Lokalizácia
Formulár sa odosiela
V roku 2015 som v rámci prerábky rámu z kĺznych puzdier na ložiská použil najväčší možný rozmer a v každom bode po 2 ložiská Enduro MAX. Bike výhradne wapkujem, a ložiská sú stále dobre, žiadne chrumanie, pukanie ani vrzganie. Púzdra v tlmič bolo treba vymeniť niekoľko krát ale ložiská idú stále hladko.
Za to v novom naboji som musel po 1.5 roku vymeniť vonkajšie ložisko NTN v orechu, pretože natiahlo vodu a blato do seba.
Zobraziť komentár 25.12.2023 - 10:36:12
00
arrow_leftrenovaziar napísal:
....no a teraz si predstavme že prídu nové ložiská,a ako prvé urobíme nasledovné:
1.Vypáčime krytky a doplníme do ložísk vazelíny.
2.Vypáčime krytky,odstránime vazelínu ktoru tam natlačili vo výrobe a natlačíme ich novou vazelínou podla vlastného uváženia.
3.V žiadnom prípade na krytie ložísk nešaháme-hrozí ich poškodenie.
Ktorú z možností preferujete ?

Enduro Max co som mal boli naplnené až po okraj z výroby... ? Ale jasne ze som orvotil zo 4, pre istotu... Takže prvé 2 možnosti v tomto prípade odpadaju. Vazelina vypada odolnejsie ako tie co sa dávajú do klasických klietkovych ktoré používam. A tie LLU tesnenia sa jednak dosť blbo vyberaju a aj dávajú späť, pri menších priemeroch dupľom a nieje problém ich poškodiť. 2rs tesnenia idú teda výrazne ľahšie aj vypáčiť a následne aj spätne založiť...
Zobraziť komentár 25.12.2023 - 12:53:56
00
arrow_leftFiLus napísal:
Vazelina vypada odolnejsie ako tie co sa dávajú do klasických klietkovych ktoré používam.

Pozriem do nádrže a už na pohľad vidím že benzín má menej oktánov ako by bolo treba a "vypada" že je takmer po záruke...
Sa tu dá dočítať iných vecí.
Zobraziť komentár 25.12.2023 - 13:06:39
02
arrow_leftFiLus napísal:
Enduro Max co som mal boli naplnené až po okraj z výroby... 😅 Ale jasne ze som orvotil zo 4, pre istotu... Takže prvé 2 možnosti v tomto prípade odpadaju. Vazelina vypada odolnejsie ako tie co sa dávajú do klasických klietkovych ktoré používam. A tie LLU tesnenia sa jednak dosť blbo vyberaju a aj dávajú späť, pri menších priemeroch dupľom a nieje problém ich poškodiť. 2rs tesnenia idú teda výrazne ľahšie aj vypáčiť a následne aj spätne založiť...

LLU a 2RS označujú rovnaký (alebo veľmi podobný) typ tesnenia. Značenie sa líši naprieč výrobcami...

https://www.tuli-shop.com/ntn-bearing-6005-llu-2rs-25x47x12mm
Zobraziť komentár 25.12.2023 - 13:33:18
00
marano Fakt pohľadom a omakom nedokážeš rozoznať lepkavu vazelinu, ktorú máš problém dostať dole s prstov a nejakú jemnú ktora ti zlezie aj pri škaredom pohľade? Ta lepkavá asi bude predsalen o niečo odolnjesia voči vymytiu...
Zobraziť komentár 25.12.2023 - 13:40:08
00
LMS
Vážne? Ja som v tom, že LLU je takýto typ prachovky www.spoke.cz

