MSI 970A-G45
Fortron/BlackPower FSP zdroj 550W, APFC, 85+
AMD, Phenom II X4 975 Black Edition
Kingston 3x2GB DDR3 pamäť 1600MHz CL9 Hyper X XMP
LG Blu-ray BH10LS30 LS
Sapphire HD 7870 Oc
Chladic Coolermster V8
2 krat Hdd
Ku grafike pisali, ze ma byt zdroj minimalne 500W. Mam 550W s vysokou ucinostou no moze byt uz vyzity? Kupovany august 2011.
A nieco z praxe....jediny realny problem ak vasa kamera, ci ine zariadenie so zaznamom zasahuje do verejneho priestranstva je ak nahodou zachytite zlodeja a tento zaznam budete chciet pouzit na sude tak sa moze stat to, co sa stalo v CR, kde vas zlodej zazaluje na Urade na ochranu osobnych udajov a ten vam napari pokutu.
Policia bude za takyto zaznam vdacna...uz som x-krat ako spravca mnohych kamerovych systemov dodaval policajtom (aj z NAKA) rozne zabery, o ktore ziadali, pretoze ak nieco potrebuju odsledovat vacsinou zvonia vsade, kde su kamery na ceste, po ktorej zlodej utekal.
Policajtov by som sa nebal, ti su za taketo zaznamy vdacni. Horsie je to s tym nasim (ne)podarenym uradom, parkrat som s nimi komunikoval uradne a nie su 2x kompetentni podla mna.
Ale ako som pisal poznam len jediny pripad a aj to z CR, kde bol zaznam pouzity voci vlastnikovi, ktori bol za to pokutovany.
Bacha inak na cinske zvonceky, par som ich testoval (bateriove modely) od 20-60 eur cca a vsetko je to brak....aspon to, co som mal ja. Rozlisenie je vasinou realne 4x mensie ako udavane, fisheye sa nekona a ma to klasickych 80 stupnov, nocne videnie max par m ak vobec funguje (na byte to nevadi, na dome uz hej), vydrz bateria aj 10x mensia ako udava predajca, problem s parovanim appiek, kde vyrobca dokaze pocas 2 rokov menit dodavatela cloudu aj viackrat...atd. Za mna neodporucam..
Mam doma zopar zvoncekov, co sa mi nepodarilo vratit, kedze Aliexpres skratil vyrazne lehotu na vratenie a neiktore vady sa prejavia az po dlhsom case (napriklad vydrz baterie).
Kukatka bohuzial otestovane zatial nemam.
Inak je to asi aj rovnaka vec ako kamera v aute, a su u nas zakazane?
"iny kraj, iny mrav". Vidis to, ja si cenim sukromie inych ludi viac, ako nechodenie na cervenu na biku/peso, alebo vjazd v rezidencnej zone do (prazdnej/s dost miestom) jednosmerky. To druhe je tuna dokonca vpodstate neexistujuci problem, a to prve je vo velkom tolerovane/spolocenska norma
Ale chapem, ked susedka na svk ma este ako decko nahlasovala za to, ze som okno zatvaral zo stola zakopavanim nohami bo islo tazko, tak sa necudujem ze "sukromie" je pojem neexistujuci
darebak - to to ma s "gdpr", ze tam (mozes) zaznamenavas kazdeho kto ide okolo sukromnych dveri cez verejne priestranstvo. A tipol by som, ze dashcam je na svk bud nieco podobne ako fotenie/natacanie na verejnosti (+asi nesmies publikovat a neviem ci mozes uchovavat dlhsie ako nevyhnutnu dobu), alebo je to samostatne upravene v zakone. Napr. v niektorych europskych krajinach je dashcam zakazany alebo tusim az trestny cin (nemecko, swiss tusim, nejake krajiny beneluxu mozno? zakazane, at tiez je zakazane tusim)
Ale pre mna to nieje len o "gdpr" - to vam by fakt neprislo debilne, keby kazdy nainstaluje kameru na chodbu/ulicu? A mozno hlavne ti co mate rodiny, deti? Pripadne milencov, milenky, navstevy drog dilerov, alebo proste len vy ste ti co zadzubu chodbu blatom po vyjazde?....
dudo - sak jasne, ja len mi je vtipna ta tema este viac.
Jeden je strasidelny o tom ako ta zly goverment sleduje a dokaze o tebe zistit vsetko, kde si sa pohyboval, co si robil a podobne...vid jedno z videi, kde vraj policia v Shanghai (ja ho trosku spochybnujem) do 9min dokazali vypatrat lubovolenho cloveka v meste na zaklade fotografie. Kedze mam skusenosti ako kamery robia face rekognition moc tomu videu neverim.
Ale v blizkej buducnosti sa toho dozijeme. Hrozne nie?
