Viem, ze tu ma kazdy dvojkolesovaho milacika, no chcela som sa opytat, ci mate aj stvorkolesoveho, s ktorym ste nadmieru spokojni a na druhej strane, aky typ neodporucate ci uz z vlastnej alebo cudzej skusenosti.
Ono jeto tak za niečo je za niečo...
Zníženie NOx je vykúpenie vyssiou prod. CO² a pevných castic a ich zmenšovanim sme si asi nepomohli,tie brikety co z toho lietali predtým boli hadam aj menej problémové.
Tak ak niekto odstráni DPF,tak je to rozhodne horsie koli ty malým časticiam.
Aj taka záchrana planéty používaním biozlozky na zemi,obišla letectvo kde AV gas je béz etanolu a dokonca existuje aj olovnata verzia.
Len dufam, ze Tvoj obor nie je medicina alebo spalovacie motory. Roky sa vysvetluje zavedenie casticovych filtrov vsade - cim modernejsi motor s pokrocilejsim vstrekovacim systemom a jemnejsim rozprasenim paliva, tym mensie castice. A pri istej velkosti resp. malosti uz tieto castice pluca nedokazu zachytit a prenikaju do krvneho obehu. Zdrojovat to fakt nejdem (nechce sa mi stracat cas hladanim), ale urcite toho najdes na tuto temu dost ked budes chciet.
Jezus
No áno je to medicína. A k tým časticiam….. Veľmi veľké častice sa zachytia na slizniciach dýchacej sustavy( nos, ústa, nosohltan priedušnica) a sú vylúčené spolu s hlienom von. Veĺké častice su vdychované hlbšie do dýchcej sústavy a ostávaju v bronchyálnom strome a dostávaju sa aj do alveol( plúcnych mechúrikov kde prebieha výmena plynov -O2 a CO2) Sú ťažšie vylúčiteľné lebo sú už hlboko a ostávaju tam veľmi dlhý čas a posobia tam ( mechanické a chemické dráždenie ) s jeho vsetkymi možnými dosledkami. Prípadne mozu sposobit aj zablokovanie časti bronchyalneho stromu a keď je ich veľa tak sposobujú CHOCHP a tiež znižujú kapacitu plúc, možu tiež zhoršiť astmu alebo vyvolať astmatický záchvat.V prípade že častice obsahujú karcinogény, ich možný dosledok si domyslí asi každý. Malé častice prenikajú taktiež hlboko a tiež možu sposobovať vyššie popisované problémy. Prenikajú však tiež z alveol cez kapiláry do cievneho riečišťa. Tam však neostávajú nastálo. Chvalabohu naše telo je dokonalý stroj a máme imunitný systém a ten cez nástroje ako fagocytóza, makrofágy a ich posobenie, vychytávanie v cooperovych bunkách pečene a iné mechanizmy je schopný tieto mikročatice dostať z krvného riečišťa a z organizmu. Samozrejme sa možme sporiť kolko % ktorých častíc ostáva v tele a ako dlho a koľko % sa dostane von.
Som však alergický voči vyhláseniam “ odborníkov” ( neber osobne) že dpf filtre su na nič , lebo nepokrývajú záchyt malých častíc. - takže sú zbytočné. A takéto závery a vyhlásenia sú bez podrobenia kritickemu mysleniu a rozmyslu všeobecne prevzaté “ odbornou” verejnosťou, zjednodušené a servírovane aj na roznych fórach ako fakty a aj tvrdo obhajované.
Aj keby dpf filter zachytával len veľké a stredne častice tak má obrovský dopad na čistotu výfukovych plynov a aj na dopad na to čo v mestách vdy***** ja, ty, moje deti, susedia….
A nepáčia sa mi dymiace vraky, ktorych majiteľ “prešťal” systém vymontovanim dpf a ušetril 300€ s odovodnením, že dpf nezachytáva male častice, ktoré prenikajú do krvi, takže je vlastne všetko v poriadku.
Andy , andy šestka ... prosím v akom odbore " medicíny " si odborník ? Bo , nedá mi na tie " vedomosti " nereagovať . To akože , vdýchnem mega časticu / citujem ťa ..." prípadne mozu sposobit aj zablokovanie časti bronchyalneho stromu " /a spôsobím si atelektázu celého segmentálneho , či nebodaj lobárneho bronchu ? No tak , nezjbuj .
Lekari vedia , že je to tracheobronchiálny strom .
Nie jednu megačasticu. Ako zareaguje telo na cudzie teleso na dráždenie alebo mechanické poškodenie tkaniva časticou- zápal a tvorba vazivového nefunkčného a zhrubnutého tkaniva. Pripadne ešte ako dosledok činnosti alveolarnych makrofágovpri ich posobeni proti tymto časticiem je možná blokácia hlienom. Tak som to myslel, len som nechcel zaťazovať detailami.
Je to presne ten istý mechanizmus ako pri Chochp alebo všetkých Pneumokoniózach .
Na atelektázu potrebuješ podstatne vacsiu casticu o akych sa bavime pri dpf filtroch - ale to vieš.
Bronchyálny strom je medicinsky správne pomenovanie časti dychacj sústavy, tak isto ako tracheobronchyálny strom - je pomenovanie segmentu dychcej sústavy aj s tracheou.
Nepochopil , no nič … som si sľúbil , že medicínske okienka už neotváram 🤷🏼♂️. Nejak som nepostrehol odpoved no moju otázku , v akom medicínskym odbore pracuješ .
