Kategórie
Bike-techPotrebujem radu chcela by som vymenit XCT vidlica za niečo lepší. Rozpočet 180 eur. Vobec sa do toho nerozumiem, čo by bolo vhodné tam dať. Bike mam v profile
posledný komentár: 21. 7. 2020 o 14:45
posledný komentár: 19. 5. 2018 o 6:43
savings SR SUNTOUR AION RC 15QLC32 CTS 27.5 odpružená vidlica, 160 mm
257 €
savings
MOC 469 €
savings RockShox Judy Silver TK A3 27.5" Boost odpružená vidlica
od 227 €
savings
MOC 361 €
Akcia -16% SR SUNTOUR vidlica RAIDON32 Boost RLR 120 15QLC 27.5+ CTS čierna matná
234 €
-16%
MOC 429 €
-19% RockShox REBA Gold Isolator 2P Remote 27.5" odpružená vidlica, 120 mm
439 €
-19%
MOC 549 €
Výpredaj -5% RockShox Lyrik Ultimate RC2 D1 27.5" odpružená vidlice, 160 mm, zelená
929 €
-5%
MOC 1 229 €
Akcia -35% RockShox dual Position Air Spring 160mm/Top Cap/Aluminum Adjuster Knob Assembly (complete) - 2012 L
54,99 €
-35%
MOC 209 €
Akcia -23% RockShox CHARGER2.1 RC2 tlmiaca patróna pre vidlicu PIKE B1+
319 €
-23%
MOC 519 €
Akcia -24% RockShox Damper Upgrade Kit - Charger RLC pre vidlice - SID RLC(A1), SID RL/XX/WC (B1) 2017+
197 €
-24%
MOC 407 €
Dík za takéto osvetlenie. Ja by som to asi nejakou fyzikou ZŠ nenazval, okrem toho tam vychádzajú aj veci z chémie, v ktorej ozaj nie som doma. Ale celý princíp som si predstavoval podľa prvej časti toho tvojho popisu...ako, že tam existuje nejaká príťažlivosť medzi molekulami v štýle príťažlivosti/odpudivosti elektrických nábojov. Plus materiál na ktorý sa to vie pri stláčaní viazať a pri rozpínaní zas uvolňovať. Prípadne ak by si k tomu ešte niečo vedel, tak môžeme aj v téme o vidlici až tu nepopudzujeme ľudí.
Rovnako ako CS keramiku vieš uznať, že pri nejakých špecifických podmienkach funguje, tak aj toto môže slúžiť práve na špecifické podmienky a niektorým ľuďom a niekto môže byť z toho nespokojný, potom aj životnosť, že koľko to vie takto cyklovať, alebo ako rýchlo to vie počas jazdy reagovať. K tomu CS, ktorý tiež používam v strede a kladkách, tak chod je veľmi hladký a má to skvelú životnosť, ale ušetrené watty neviem
chemia = fyzika bez rovnic
ano, tu interakciu si predstavujes koncepcne spravne - niektore pary "chemickych prvkov" sa budu v niekt vzdialenostiach pritahovat viac, niektore menej, niektore odpudzovat.
to navazovanie a uvolnovanie je vdaka tomu, ze na naviazanie (adsorbovanie) a aj uvolnenie, molekuly musia prekonat nejaku barieru (preliezt kopec, myslene obrazne doslovne - energeticky kopec). Pri naviazani je tato bariera prelezena vdaka (zjednodusene povedane) narastajucemu tlaku, ked sa molekuly z plynu navzajom "tlacia" na povrch. Pri preliezani kopca a na povrchu potom odovzdaju cast svojej energie, a teda na nejaku dobu nemaju energiu na cestu naspat cez kopec do plynu. Po nejakej dobe ale niektore adsorbovane atomy/molek potrebnu energiu nazbieraju a uvolnia sa z povrchu - ak tlak ale rastie, v priemere ich bude menej ako novo adsorbovanych. Ak je ustaleny stav (tlak,teplota sa nemenia), tak pocet adsorbovanych a uvolnenych bude v priemere rovnaky. Ak tlak klesa, tak pocet co je schopnych sa adsorbovat bude klesat a pocet uvolnenych je teda v prevahe.
toto je genericky koncept, ktory principialne funguje na velmi sirokej kombinacii materialu "povrchu" a adsorbovanych molekul (ba priam za nejakych podmienok vlastne snad pre vsetky kombinacie). Rozdiely su v tom, ze proste niektore pary atomov/molekul v konkretnych strukturach a zluceninach sa budu navazovat pri danych podmienkach radsej ako ine.
problemov je ale viacero. Ako som uz nastienil, 1 problem su podmienky (tlaky, teploty, zlozenie plynu, znecistenie povrchu...).
Dalsi problem je, v akej forme mas realne povrch - nanocastice maju obrovske povrchy na gram vahy. Problem je ze zvacsa je to "jemny prasok" - molekuly z plynnej fazy sa velmi lahko dostanu napriec jednou nanocasticou. Ak mas ale z piesku spravenu hrubu vrstvu, tak k "spodnym" (zakrytym) vrstvam sa to uz bude dostavat omnoho tahsie - tu je napr. pekny priklad zeolit, ktory sa pouziva na spracovanie ropy napr. - do rafineriek sa sype nieco co vyzera takto, ale samotnu konverziu ropy na finalne produkty zabezpecuje primarne jemny prasok co je naviazany na tychto velkych granulach, vyzera takto nejak. Ten zvysok v granuliach je tzv "binder" ktory zabezpecuje aby bolo dost miesta pre prisun reaktantov a odchod produktov (aby proces nebol tzv "transportne limitovany"). A to iste bude platit pri tych carbon nanopart vo vidlici - ak by si nasypal par mm vrstvu prasku, tak spodne vrstvy by imo moc dobre nefungovali na tento ucel, resp. vzduch by sa k nim dostaval pomaly=dlho -> musis z nich spravit nejake "vacsie" granuly, kde ale mas zasa cast materialu (objemu) s omnoho mensim povrchom/co nedokaze naviazat tolko ako tie nanocastice.