A 2RS že je len taka jednoduchá tenká prachovka, bez toho "V" pri vnútornom prstenci...
Úprimne som po tom nejak nepatral skôr som vychádzal len z označení co som našiel priamo na ložiskách
Zobraziť komentár 25.12.2023 - 13:49:35
00
ono to je pomerne jednoduche - ak jazdiš blato, sneh, wapkuješ tak ti viac ako rok fakt nevydržia (asi ani tie umedura), v tych lacnejšich bude na 100% vnútri už hrdza - lepšie vymeniť a dať nove za 20e

ak niekto jazdí málo - ako kamarát napr. 2500km za 3 roky tak stači doplňať vazelinu a ak sa objaví vôľa tak potom vymeniť
vazelinu dávam lepkavú, trochu hustejšiu

tie typy tesnení su rôzne, včera som to pozeral, ak človek chce doplnať vazelinu tak su lepšie klasicke 2RS
Zobraziť komentár 25.12.2023 - 14:45:58
00
Riadiť sa podľa vzhľadu je scestné. Na ložiská je dobré EP " extreme pressure", pre vysoké zaťaženie. Bez častíc ako grafit atď, to môže zničiť ložiská.
Zobraziť komentár 25.12.2023 - 14:51:01
00
.....ak sa ti do nich dostane voda.....tak im už ani EP nepomôže
Zobraziť komentár 25.12.2023 - 15:00:10
00
.......no a teraz si predstavme že sme kupili úplne nový bicykel,na ktorom su samozrejme úplne nové ložiská.A teraz ako prvé urobíme nasledovné :
1.Vypáčime krytky na všetkých ložiskách a doplníme vazelínu.....ak je to ebajk,tak v motore tiež.
2.Vypáčime krytky na všetkých ložiskách,pôvodnú vazelínu odstránime a nahradíme ju kvalitnejšou,odolnejšou.
3.V žiadnom prípade na krytie ložísk nešaháme.
Ktorú z možností preferujete?
Zobraziť komentár 25.12.2023 - 16:42:30
00
1. to akože v novych ložiskach nebude vazelina ? to možno tak na bicykli za 300e
2.fakt nedáva zmysel ?

ja som kupoval bajk v apríli a teraz v novembri som ložiska skontroloval a vazelinu doplnil,vo všetkych až na jedno bola vazelina

teraz som robil servis na 2 bicykloch, na jednom ložiska KO (lebo nikto to nekontroloval za posledne 4 roky) a na druhom bajku chybala vazelina, teda ešte tam nejake zbytky boli (po 3 rokoch servis, 2500km cca)
Zobraziť komentár 25.12.2023 - 17:00:16
00
arrow_leftrenovaziar napísal:
.....ak sa ti do nich dostane voda.....tak im už ani EP nepomôže
Nerobím si ilúzie že výrobca komponentov použije top vazelinu, vymyvatelnost vodou a korózia sa dosť menia medzi bežnými typmi.

www.olipes.com https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://totalenergies.co.uk/sites/g/files/wompnd1771/f/atoms/files/ceran_greases_range_2014.pdf&ved=2ahUKEwjpuraC_KqDAxXB0QIHHQwuARgQFnoECBUQAQ&usg=AOvVaw05jo03teMlM-xB0or7KU_u
test korozie slanej vody pre príklad ceran xm220 L-XBFIB 1.5
Zobraziť komentár 25.12.2023 - 17:43:22
00
.....ja si zase nerobím žiadne iluzie že existuje vazelína ktorá by sa s vodou nezmiešala alebo jej dlhodobo odolávala.Ak by to tak bolo už dávno by ju niekto vyrábal a ponúkal ako elixír života.99% ložísk na bicykli konči predčasne preto,lebo sa do nich dostane voda.
Zobraziť komentár 25.12.2023 - 18:29:51
02
Čo znamená dlhodobo?
Tie ložiská čo predčasne umreli, vieme aký ISO rating vazeliny mali ? Bolo by zaujímavé porovnanie životnosti rôznych druhov.
Univerzálny typ pre každú situáciu neexistuje, aj preto je taký široký výber.
Zobraziť komentár 25.12.2023 - 19:41:25
00
Čo sa týka, odolnosti voči vode. Tak v okolí máme veľmi dobré skúsenosti s bielou vazelínou od Motorexu. Samozrejme, nie priamo do ložísk. Ale na styčné plochy pri inštalácii ložísk, potom priamo na ložiská pod koncovky nábojov a krytky stredov a podobne.
Zobraziť komentár 08.01.2024 - 10:02:34
01
keyboard_arrow_up