Eufemizmus (z gr. eu - dobre, fémi - hovorím) alebo melioratívum je zjemňujúce slovo.
Nahrádza sa ním priame pomenovanie nepríjemných javov, predmetov, stavov[1] alebo rozporuplných stránok života (smrť, staroba, alkoholizmus a pod.).
Este raz: leopardik je len zdrobnenina - deminutívum.
Nejde o to aky mam nazor ja alebo ty, ale aky ma nazor jazykoveda.
Hovoril som ti, nezamotavaj sa v tom este viac. A bacha na tie cudzie termity. Vysvetlenie ich vyznamu citaj vzdy az do konca, nielen prve 3 slova.
"Mudri ludia su ako obilne klasy. Stoja hrdo, vzpriamene.... Kym su prazdne. A ked dozreju a naplnia sa zrnom pokorne sklonia svoje hlavy k zemi."
Jazyk je o vnimani, to co niekto vnima ako zdrobnelinu, iny moze vnimat ako eufemizmus. V principe inak riesime nesmrtelnost chrusta.
Keby sa chceme vrtat vo vnimani jazyka mozme tiez rozbrat, co su cudzie termity, pred ktorymi ma varujes.Ja som bol doteraz v tom, ze ide o hmyz, ale mozno ma poucis aj tejto oblasti.
Keby rozoberame text cisto jazykovedne, tak namiesto slova panter mozem klude pouzit slovo leopard lebo nas jazyk to pripusta.
Z odborneho hladiska je to nevhodne, kedze existovali vojnove Pathery a povojnove Leopardy. Rovnako by som nemal Adolfa nazyvat Adolfina, Putina Putlerom, ci nemalo sa pisat ruSSko takymto stylom lebo to nie je gramaticky ani odborne spravne. Nie?
Kto ma pozna vie, ze si viem chybu uznat a ze sa mylim je ludske, ale v tomto pripade bohuzial musim trvat na tom, ze som si ziadne zvieratka nepomylil a dobre som vedel ake tanky boli v DE pred vojnou a po vojne.
Tiez zakoncim mudrostou ako ty...Kto chce psa bit, palicu si najde.