Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Môžem Vás poprosiť o nieaky typ pákového kávovaru?Cena do 1000€ Alebo aké sú základne parametre na dobrý kávovar. Príprava kávy väčšinou espresso výnimočne cappuccino.
https://www.cofex.sk/kavovary-a-kavomlynceky/kavovary-lelit/kavovar-lelit-victoria-pl91t-detail
https://www.cofex.sk/kavovary-a-kavomlynceky/kavovary-lelit/kavovar-lelit-victoria-pl91t-detail
Cca 2 roky dozadu som toto tiež riešil a práve tento lelit som chcel, nakoniec som sa vďaka skúsenejším borcom na fóre rozhodol pre kávovar s hlavou E61, byt tebou idem do toho. Možno niečo ako lelit mara, bezzera unica a pod…
https://www.cofex.sk/kavovary-a-kavomlynceky/kavovary-lelit/kavovar-lelit-victoria-pl91t-detail
Doplatil by som za Quick Mill Carola, Bezzera Unica ci ECM Classika PID.
Ako pise Bobulak, vyrazne vacsi bojler, ktory uz staci na zabezpecenie teplotnej stability (0.3L Lelitu je velmi malo, teplota lieta pocas extrakcie znacne). Tie E61 su uz take dospele stroje, Lelit je stale len hracka pre nezorientovanych/neznalych.
https://www.coffegarden.sk/avx-db1/
Môžem Vás poprosiť o nieaky typ pákového kávovaru?Cena do 1000€ Alebo aké sú základne parametre na dobrý kávovar. Príprava kávy väčšinou espresso výnimočne cappuccino.
Hlavne si vyhraď väčšiu časť peňazí na dobrý mlynček, keďže to je tá dôležitejšia časť prípravy, na kávovare zasa až tak veľmi nezáleží. Samozrejme, že sú rozdiely, ale nie sú tak zásadné, ako medzi mlynčekmi (a kávou samotnou). Ja mám momentálne Gaggia Classic a nepociťujem potrebu (na kávovare) niečo zlepšovať, možno sa časom dokopem k výmene pružiny za slabšiu. Predtým som mal nejaký Electrolux za 70 peňazí a z obidvoch sa dá dostať dobrá káva (lepšia, ako vo veľkej väčšine kaviarní), ak má človek skúsenosti. Obidva stroje pritom výrazne reagujú na kvalitu vstupnej suroviny a mletia (Electrolux o trochu menej kvôli pretlakovým sitkám). S lepším strojom získaš (okrem iného) lepšiu konzistentnosť prípravy, ale osobne mi mierna variabilita výsledného produktu nevadí, ak nie je v chuti nič, čo by mi prekážalo. Dokonca by som povedal, že to určitým spôsobom vítam, lebo sa mi káva nezunuje...
Každopádne pre Lubos-TN z toho vyplýva, že by bolo užitočné trochu viac popísať aktuálny stav aj predstavy. Lebo stroj samotný je len malá časť celkového reťazca a jeho vplyv môže byť malý (ako v mojom prípade, síce mám rád "ovocnejšiu" kávu, ale zasa nič extrémne) alebo aj veľký (svetlo pražená káva). Ale asi by som stroj riešil až vtedy, keby som už mal vyriešený mlynček...
A kávovar https://www.nay.sk/delonghi-ec850-pakovy-kavovar?gad_source=1&gbraid=0AAAAADwlKdtb0-wfy_XISdAKKu-8Dm4NN&gclid=CjwKCAiA7t6sBhAiEiwAsaieYvqYfWdI_6AWnxYQU7QXOiUQVrk7rL3p3MjBTB9PoxV5d4gGy-SyAxoC-j0QAvD_BwE