Presne pre týždňom som si dal vycentrovať nové koleso po prvej jazde sa spravila menšia 8. Pre koleso som so prišiel už po záverečnej tak mi ho "Majster" len podal a ja som si ho neskontroloval. Až doma som zistil že ktorého niplu sa chytil ten navždy poznačil a nakoniec že nemám ani žiaden doklad o vykonanej službe. Cez víkend som to nechal tak a do pondelka ma všetka zlosť prešla. Keď som nahodil plášť tak som sa už len smial...
http://imageshack.us/a/img29/1065/pwzy.jpg
http://imageshack.us/a/img24/9576/8cu9.jpg
Prikladám foto jedného (ten je najviac).
http://imageshack.us/a/img835/538/hutn.jpg
Poprosil by som Vás o rady kam by bolo najlepšie v Trenčianskom kraji dať skontrolovať
koleso či je vôbec ešte použiteľné.
Ďakujem
posledný komentár: 20. 3. 2022 o 21:45
Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down
Veď, keď máš tenzometer, zmeraj napnutie drôtov, či sa nezmenilo.
Tlak vzduchu zacvičí s výpletom tiež.
Vyslovene som sa s tým celý deň akurát tak hral až som si povedal, že môžem oprdieť malu osmičku. Zakazdym, čo s tým cosi spravim, sa to rozladi, tak pokym to nebudem cítiť pri jazde, tak to necham tak...
Toto keby mi vycentroval v servise, tak zrejme to tam prinesiem o deň, o dva, o tri, lebo sa to takto rozladi a mňa by akurat tak prdlo o zem... Neviem, ci by tomu nepomohli časom mosadzné niple...
Veď, keď máš tenzometer, zmeraj napnutie drôtov, či sa nezmenilo.
Tlak vzduchu zacvičí s výpletom tiež.
Práveže zmenilo. To ma až šokovalo, ako je toto možné pri tom kolese. Preto som sa obrátil sem na to vlákno, či má ktosi podobné skúsenosti a že či s tým mám počítať zakaždým alebo je to len vada môjho kolesa...
A este jedna vec, tie ploche spice sa krutia ked sa to rozhasi ci ostavaju natoce ako boli ?
1. Keď máš ploché špice a pri centrovaní si ich fixoval nejakým "držiakom", odpadá logicky problém s tzv. "stresovaním". Koľko otočíš niplom, toľko sa pootočí na š*****. Tento problém so "stresovaním" je pri kruhových š*****ch, ktoré sa ťažko fixujú proti pootočeniu.
2. Po nafúkaní sa hodnoty napnutia zmenia. Ale zmenia sa proporcionálne. Má to samozrejme logiku. Keď máš v plášti 80 - 100 PSI logicky to pôsobí na ráfik a výplet.
3. Odchýlka 1 mm v axiálnom aj radiálnom smere mi pripadá ako hraničná pri cestnom kolese.
Ale vyliečil som sa z nejakého naháňania mikrometrov. Kúpil som Park Tool Tension Meter, centrovací stojan, iné digitálne merače a dospel som k tomu, že to netreba tak prežívať. Tie hodnoty sa naozaj stále menia. Pokiaľ to pri jazde nie je vidieť alebo cítiť, tak je zbytočné to riešiť podľa mňa.
Stalo sa mi to, že sa mi koleso rozcentrovalo rádovo o dva milimetre po nafúkaní, čo samozrejme už vidno a aj cítiť. Špice sa netočili a po odmeraní tenzometrom som zistil, že niektoré mi prosto povolili.
Napätie som volil také, ako na druhom výplete cca, ktorý mám od výroby. Teda tuhosť som odmeral na jednom kolese a prenášal na druhé. Na karbónový ráf mi to prišlo s 24 š*****mi, že celkom tuho to uťahujem. Možno ten počet š*****v a to, že tam stačí aj minimálny posun spraví, že sa to takto rozladí. Uvidím po jazdení a prípadnom dofúkaní po napr. týždni či dlhšej dobe (ako bude potreba), že čo to spraví.
Kolesá sú tieto: https://pro-body.sk/no-limited-kolesa-pro-race-50-disc-sl/p2900
Ak by som si ďalej nevedel rady, skúsim aj nejaký servis. Ale asi len u odbornejších, kde majú cesťáky a venujú sa tomu...
1. Keď máš ploché špice a pri centrovaní si ich fixoval nejakým "držiakom", odpadá logicky problém s tzv. "stresovaním". Koľko otočíš niplom, toľko sa pootočí na š*****. Tento problém so "stresovaním" je pri kruhových š*****ch, ktoré sa ťažko fixujú proti pootočeniu.
2. Po nafúkaní sa hodnoty napnutia zmenia. Ale zmenia sa proporcionálne. Má to samozrejme logiku. Keď máš v plášti 80 - 100 PSI logicky to pôsobí na ráfik a výplet.
3. Odchýlka 1 mm v axiálnom aj radiálnom smere mi pripadá ako hraničná pri cestnom kolese.
Ale vyliečil som sa z nejakého naháňania mikrometrov. Kúpil som Park Tool Tension Meter, centrovací stojan, iné digitálne merače a dospel som k tomu, že to netreba tak prežívať. Tie hodnoty sa naozaj stále menia. Pokiaľ to pri jazde nie je vidieť alebo cítiť, tak je zbytočné to riešiť podľa mňa.
No, tie špice je treba držať. Mám na to nástroj, aby sa mi nepretáčali, takže aj pre toto som bol z toho rozladenia rozladený ja sám
Ono čo sa týka tej odchýlky, tak mám to na zadnom kolese, kde to hádzanie ani len necítim. Dokonca som tam doteraz jazdil jeden plášť, ktorý na dobre vycentrovanom kolese robil poriadne medvediu službu a aj tak to bolo ok.
Predpokladám tlak vzduchu na ráf.
Aj plášť má iný vonkajší priemer keď je nafúkaný na 100psi a na 120psi
Špice majú po nafúkaní naozaj nižšie pnutie. A naozaj mi to príde logické. Mám tam nejaké rozdiely v tabuľke s napätím, ale som to moc neriešil, či ukazuje 22,2 alebo 23.3. Je to zaokrúhlené. Napätie je po nafúknutí nižšie cca o 5%.
A axiálne hádzanie sa tiež zmení. Po prvej jazde keď si to sadlo som to kontroloval a bolo to horšie. Teraz to dopadlo prekvapivo lepšie. Ono tie kolesá dostávajú pri každej jazde riadne rany. Akceptujem väčšie odchýlky. Raz je to horšie, inokedy lepšie. Zatiaľ spoko.
Btw, teraz som menil prasknutý špic a centroval koleso na pracovnom ebajku. Lacné ťažké koleso do Ł100 čo mi pred rokom zapletali v servise, lebo sa nedalo kúpiť hotové. Špice sú nejaké DT Swiss, pevné ale asi lacné.
Centrovať to bola lambada. Nebolo treba žiadne šponovanie, pridržiavanie š*****v etc. Nič sa nepretáčalo. Neviem prečo to pri lacnom kolese funguje a pri drahých nie.