Ta strata sukromia na ulici, kde sa uz ani nemozes vyvracat na chodnik, ked ides z krcmy, ci si len tak polezat na chodniku po tom, co ta trosku zmohlo pivko a pritom sa na tom celom kralovsky bavit so svojou partickou kamosov, s ktorou sa potacas nocnou ulicou...hrozne nie?
Druhy je pozitiviny, ze dnes dokazeme na zaklade kamier urcit priebeh poulicneho napadnutia, kam utekal zlodej a kde sa skryl po tom, co ti vykradol dom, ci ako sa v skutocnosti stale dopravna nehoda, ked kazda strana tvrdi nieco ine.
Ja ti dokazem dat stovky realnych dokazov o tom, ked kamery pomohli beznemu cloveku a oproti tomu stoji potencialna hrozna zneuzitia kamerovej siete nejakou zlou vladou, ale vsetko zatial skor len v rovine hollywoodskeho filmu,
Co si vyberas? Ja predpokladam, ze kopec ludi chce mat sukromie, ale len dovtedy pokedy sa im nieco nestane a oni budu dakovat Bohu, ze niekto predsa len to ich sukromie po cely cas narusal a mal namontovane kamery, ktore ich teraz ochrania na sude, ci im pomozu navratit majetok.
P.s., nie, nemal som na mysli primarne "zlygovernment". Mal som primarne na mysli drbnutych susedov, hekerov a podobne.
Predpokladam ze tvoje skusenosti su na zaklade primarne tych " 40-60€" kamier, a nie so state-of-art ai,kde si staci kuknut ked to tusim gates pisal, ze "dnesne" verejne gpt je 2+ ci kolko generacii pozadu oproti state of art
riesite to tu ako raketovu vedu, zakon je jasny a ci ho niekto porusi alebo nie je mne osobne jedno. u nas v bytovke viem o dvoch co maju take kukatka a neriesim, nech si maju. ved dole vo vchode a na bytovke mame tri kamery tak dve kamerove kukatka uz su mi ukradnute.
P.s., nie, nemal som na mysli primarne "zlygovernment". Mal som primarne na mysli drbnutych susedov, hekerov a podobne.
Predpokladam ze tvoje skusenosti su na zaklade primarne tych " 40-60€" kamier, a nie so state-of-art ai,kde si staci kuknut ked to tusim gates pisal, ze "dnesne" verejne gpt je 2+ ci kolko generacii pozadu oproti state of art
Predpokladas zle, moje primarne skusenosti su znackovymi kamerami a tie z Ciny si objednavam za vlastne len zo zvedavosti. Montovali sme uz systemy na automaticke otvaranie bran cez citania SPZ, ci pocitanie ludi v koridoroch a posledne roky napreduje vyvoj naozaj velmi rychlo...to co zvladali drahe profi system 4-5 rokov dozadu vedia dnes systemy za par stoviek.
Rozpoznanie tvare funguje celkom spolahlivo v uzkych koridoroch, napriklad pri vchodoch do metra, ci stanic mhd, prechodoch pre chodcov a pod,=, kde ta snima kamera zo zopar metrov a vidi tvoju tvar z dobreho uhla, zo dobreho svetla ako na fotografii, ale to, co vidiet vo filmoch, ze ti nejaka bezna traffic kamera zisti na krizovatke medzi 100 ludmi nejakeho typka na zaklade jeho fotografie funguje len vo fillmoch a ziadna zazracna AI s tym nic nespravi. Pixely proste neokasles, ked nie su tak algoritmus ti je naprd.
Ano su na YT videa, kde je ukazane, ze kamery v nakupaku identifikovali cloveka medzi tisickami nakupjucich, ale uz ti tvorcovia videa nepovedia, co bolo za "behind the scenes", ze si predtym doslova spravili podrobny 360 stupnovy sken daneho cloveka v idealnych podmienkach, takze algoritmus sa napriklad zameral na oblecenie a nie na tvar cloveka, takze si vedel vytipovat zopar postav a potom uz len cakal na vhodny zaber na potvrdenie identity. Taky maly klasicky filmarsky trik.
Podstatne je rozsirit obavu vo verejnosti, ze ked policia chce tak si vas najde kdekolvek...teda konkretne v tej Cine;o).
A ked uz chces tvrdit, ze nieco je nezakonne tak sa skusme bavit, ktory paragraf daneho zakona bol poruseny, pretoze nase zakony su pisane dost vagne a vseobecne a na dany paragraf mozes mat hned niekolko protichodnych pravnych vykladov.
Typickym prikladom su postoje k autokameram jednotlivych statov v EU, kde vsetky staty vychadzaju z europskej legislativy a zakony by sa mali logicky vykladat vsade rovnako. Este markantnejsi su napriklad rozne rozsudky v jednom state, napriklad v Nemecku, kde sa necti precedens tak ako v USA a tak mas pri podobnych pripadoch rozne rozsudky.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
pekný pohľad do histórie...
ale drvivej väčšine je to jedno