Zivotnosti by som sa principialne nebal - taketo castice su stavane na omnoho horsie podmienky ako co zaziju vo vidle, aj ked necistoty/olej by ich mohli upchat. A iste tam nieje relevantne rozmyslat o "kolko cyklov to zvladne" - pokial tam nieje hysterezia (i.e. ze postupne zaplnas miesta kam sa plyn moze naviazat), tak je prakticky nekonecny pocet cyklov.
Vo vsetkom co som ale napisal je miliarda premennych, a koniec koncov, aj samotne "vacsie granuly" (ak to tak robia) mohli spravit tak ze relativne rychlo odidu....
Neviem co si predstavujes pod skvelou zivotnostou, netusim ake podmienky jazdis, ale ked mas 1 lozisko na strede odpalene.... Nebol si to ty co sa ma snazil presvedcit ze CS je full-ceramic?
Najskôr ešte k tomu CS..nejakú diskusiu si spomínam ešte z r.2020, ale bola to len vlna nevôle voči keramike ako takej. Akosi sa mi nezdá, že niekedy by som tvrdil, že CS je plná keramika, ale ja som s cyklistikou vtedy začínal po dlhoročnej pauze, tak ak som také čosi tresol, tak sa ti ospravedlňujem za to - moja neznalosť v tej dobe
K vidlici samozrejme super výklad a pre mňa najužitočnejšie, že to môže fungovať. Tiež ma zaujala informácia či by tomu nemohol vadiť olej, pretože zhora sa do komory pridáva menšie množstvo oleja, ktorý aj tak odtiaľ utečie, ale pozostatky tam sú a aby tam nedošlo k nejakej kontaminácii. Ten materiál ako píšeš o tej štruktúre majú vnútri v nejakých takých akoby bunkách.
Len to prosím neber v štýle, že niekto potrebuje na bicykel niečo sakra drahé....My čo hodne jazdíme sa snažíme len nájsť si v zmesi ozajstných nepodarkov (lacných, ale často aj drahých) niečo za určitú cenu ponúka skvelú výdrž a funkčnosť.
A takéto pekné analýzy ako produkt vie z hľadiska teórie pracovať, alebo nepracovať kľudne môžeš vždy napísať. ja to potom v rámci možností môžem zohnať a v praxi to dostať na naozaj hraničné hodnoty.
Vopred vďaka
https://www.bike-components.de/en/Marzocchi/Bomber-Z2-29-Boost-Suspension-Fork-p74982/
s kuponom este stihas tuto RS za necelych 306€ (vies neskor pripadne upgradovat patronu)
https://www.bike-components.de/en/RockShox/Yari-RC-DebonAir-Boost-29-Suspension-Fork-p76154/
Momentalne maju aj kupon na dopravu zadarmo "ORANGE75" a na rs produkty "ROCKSHOX20". Tej 35 gold by som sa vyhol a uz radsej tu yari ked chces co najmenej investovat.
https://www.bike24.com/p2375643.html
branomelis: Má to byť na Tygon. Prepáč, zabudol som na tie podstatné detaily -> 29" 120mm zdvih. Aký je, prosím ťa, rozdiel oproti Yari a Revelation ? Yari 120mm je podstatne drahšia oproti iným zdvihom a Revelation 120 je v rovnakej cenovej hladine ako ostatné Yari.
branomelis: Má to byť na Tygon. Prepáč, zabudol som na tie podstatné detaily -> 29" 120mm zdvih. Aký je, prosím ťa, rozdiel oproti Yari a Revelation ? Yari 120mm je podstatne drahšia oproti iným zdvihom a Revelation 120 je v rovnakej cenovej hladine ako ostatné Yari.
Tych rozdielov je tam viacej, konstrukcne uz boli spomenute, ale aj interne je to uplne ine - debonair v 35 gold nie je skutocny debonair, popravde to ma blizsie k solo air.. pouzite puzdra su lepene, su mensie = kratsia zivotnost.. tlmiaca patrona v rebounde ma len LSR okruh.. celkovo viac pouziteho plastu a tesneni s vysokym trenim..
Pre tvoje potreby (120mm zdvih) ti bude najlepsi Revelation (tj. lacnejsi brat Pikeu.. tak ako je Yari lacnejsia verzia Lyriku) a casom ak bude zaujem/peniaz, vies to upgradovat vymenou par casti a bude z toho Pike.
Ad rozdiel medzi Yari a Revelation - Yari je tuhsia, primarne urcena na enduro, kdezto Revelation je hlavne na trail/AM (to iste potom plati pre Lyrik vs Pike)
ja len doplním, že som mal XCR 32 120mm a vymenil som za Revelation RC debonair 120mm a rozdiel je to teda hodne velký
btw. vo vidlici už budu 2 tokeny (ďalšie 2 budu v balení pri vidlici) ja mam 65kg a neskôr som nechal len jeden token
teraz cez zimu asi spravim upgrade na 130mm