Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftRamon1 napísal:
Flow control je ta povestná čerešnička na dorte alebo aj kľúč k ustechu pri tvorbe “ zlatého espresso grálu “ . Teplotu už ani nemením …

:rofl: Ja už profil prevažne nemením, len teplotu... :rofl:
Zobraziť komentár 05.12.2022 - 20:48:32
00
arrow_leftMarosHe napísal:
Hej wdt robím, síce s podomácky vyrobenou pomôckou, kávu mám z concept coffe peace of cake, espresso zmes, do včera (a aj celý minulý týždeň) s normálnym 18g sitkom (tlak 10,5 bar) super ristreto (2x 20g výsledok), jediný rozdiel pri príprave bola zmena na 18g sitko superfine (tlak 10 bar). Kávovar lelit mara x, mlyn eureca mignon specialita.

A do toho noveho sitka davas tiez 20g?
Skusil si viac espress spravit?
Moze byt ze mignon mas dost velku retenciu a zmena sa na mleti sa neprejavi hned (ja som sa takto dakedy riadne vytrapil s mazzer mini a jeho retenciou). A ten tlak je teda dost vysoky.
Zobraziť komentár 05.12.2022 - 20:54:15
01
Ja dávam do sitka 17g kávy, výsledok je 2 x 20g riatreto. Z rovnakej kávy som spravil už asi 20 bezproblémových kav so sitkom bez toho plátna, so superfine bieda. Asi ho vrátim spať do šuflíka. Hej retenciu mlynec veru ma. Tak je to káva prazena skôr na klasické ako moderne espresso. Svetlé moc nekupujem.


Naposledy upravil MarosHe dňa 05.12.2022 - 21:07:43, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 05.12.2022 - 21:03:56
00
Tlak určite znížiť treba !
Zobraziť komentár 05.12.2022 - 21:05:07
00
arrow_leftMarosHe napísal:
Ja dávam do sitka 17g kávy, výsledok je 2 x 20g riatreto. Z rovnakej kávy som spravil už asi 20 bezproblémových kav so sitkom bez toho plátna, so superfine bieda. Asi ho vrátim spať do šuflíka.

Aj to je riesenie. Nikdy som nemal pocit, ze mi treba superfine sitko. Ale puck screen na vrchu puku je dobra vec.
Zobraziť komentár 05.12.2022 - 21:07:07
01
Superfine osobne používam len na veľmi svetle praženia a kavy tesne pri “horizonte upotrebovateľnosti “ . Teda na sklonku životnosti daného zrna . Vytlacim z neho za použitia daného sitka ešte obstojnú extrakciu . Ináč len VST . No ak nemáte výborný mlynec , ťažšia robota vás čaká . Bo dobrý mlynec = 70% úspechu …
Zobraziť komentár 05.12.2022 - 21:12:29
01
arrow_leftMarosHe napísal:
Ja dávam do sitka 17g kávy, výsledok je 2 x 20g riatreto. Z rovnakej kávy som spravil už asi 20 bezproblémových kav so sitkom bez toho plátna, so superfine bieda. Asi ho vrátim spať do šuflíka.

Tak to uz je na tebe ci sa ti s tym chce hrat.

Kazdopadne ja by som skusil nasledovne:
1. Znizit tlak pod 9 bar
2. Zvysit mnozstvo kavy ... do 18g sitka by som daval 19g
3. Postupne zjemnoval mletie, za kazdym spravit aspon dva shoty kvoli retencii mlynceka.
Zobraziť komentár 05.12.2022 - 21:13:24
01
arrow_leftRamon1 napísal:
Tlak určite znížiť treba !

To by som asi musel vymeniť OPV pretlakovy ventil.
Zobraziť komentár 05.12.2022 - 21:13:50
00
arrow_leftMarosHe napísal:
To by som asi musel vymeniť OPV pretlakovy ventil.

Zalezi aku mas masinu. Niektore OPV sa daju nastvit. Do niektorych staci kupit len inu pruzinu.
Zobraziť komentár 05.12.2022 - 21:24:12
00
Tak toto už je za hranicami mojej mechanickej dovednosti 😂. Ale v podstate som dospel k jednému, že 1x som ho odložil do šuflíka keď som mal ešte o niečo tmavšie praženie kávy, takže ho vytiahnem pri niečom svetlejšom.
Zobraziť komentár 05.12.2022 - 21:37:32
00
Pises ze mas mara x, ja tiez, staci dat vrchny dekel dole a vidlicovym klucom prestavit. Nedavno som tiez uberal na 9,5 z 10,5 a uplne ina kava z toho tiekla = zrazu sa dala pit 😊
Ako citam tak skusim este menej teraz na tie svetlejsie. Dik chalani ✌️

Prílohy:

Screenshot_20221205-215436_Photos.jpg
Screenshot_20221205-215436_Photos.jpg 133.79 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 05.12.2022 - 21:56:33
10
Mal toto niekto? Co od toho ocakavat?
https://www.brewbar.sk/kava/3fe-pacamania-blend/
Mikulas doniesli 😁
Zobraziť komentár 05.12.2022 - 22:10:13
00
Pošli mi to do Košíc , vyslopem a poviem ti 😂 …
Zobraziť komentár 05.12.2022 - 22:12:52
03
arrow_leftscarinko napísal:
Mal toto niekto? Co od toho ocakavat?
https://www.brewbar.sk/kava/3fe-pacamania-blend/
Mikulas doniesli 😁

Pozeram, ze David naskladnil nejake nove praziarne. Akurat zajtra tam idem na obed, tusim nieco nakupim. Len to nestiham pit.
Zobraziť komentár 05.12.2022 - 22:15:55
00
Inak o tom znižovaní tlaku som čítal dosť veľa protichodných názorov. Skúsim a uvidím. Inak pri to superfine som mal trochu mylnu predstavu v tom, že keď je tam to plátno, že budem musieť skôr hrubšie mletie dávať, ale potvrdil sa mi presný opak, ako som vymenil sitka tak mi klesol tlak na 10, čo mi malo signalizovať že zjemniť … viac ako dva roky používa páku, a stále sa utvrdzujem v tom, že je to furt krátko 😀
Zobraziť komentár 05.12.2022 - 22:39:34
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up