arrow_leftwill napísal:
Este k plynu. Ak fakt nakupil plyn za 300, tak to pokaslal genialne. Teraz je plyn za 140, na Q1/23 sa obchoduje za 164 a na rok 24 za cca 120.
To je to, co si mysli aktualne trh. Takze sa to postupne stabilizuje. Aj s elektrinou.

Tieto info mam z grafov na oenergetice.cz.

Madari nenakupili za 300, toto je prekrutene.
Madari maju zastropovanu cenu u Rusov a odklad splatok. Za kolko nakupili nie je jasne, ich minister Nagy to nespecifikoval. Iba povedal, ze moze ist o obchod za 1mld eur, ale kludne aj 3.5-4.5mld. Pretoze v prezentacii pouzil sumu ak pojde plyn na 300eur tak sa to vytrhlo z kotenxtu a zacalo sa sirit, ze Madari kupili plyn za 300eur.

Probemy su tam inde.
Madari kupili rusky plyn, ktory je trhovo drahsi ako ten z US na TTF napriklad a ovela vacsi problem, ze Vikinko populisticky zastropoval ceny pre obyvatelov uz davno dopredu a tak rezidentom predavaju plyn 6x lacnejsie ako ho nakupili. Aj toto je jeden z dovodov preco ich fiskalna politika ide dole kopcom, maju vysoku inflaciu a bez dotacii z EU im hrozi bankrot.
Navyse maju uz len par tyzdnov (aj to uz dostali odklad)na zmeny pozadovane zo strany EU a ked ich neurobia dostanu barani trt.
17.10.2022 - 09:12:14
40
Takze orbanko sa tlacil do putinovej riti, a skonci v totalnej riti.
Nijako inac spolupraca s ruzzmi ani dopadnut nemoze!
17.10.2022 - 09:39:31
09
Vikino a spol sa spolieha na devalvujuci forint, co ho tam trosku zachranuje, ale zase pomaly mu rastlo zahranicne saldo, ktore v roku 2022 prekonavalo pravidelne medacne rekordy.
Forint stratil ne v roku 2022 18% svojej hodnoty.
A vzhladom na jeho populisticke kroky v tomto roku sa zda, ze sa mu vymkla z ruk inflacia.uz ju ma cez 20%...pre porovnanie u nas 14%.
Mozno sa niekomu zda rozdiel 6% malo, ale je to naozaj dost.
17.10.2022 - 10:05:16
00
tiež sme v dosť velkych sračkach a v koho sme riti?
17.10.2022 - 10:11:56
00
arrow_leftcokupit napísal:
Len kde sa tie F16 tolko zasieraju?

To nie je také jednoduché. Americký výcvik trvá vyše roka, tu totiž nejde len o to, že máš zvládnuť ovládanie lietadla a taktiku boja, ale aj o bezchybné, doslova bezmyšlienkové ovládanie všetkých systémov. Do toho pristupuje ešte aj fakt, že americké stroje sú nastavené na spoluprácu s taktickým riadením cez NATO komunikačné systémy, vrátane riadenia operácií s pomocou AWACS a iných podobných zdrojov. F-16 a iné stroje nevíťazili v predchádzajúcich konfliktoch preto, lebo to je lepšie "železo" (čo teda je), ale pre lepší výcvik a lepšiu integráciu do celého systému velenia. Toto sa nedá len tak mirnix-dirnix preniesť na bojisko na Ukrajine.

K tomu som ešte nespomenul, že zďaleka nejde len o pilotov, ale rozhodujúcu rolu zohráva aj na 120% vycvičený pozemný personál, štandardizované postupy, dielenské kapacity, náhradné diely a ďalšie mňamky, ktoré sa na Západe vyvíjali celé dekády.

Je skoro isté, že v nejakej okresanej forme by mohli západné stroje lietať možno po polroku príprav, ale výsledkom by naisto nebola tá forma air superiority, na ktorú sme u tohto typu letectva zvyknutí.

PS: Ja dúfam, že niekde v pozadí chystajú omnoho radikálnejší krok, ktorý by sa v praxi predviedol v dvoch perutiach mašiniek, ako je táto na obrázku.

Prílohy:

UkrainianF-35A.jpg
UkrainianF-35A.jpg 192.63 KiB thumb_up0thumb_down

17.10.2022 - 10:28:26
03
arrow_leftmichalz napísal:
Nemám reálne info z burzy. Ale bolo by to pre HU zaujímavé.

