Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
vyska max 25mm a musi to vediet spustit casovac ked padnu kvapky prve do salky
… nebuď trochár , Acaia Cinco je topka . Mám a doporučujem . Bez kompromisov 🤷🏼♂️
daky navrh na lacnu zostavu co by som sa vyskladal s par kolegami do kanclu, take iste podmienky aby to robilo fajne espresso a zvladlo cappucko, ovladat to budem len ja
a este premyslam nad upgradom doma ked uz idu tie vianoce, mam quickmill rapidu a niche mlyncek, nejake navrhy cim si skraslit zostavu? nemam ani nahu paku, daky obyc tamper atd.
na foto trosku chaos, som cerstvo prestahovany
No, ono to je celkom komplikovana vec. To ako velmi sa moze rozpinat puk pocas extrakcie ma vply na chut vysledneho espressa.
Na home-barista som cital nedavno dve diskusie o tom. Jedna bola pri LM Micra, kde sa novy majitel pokusal pouzit puck screen a skoncilo to tym, ze sa mu znicil, Vraj to specialita LM, ze medzi pukom a samotnou sprchou maju prakticky nulovy priestor. Trademarkom LM je po extracii na puku otlacena srubka drziaca sprchu. A druha bola zase pri Decent DE1, kde prave riesili nejake upravy hlavy, pretoze sa snazili priestor medzi pukom a sprchou znizit na minimum podobne ako to ma LM.
Osobne som s tym moc neexperimentoval. Obavam sa, ze je to pod moje rozlisovacie schopnosti.
Tiez som nevidel zmysel v hrubsej pri rovnakej velkosti dierok ale nedalo mi neopytat sa. Navyse to, ze su rozne velkosti dierok som sa dozvedel az teraz
dik pokukam, tie mlynce stoja za nieco ci vsetko s mierou?
daky navrh na lacnu zostavu co by som sa vyskladal s par kolegami do kanclu, take iste podmienky aby to robilo fajne espresso a zvladlo cappucko, ovladat to budem len ja
a este premyslam nad upgradom doma ked uz idu tie vianoce, mam quickmill rapidu a niche mlyncek, nejake navrhy cim si skraslit zostavu? nemam ani nahu paku, daky obyc tamper atd.
na foto trosku chaos, som cerstvo prestahovany
A co tak nejaky manualny/cestovny stroj napr. cafelat robot alebo flair ?
popritom kukam daku nahu paku na svoj, pripadne dake prkotiny, ale moc toho nieje co upgradnut
M2M ma kamene 50mm, mal som ho ako 1. mlynec, pouzivame ho v praci ako single-dosing (15 - 16 kav denne) a maju ho aj dalsi moji 3 kamarati (jeden z nich je ten moj). Retenciu som nikdy nemeral, ale zda sa, ze nie je vysoka, preto sa da pouzivat aj ako SD, co je v praci vyhoda (kazdy ma svoju kavu). M5D ma kamene 58mm, timery atd., podla mna uz dost seriozny mlynec a do prace urcite viac, ako postacujuci. Treba zrejme ale pocitat s kavou v nasypke. A hlavne, na skladacku do prace to mas za lacno, hlavne ten M5D.
https://youtube.com/shorts/o06pLI-9T3Q?feature=share
https://youtube.com/shorts/q9J7pG9sJV8?feature=share
https://coffee.ceado.com/en/products/26-on-demand/2-e37z-barista
Ramon1, taky este v zbierke nemas a Vianoce predo dvermi!