Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Aky si mal tlak? Robis WDT? Aku kavu pouzivas? Pokial svetlejsi roast tak vacsinou treba pridat cca 1-1.5 g oproti tomu co pisu na sitku (je potom aj menej blatovy puk), a podla toho nastavit mletie, nech to pri tej hmotnosti trva 30s.
Ten sa dava len vtedy, ked sa montuje kit na profilaciu tlaku. Vtedy sa mozes podla manometra v hlave orientovat. Centralny manometer bude stale ukazovat tlak za pumpou (9 bar, resp. podla nastavenia).
1. Je na to lepsie viediet ako ked to mas niekde dole na urovni salky.
2. Vraj medzi tlakomerom co je napojeny nikde za cerpadlom a tlakomerom v hlave moze byt rozdiel az 1.5 bar.
Ano, ked si kupis ten kit za 200 eur, v nom je predsa aj ten manometer.
Bude zaslepena srubou.
Ono vacisna vyrobcov to stale nastavuje na 10-11 bar, pricom moderne espresso za uz aj 9 povazuje za vela (hlavne na svetly roast). Ja mam nastavene na 7.5 bar.
Poväčšine aspoň na Rocketoch zo spodku , nemusíš demontovať šasy. Na ECM purista som tiež znižoval na 8,5 barov . Pozri návod nič netreba dekapotovať
Hej wdt robím, síce s podomácky vyrobenou pomôckou, kávu mám z concept coffe peace of cake, espresso zmes, do včera (a aj celý minulý týždeň) s normálnym 18g sitkom (tlak 10,5 bar) super ristreto (2x 20g výsledok), jediný rozdiel pri príprave bola zmena na 18g sitko superfine (tlak 10 bar). Kávovar lelit mara x, mlyn eureca mignon specialita.
Nie, aj v tom videu je manometer umiestneny v zaslepovacej (technologickej) dierke, kde by sa dal/daval teplomer.
No teoria za tym je asi taka, ze light roast kladie mensi odpor vode ako dark roast. Takze light by si musel strasne jemne zomliet a potom je ovela vacsia sanca na channeling.