Kategórie
Bike-techTi, co kazia meno normalnym cyklistom # cestná cyklistika # komunita # cyklodoprava # skúsenosti # poradenstvo # diskusia # jazda v teréne
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2208060219281939&id=1025467950874511
posledný komentár: 5. 7. 2023 o 16:53
posledný komentár: 2. 9. 2011 o 21:22
Novinka -18% Raymon Kirana Ultra bicykel, carmine red stealth
3 299 €
-18%
MOC 4 499 €
-35% Bianchi Infinito CV Disc Rival eTap AXS bicykel, sivá, veľ. 57
3 899 €
-35%
MOC 5 999 €
Novinka -16% Superior RR 9.4 bicykel, gloss red/white, poškodená pravá kľuka
2 059 €
-16%
MOC 2 449 €
Novinka -15% Giant Propel Advanced 1 bicykel, lcicle white
3 549 €
-15%
MOC 4 399 €
Novinka -12% Superior XR 6.5 GF bicykel, matte black stealth
1 749 €
-12%
MOC 2 099 €
Výpredaj -32% Giant TCR Advanced Pro 0 Disc Compact bicykel, carbon
3 049 €
-32%
MOC 4 499 €
Novinka Giant TCR Advanced Pro 0 Di2 bicykel, ocean twilight/glare chrome
6 299 €
MOC 6 599 €
-28% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, multicam/strieborná
999 €
-28%
MOC 1 609 €
-38% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, carbon/strieborná
999 €
-38%
MOC 1 609 €
-33% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, čierna/strieborná
999 €
-33%
MOC 1 489 €
-31% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, biela/čierna, poškriabaný
949 €
-31%
MOC 1 379 €
Ak to s tou predvídavosťou chcú zlegalizovať, mala by byť predvídavosť zahrnutá do výuky v autoškole a testovaná pri praktických skúškach pred vydaním vodičáku.
To ako by podvedený manžel mal predvídať že jeho žena je v hĺbke duše devka, alebo že nieko mal predvídať že banka krachne a vybrať si peniaze ešte pred tým ... alebo že som mal predvídať že mi ukradnú bicykel ... ľudská mysel nie vždy je schopná vygenerovať všetky potenciálne možnosti čo sa môžu stať. A za to by človek nemal niesť takú zodpovednosť.
Ak máš vodičák a spomína sa autobus, resp. blbosť ľudí s tým spojená, tak si dohľadaj zákon o cestnej premávke č. 8/2009 §14 bod č. 2 "Vodič je povinný pri obchádzaní stojaceho vozidla pravidelnej verejnej dopravy osôb prihliadnuť na možnosť vbehnutia osôb na vozovku a jazdu prispôsobiť tak, aby neboli ohrozené; to platí aj pre vodiča vozidla jazdiaceho v protismere. Osobitnú pozornosť musí vodič venovať, ak ide o autobus označený ako autobus prepravujúci deti."
V zmysle zákona 8/2009 Z.z. (o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov)
§ 53
(1) Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod. Na priechode pre chodcov sa chodí vpravo. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy; ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor na prejazd. Chodec je povinný umožniť električke plynulý prejazd.
(2) Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. To platí aj voči vodičom odbočujúcim na cestu, cez ktorú chodci prechádzajú. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť. Iným účastníkom cestnej premávky ako chodcom je používanie priechodu pre chodcov zakázané.
(3) Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy.
(4) Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany.
Takže skús ešte raz, že kto hrubo porušil predpisy.
100% situacii nikdy nevykryjes, ale je sakra rozdiel medzi tym ze mysliet na to, ze v bb centre ti pod kolesa moze vbehnut panda, vs ze ti pri zastavke autobusu moze nepozorne dieta vbehnut pod kolesa.
A predstav si, vodicak som si robil rok dozadu, a sucastou teoretickej skusky bolo aj "risk assessment". Nehovoriac, ako dr, by ti mohla hovorit nieco aj triaz - na zaklade skusenosti a nejakych pravidiel/poznatkov, sa spravili guideliny ktore hovoria o tom kt situacie su nebezpecne a treba ich riesit hned a kt maju nizke riziko - napriek tomu sa ti moze stat, ze si nevsimnes/nevies odhalit cloveka so skrytym zranenim, a das ho na nizku prio a on ti umrie bo mal napr skrytu zlomeninu a tromboza mu sposobi infarkt? Znamena to ze teraz prestaneme s triazou?