Maďarská vláda se dlouho holedbala tím, že se jí povedlo nasmlouvat plyn přímo z Ruska za příznivou cenu +-300 EUR za MWh, když se cena na burze pohybovala kolem 318 EUR a hrozilo její zdražování (pamatujete na ten hlasitý řev našich flastenců, jak bychom to měli udělat stejně?). Jenže trh si poradil a v současné době se například na holandské burze TTF plyn obchoduje spotově za 65 EUR/MWh, pražská komoditní burza PXE v tuto chvíli uvádí roční kontrakty kolem 164 EUR/MWh. Plyn bude Maďarsko nakupovat na úvěr splatný do roku 2026 a připomeneme, že již dříve Maďaři žádali Putina o odklad splátek z důvodu platební neschopnosti. Podle Viktora Orbána ale #prachynejsouproblém a je prý důležitější plyn mít než ho mít lacino. No a maďarská média klidní veřejnost prohlášeními, že až se zas ceny zvednou, tak na tom bude Maďarsko líp než třeba Česko a Rumunsko. A vo-vo-vo tom to je, přátelé.

https://www.palba.cz/viewtopic.php?t=9301&sid=9855d9eb54a052412820b0a58faec2f5&start=320

Heh pozerám, že sme tu viacerí Palbáci :)
17.10.2022 - 10:33:23
02
Chalani ja nie som veľmi bystrý a zaujala ma informácia, že Flegro robí nejaké YT videá. Mohol by mi niekto prezradiť pod akým menom ich nájdem?
17.10.2022 - 11:27:03
00
https://m.youtube.com/channel/UCilrIiMxHyRCzJys7h3IkxQ/videos
17.10.2022 - 11:30:08
01
arrow_leftnemo1 napísal:
tiež sme v dosť velkych sračkach a v koho sme riti?

Tym si chcel naznacit, ze v srackach sme preto, ze sa orientujem na zapad? Taka sovietska logika.
Si asi nepostrehol, ze cely svet je globalizovany a pokial to globalne bude zle (covid, vojna, kapitalizmus=moc penazi ako taka ma tiez daleko od idealneho stavu , ... ), tak nas to neobide.
Otazka skor je, co sme robili predtym, kym svet v srackach nebol a ako sme sa pripravili na tieto horsie, ktore sa s tymi dobrymi zvyknu pravidelne striedat. Tak snad nas ten Fico dobre pripravil. Inak nie su sracky ako sracky, vojnu sme od WWII na nasom uzemi nemali a nechyba mi.

Naposledy upravil Palo TT dňa 17.10.2022 - 11:37:10, celkovo upravené 1 krát.

17.10.2022 - 11:30:20
01
mobilizovanych ruskych trollov staci minuskovat, netreba na nich reagovat ;)
17.10.2022 - 11:37:01
05
A tak ma tu prispevky aj v cyklotemach a nejake vyjazdy nahrate. Mozno len zbludilec, ktoremu treba posvietit, aby trafil na spravnu cestu z noci do dna.
17.10.2022 - 11:39:09
00
arrow_leftPalo TT napísal:
A tak ma tu prispevky aj v cyklotemach a nejake vyjazdy nahrate. Mozno len zbludilec, ktoremu treba posvietit, aby trafil na spravnu cestu z noci do dna.
tomu by any stadionove ampliony uz nepomohli
17.10.2022 - 11:48:55
00
V tomto pripad, by som palicu nad nim nelamal. Ma tu len 2 prispevky, aj to su frustrovane otazky. Dostal slusnu odpoved na zamyslenie, uvidime.
https://www.mtbiker.sk/forum/search.php?keywords=&terms=all&author=nemo1&t=15182
17.10.2022 - 11:53:45
00
Ďaľší humoristi....

https://www.pravda.com.ua/news/2022/10/17/7372271/

Strojový preklad:
Ministerstvo zahraničních věcí Íránu v pondělí uvedlo, že Teherán nepřevedl drony do Ruska pro použití ve válce proti Ukrajině.
Na týdenní tiskové konferenci to uvedl oficiální zástupce íránského ministerstva zahraničí Nasser Kanaani, píše „Evropeska Pravda“ s odvoláním na Reuters.
"Zveřejněné zprávy, že Írán poskytl Rusku drony, mají politické ambice a šíří je západní zdroje. Neposkytli jsme zbraně ani jedné straně válčících zemí," řekl Kanaani.
17.10.2022 - 12:06:59
00
UA poziadala USA o dodavaky C-RAM, co je upraveny Phalanx z lode vyuzitelny na zemi. Ak by ich mali dostatocne mnozstvo ruske utoky sebevrazednymi dronmi na stacionarne ciele by sa stali neucinnymi.
Som zvedavy, ci to tam amici poslu.
17.10.2022 - 12:24:03
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up