Na svojom e-bajku Haibike s-duro lt 4 r.19 mám reťaz KMC e10S. Po najazdení 1250 km, som ju zmeral šublerou a ajhľa výsledok 133 mm. To znamená že zrelá na výmenu (pri 132,7-8 mm) bola už po cca 800 km. Vážim síce s výstrojou okolo 110 kg, no reťaz bola vždy po 50 až 80 km vyčistená v práčke a premazaná kvalitným mazivom od shimana. Bola jazdená len v suchu a kopcovitý terén cca tretina. Radil som vždy s maximálnou pozornosťou na čo najdlhšiu životnosť reťaze.Vzhľadom na to že uvedená reťaz stojí cca 40-45 eur, sa mi zdá jej životnosť neúmerne malá. Aké máte vy skúsenosti ? Neoplatí sa použiť radšej lacnejšie reťaze aj keď nie určené na e-bajky ? Možno že životnosť pri tretinovej cene nebude o moc nižšia ?
jacker budem ti oponovat,. tiez som predtym drel len lacne retaze ktore boli v ackii, raz bola za cenu GX x01 a ma vye 2500km a stale nieje ani za 25 percent. gx alebo nx,sx by uz sla do kosa
Prosim vas aku 12r retaz by ste mi doporucili ? Naposledy mi shimano slx vydrzala 400km a vytahala sa tak rozmyslam ze vyskusam nieco ine (lepsie drahsie ? ) Dakujem za kazdy vas postreh
corratex ja vážim s bajkom a plne oblečený chranicoch a vodou vyše 140 kg a vždy aspoň 1800km. druhá vec je asi ako jazdíš. ja väčšinou eko a kadencne koli kolenu, vyssiu dopomoc len v prudkých stojkach alebo na trailoch
z mojich skúseností, či pri 11s, alebo 12s, žiadna reťaz nedala viac ako 1300 km. Deore, SLX, NX na 11-tkovom Shimano pohone, GX keď som jazdil AXS, všetko +/- na jednej úrovni. drahšie akože "ebajkové" reťaze napr. od KMC som neskúšal, nevidím v tom význam. ale nehovorím že sú zlé, len ich nemám vyskúšané. v poslednom čase som sa skôr zameral na "praktičnosť," a kým Shimano reťaze sa dajú rozjazdiť s konzervačným olejom, Sram-ácke katastrofa. lepkavý sajrajt, na jar to na seba nalepí lístie z jesene, celé zle. technický benzín je cesta, ale zase robota navyše.
Môže byť,ale na e biku 2000 nedáž z žiadnou reťazou.Tam je vačši ťah tak to vyťaha všetko.
Menil som reťaz na ebiku aj keď som nemusel, lebo ešte nebola opotrebovaná na výmenu. Mala cez 3500 km, ale to hlavné je, že to je 9S.
Ináč čo mám načítané, tak je pravda, že na 12S sa asi nad 2000 km nedostaneš...
Nedávno som tu zablúdil, že aspoň naberiem inšpiráciu, čo kúpiť, keď budem meniť reťaz. Vlastne som na výmenu reťaze akosi komplet pozabudol. Ako som tu čítal posledné strany a intervaly 1300,1500km tak si vravím, že pri mojom nájazde (od kúpy) cca 3700km by som mal mať možno už tretiu .
Takže som vzal šupleru, pomeral a nameral som cca 132,85mm, teda zrelá na výmenu. Nebol som si istý, či pri takto opotrebovanej reťazi meniť aj prevodník a kazetu, ale nakoniec som vymenil všetko:
- Kazeta Sram NX PG-1230 (predtým SX PG-1210)
- prevodník Sram X-Sync 32z E-MTB
- reťaz Sram Eagle X01 (predtým SX Eagle)
V cene 150€ za všetko to nebol taký finančný šok.
