sa tak uskutočňoval iba cez online kanály. Tohtoročné čísla podľa analytičky ukazujú, že e-commerce nedokáže úplne nahradiť existenciu fyzických prevádzok."