Tak pozdrav Doc. Májeka , Matúša Paulinyho a samozrejme Vlada Hollého … patofyziologia chorobných procesov ďaleko prekračuje rámec tejto témy , a preto navrhujem ako starší kolega opustiť od ďalšej dišputy .
Ramon1
Prednostu Matúša P. pozdravím keď s ním budem. Nechcel som tu zahlcovať tému. Ale k tým dpf filtrom mi nedalo. Lebo častice sú svinstvo a nasledky prevádzky starých vrakov pociťujeme všetci. Sám som astmatik a viem o čom hovorím. Majiteľom takýchto áut by som doprial na chvíľku zážitok dyspnoe a zmenili by názor
Pozdravujem do Košíc a želám veľa štastia 16.4.
A preto si si nevybral ani to ospevovane elektro, ani atmobenzin, ani atmobenzin prerobeny na LPG (co je btw. emisne najcistejsie riesenie spomedzi spalovakov nevytvarajuce ziadne castice), ale aj s prihliadnutim na zdravie svojich deti si zvolil hnusnu staru dymovnicu.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Zníženie NOx je vykúpenie vyssiou prod. CO² a pevných castic a ich zmenšovanim sme si asi nepomohli,tie brikety co z toho lietali predtým boli hadam aj menej problémové.
Tak ak niekto odstráni DPF,tak je to rozhodne horsie koli ty malým časticiam.
Aj taka záchrana planéty používaním biozlozky na zemi,obišla letectvo kde AV gas je béz etanolu a dokonca existuje aj olovnata verzia.
piestovych lietadiel zasa nebeha kvantum
Neviem z akych zdrojov cerpas, ale uz ich nepouzivaj. Je to presne naopak.
No áno je to medicína. A k tým časticiam….. Veľmi veľké častice sa zachytia na slizniciach dýchacej sustavy( nos, ústa, nosohltan priedušnica) a sú vylúčené spolu s hlienom von. Veĺké častice su vdychované hlbšie do dýchcej sústavy a ostávaju v bronchyálnom strome a dostávaju sa aj do alveol( plúcnych mechúrikov kde prebieha výmena plynov -O2 a CO2) Sú ťažšie vylúčiteľné lebo sú už hlboko a ostávaju tam veľmi dlhý čas a posobia tam ( mechanické a chemické dráždenie ) s jeho vsetkymi možnými dosledkami. Prípadne mozu sposobit aj zablokovanie časti bronchyalneho stromu a keď je ich veľa tak sposobujú CHOCHP a tiež znižujú kapacitu plúc, možu tiež zhoršiť astmu alebo vyvolať astmatický záchvat.V prípade že častice obsahujú karcinogény, ich možný dosledok si domyslí asi každý. Malé častice prenikajú taktiež hlboko a tiež možu sposobovať vyššie popisované problémy. Prenikajú však tiež z alveol cez kapiláry do cievneho riečišťa. Tam však neostávajú nastálo. Chvalabohu naše telo je dokonalý stroj a máme imunitný systém a ten cez nástroje ako fagocytóza, makrofágy a ich posobenie, vychytávanie v cooperovych bunkách pečene a iné mechanizmy je schopný tieto mikročatice dostať z krvného riečišťa a z organizmu. Samozrejme sa možme sporiť kolko % ktorých častíc ostáva v tele a ako dlho a koľko % sa dostane von.
Som však alergický voči vyhláseniam “ odborníkov” ( neber osobne) že dpf filtre su na nič , lebo nepokrývajú záchyt malých častíc. - takže sú zbytočné. A takéto závery a vyhlásenia sú bez podrobenia kritickemu mysleniu a rozmyslu všeobecne prevzaté “ odbornou” verejnosťou, zjednodušené a servírovane aj na roznych fórach ako fakty a aj tvrdo obhajované.
Aj keby dpf filter zachytával len veľké a stredne častice tak má obrovský dopad na čistotu výfukovych plynov a aj na dopad na to čo v mestách vdy***** ja, ty, moje deti, susedia….
A nepáčia sa mi dymiace vraky, ktorych majiteľ “prešťal” systém vymontovanim dpf a ušetril 300€ s odovodnením, že dpf nezachytáva male častice, ktoré prenikajú do krvi, takže je vlastne všetko v poriadku.
Asi toľko k časticiam.
Lekari vedia , že je to tracheobronchiálny strom .
Je to presne ten istý mechanizmus ako pri Chochp alebo všetkých Pneumokoniózach
Na atelektázu potrebuješ podstatne vacsiu casticu o akych sa bavime pri dpf filtroch - ale to vieš.
Bronchyálny strom je medicinsky správne pomenovanie časti dychacj sústavy, tak isto ako tracheobronchyálny strom - je pomenovanie segmentu dychcej sústavy aj s tracheou.
Možeme aj ďalej
Mimochodom OAIM
Prednostu Matúša P. pozdravím keď s ním budem. Nechcel som tu zahlcovať tému. Ale k tým dpf filtrom mi nedalo. Lebo častice sú svinstvo a nasledky prevádzky starých vrakov pociťujeme všetci. Sám som astmatik a viem o čom hovorím. Majiteľom takýchto áut by som doprial na chvíľku zážitok dyspnoe a zmenili by názor
Pozdravujem do Košíc a želám veľa štastia 16.4.
https://www.machinerylubrication.com/Read/1289/oil-filter-efficiency
A preto si si nevybral ani to ospevovane elektro, ani atmobenzin, ani atmobenzin prerobeny na LPG (co je btw. emisne najcistejsie riesenie spomedzi spalovakov nevytvarajuce ziadne castice), ale aj s prihliadnutim na zdravie svojich deti si zvolil hnusnu staru dymovnicu.