Na moto sa dá jazdiť len vďaka tomu,a teda celkom svižne 😉
A predstav si, vodicak som si robil rok dozadu, a sucastou teoretickej skusky bolo aj "risk assessment". Nehovoriac, ako dr, by ti mohla hovorit nieco aj triaz - na zaklade skusenosti a nejakych pravidiel/poznatkov, sa spravili guideliny ktore hovoria o tom kt situacie su nebezpecne a treba ich riesit hned a kt maju nizke riziko - napriek tomu sa ti moze stat, ze si nevsimnes/nevies odhalit cloveka so skrytym zranenim, a das ho na nizku prio a on ti umrie bo mal napr skrytu zlomeninu a tromboza mu sposobi infarkt? Znamena to ze teraz prestaneme s triazou?
Myslíš že ja to neviem? Ja nemám problém ísť cez preplnené mesto alebo cez dedinu plnú ľudí popri ceste aj 30km/h (že tí za mnou sú potom nervózny je už na inú debatu), alebo ak deti splašene vybehujú na cestu, tak si nevynucujem prednosť ale slušne stojím. Asi si nepochopil môj príspevok. Pravidlá sú od toho aby sa dodržiavali. Nikde neobhajujem prefrčanie 100km/h popri školskom autobuse, sám niekedy idem okolo autobusu krokom, keď je riziková situácia. Alebo keď som chodec a vychádzam na cestu poza auto alebo autobus (aj tak bývajú umiestnené priechody), tak najskôr vystrčím len hlavu a až potom prechádzam. Ale nebudem sa tváriť že len ja ako vodič auta musím dodržiavať pravidlá a svojprávni (dieťa nie je svojprávne) chodci a cyklisti si môžu na ceste robiť čo chcú a že majú právo spoza auta rovno skočiť pod kolesá a ešte budú obviňovať mňa, že to je moja chyba.
A áno, limitne blízko 100% situácii vykriješ ak pôjdeš autom za každých okolností tak 20-30km/h...
Problém je ten, že chodci a cyklisti to radi zneužívajú, pozri si hocijaké diskusie tu, či na FB, šofér má predvídať, má mať krištáľovú guľu a chodec a cyklista nemusí nič. Zrazilo chodca pri Ekonomickej univerzite v BA? Hneď sa vyrojili ľudia, že šofér mal predpokladať, že tam niekto bude prebiehať cez cestu, lebo však autobusové zastávky. Čo na tom, že tam je luxusný podchod, čo na tom, že v strede je plot, ktorý nemá čo chodec preskakovať, napriek tomu podľa značnej časti verejnosti za to mohol šofér, že mal predvídať. To isté koľkokrát na Zochovej, dokonca pri Auparku preskakovali ľudia ten 2m vysoký plot. Bežne ľudia prebiehajú cez diaľnicu pri Vajnorských jazerách atď. To všetko je v poriadku, však šofér má predvídať. Ale keď sa spýtaš, že čo tak, aby cyklista v noci mal svetlo? Aby chodci nechodili na červenú a podobne? Fujj, to sa nepýta, šofér má predvídať, chodec a cyklista nič nemusí.
Nabudúce autor môže napísať len '+1: šofér má predvídať, cyklista a chodec nemusi' a ušetriť si opakovanie pisania
Nechcem byť OT, ale kde tu šírim nenávisť? Určite nájdeš XY príkladov, kde som šíril tú nenávisť.
Tym, ze napisal pravdu, ze medzi vsetkymi ucastnikmi cestnej premavky (vodici, cyklisti, chodci) su porusovatelia tychto pravidiel.
Tuto sami cyklisti na forach priznavaju, ze porusuju rozne predpisy, ci uz na ceste alebo v lese.
Vsetci ich sem tam porusujeme.
Takze netreba mat dojity, trojity meter ale stale rovnaky na kazdeho.
Vsetci ucastnici cestnej premavky maju svoje povinnosti, prava, maju svoju zodpovednost.
Takze ak maju vodici predvidat tak aj ostatni.
Ak maju mat krystalove gule vodici tak ich musia mat aj ostatni.
Ak rodicia nenaucia deti dodrziavat dopravne predpisy tak nesu za nich zodpovednost a maju ich doprevadzat.
Dopravna vychova je na kazdej skole.
Podla istych "odbornikov" by mali mat volebne pravo uz 16r. lebo si vraj vedia najst potrebne info na nete.
Tak ked su deti dnes take sikovne, nech si hladaju aj dopravne predpisy. Potrebuju to.
Inak, vsetci vieme co tam najviac hladaju ci sleduju. Hluposti.