Čo ma teda ale zaujímalo viac, bolo, že ako na tom sú na tom kazeta a prevodník (nové vs. staré). Reťaz oproti novej vyťahaná ako zázrivský korbáčik, ale kazeta a prevodník z môjho pohľadu neniesli nijaké viditeľné znaky extrémneho opotrebenia. Zuby ani rádiusy mi neprišli nijak extra opotrebované (názor laika). Do výmeny všetko šlapalo ok, radilo plynule, reťaz nepreskakovala, hlučnosť v norme. Takže by som povedal, že ak najbližšie vymením reťaz včas, tak kazeta a prevodník zvládnu viac. Ale aj tá reťaz, na to že je to úplne základná rada SX a šlapal som často kopce, tak to dala celkom fajn. Prikladám fotky, porovnania kaziet, pár pastorkov, prevodníka a reťaze.
Môj názor laika je, že kazetu ani prevodník nebolo treba meniť. Keď už, tak vymeniť reťaz a pojazdiť, ak niečo nebude OK, následne potom vymeniť. Aspoň ja som to tak urobil, že som po výmene novej fyzicky bajk a radenie odskúšal a keď je všetko OK, nechávam tak.
Áno, presne tak som to mohol spraviť aj ja. Ale nevedel som posúdiť mieru opotrebenia a potom zas objedávať na 2x sa mi nejak nechcelo. Nevadí. Prevodník bol lacný a výmenu kazety si ospravedlňujem upgradom na NX . Som zvedavý na tú reťaz.
Také se přikláním k názoru že převodník a kazeta nebyla třeba měnit.Je tedy fakt že řada SX asi nebude to pravé na žádný bike,ale když už tam byla tak myslím že minimálně 8000km bys na ní najezdit mohl.Předpoklad ovšem je jezdit drobet kadenčně,tzn. řadit,řadit,řadit
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Nemohu souhlasit.Máme doma dvě éčka a GX řetěz (12sp) nám pokaždé vydrží +- 2500km.
Ja som na tej istej retazi (bola od vyroby) najazdil 2127km a 31805 vyskovych metrov pri hmotnosti supravy takmer 130kg. Mazem Squirtom. Podla Park tool mierky bola stale ok, ale aj tak som ju preventivne vymenil. Novu som dal tuto Shimano XT: https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/retaze/10-11-12-rychlostne/shimano-deore-xt-cn-m8100-retaz-12-rychl-126-clankov-rychlospojka-p87379.html
savings Shimano Deore XT CN-M8100 reťaz, 12-rýchl., 126 článkov + rýchlospojka
31,99 € savings
MOC 56,99 €Menil som reťaz na ebiku aj keď som nemusel, lebo ešte nebola opotrebovaná na výmenu. Mala cez 3500 km, ale to hlavné je, že to je 9S.
Ináč čo mám načítané, tak je pravda, že na 12S sa asi nad 2000 km nedostaneš...
Takže som vzal šupleru, pomeral a nameral som cca 132,85mm, teda zrelá na výmenu. Nebol som si istý, či pri takto opotrebovanej reťazi meniť aj prevodník a kazetu, ale nakoniec som vymenil všetko:
- Kazeta Sram NX PG-1230 (predtým SX PG-1210)
- prevodník Sram X-Sync 32z E-MTB
- reťaz Sram Eagle X01 (predtým SX Eagle)
V cene 150€ za všetko to nebol taký finančný šok.
Čo ma teda ale zaujímalo viac, bolo, že ako na tom sú na tom kazeta a prevodník (nové vs. staré). Reťaz oproti novej vyťahaná ako zázrivský korbáčik, ale kazeta a prevodník z môjho pohľadu neniesli nijaké viditeľné znaky extrémneho opotrebenia. Zuby ani rádiusy mi neprišli nijak extra opotrebované (názor laika). Do výmeny všetko šlapalo ok, radilo plynule, reťaz nepreskakovala, hlučnosť v norme. Takže by som povedal, že ak najbližšie vymením reťaz včas, tak kazeta a prevodník zvládnu viac. Ale aj tá reťaz, na to že je to úplne základná rada SX a šlapal som často kopce, tak to dala celkom fajn. Prikladám fotky, porovnania kaziet, pár pastorkov, prevodníka a reťaze.