niekto niečo nedomyslel ....
uvidime
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/rozvodna-sit-je-pripravena-ani-milion-elektroaut-ji-nestrhne
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
Hejtujem? Skôr poukazujem na objektívnosť a vyvodzovanie záverov na základe 2 údajov. Zatiaľ som nepočul od teba reakciu na cenu jadrových elektrární a dobu ich výstavby. Tak čo ten Flamanville? K tomu sa nevyjadríš? A čo taký Hinkley Point? Pôvodné plánované náklady 18 mld. £ a začiatok výroby v roku 2025. Aktuálne je z toho 46 mld. £ a začiatok výrobu v roku 2029 pri optimistickom scenári.
Ku kadmiu asi toľko, že sa vyskytuje asi v 4 % inštalácií a postupne sa takéto panely prestávajú vyrábať.
Krupobitie? Ročná poistka domu v hodnote 100 tis. € a fotovoltiky v hodnote 10 tis. € je 120 € za dom a 12 € za fotovoltiku.
V roku 2007 mali uhlie a plyn podiel na výrobe elektriny v EÚ 47 %, jadro 30 % a vietor a slnko 3,5 %. V roku 2023 bol podiel uhlia a plynu 30 %, jadra 23 % a vetra a slnka 27 %. Voda a ostatné zdroje stagnovali okolo 10 %.
Tak kde je podľa zástancov jadra, uhlia a plynu tá zvýšená potreba výroby, keď nesvieti a nefúka, keďže výroba z jadra, uhlia a plynu klesala relatívne aj absolútne?
A čo tie blackouty? Veď tie mali prísť už dávno. Aj ten skoro blackout v roku 2021 chceli kritici zviesť na vietor a slnko.
Viem, že vám kritikom fotovoltiky a veterných elektrární stačia jednoduché obrázky a reči bez štúdií. Treba však viac čítať odborné články a nie tie clickbaitové.
Tiež sem pridám jeden obrázok, ale nie je medzi kritikmi veterných turbín taký obľúbený ako ten tvoj, keďže ukazuje len suchú štatistiku. Keď ti tak záleží na vtáčikoch, tak by si mal radšej začať lepiť na sklenené plochy ochranné nálepky a k tomu ešte aj bojovať proti chovu psov a mačiek.
A ešte pár suchých čísiel. Na pôde pokrytej fotovoltikou bola produkcia biomasy počas suchého obdobia vyššia o 90 % z dôvodu zachytenie vody v pôde o 328 % v porovnaní s pôdou bez panelov.
https://twitter.com/UnicornistCake/status/1780514482889900407
Znižuje se keď tak tempo rastu predajov EV. Aspoň teda v EÚ.
Reakciou automobiliek su bezprecedentne zlavy na EV zavadzane postupne od jesene vv % vyskach, ake na spalovaky v takom meradle rozsirene asi nikdy neboli. A to naapriek tomu, ze vacsina vyrobcov ma na EV nizsiu marzu ako na ICE a ich vyrobu dotuju (aj kvoli CO2).
To samozrejme malo svoj efekt, mnohe modely su medzirocne aj o vyse 10.000 € /cca 20% lac ejsie. Bez toho by boli dnesne cisla vyrazne horsie.
Napriek tomu ma vacsina znaciek stale velmi velke sklady EV (vzhladom ku rocnym predajom) aj u nas.
Automobilky očakávali, že rast predajov EV sa bude vyvíjať aspoň lineárne. EÚ ako vždy očakáva exponenciálny rast. Tempo rastu sa však v EÚ spomaľuje a to dosť.
Padali objednávky aj predaje.
V Nemecku klesol v marci medziročne predaj PHEV o 22 % a BEV o 29 %, Za celú EÚ bol v marci medziročný pokles BEV o 11,3 %. V UK klesli BEV medziročne o 16,2 %,
Ak to malo byt len poucenie ma o tom ze niektore trhy maju pokles, bez navaznosti na predosle spravy, tak dakujem. Sice to nejak extra nesledujem, a ked tak pre mna su zaujimave "globalne" a "dlhodobe" trendy, a ocenil by som jasnejsie oddelenie myslienok, ale dakujem.
Ak je to v navaznosti na predosle, tak to uz radsej necham tak, pretoze nemam energiu sa tu dotahovat takto zasa, ked jeden povie jablko a druhy na to kosacka....
Čo nevieš pochopiť? Spomaľovanie tempa rastu bolo vidieť už posledné roky. To sú tie grafy do roku 2023. A predaje tento rok pokles len potvrdzujú.
1) spomalovanie tempa rastu (predaja) coho?
2) neviem pochopit viacero veci, napr preco si ides svoje a snazis sa ma bit, a nereagujes, teda neodpovedas ze na co reagujes
3) na zaklade akej teorie ma spomalovanie tempa rastu vyustit do/predpovedat (coskory) poklesu?
Je tam viacero veci pravdaze, ale zjavne si nerozumieme, a teda ak so mnou chces nieco dosiahnut tak musis ist pomaly a postupne. Alebo sa na to vyser a prestan mlatit do ludi len tak.
Veď ty si sa pustil do spochybňovania údajov o poklese objednávok. Tak ti ukazujem, že s dopytom po elektromobiloch sa niečo dialo už od roku 2022.
Keď máš lepšie dáta tak sem s nimi.
Padali objednávky aj predaje.
V Nemecku klesol v marci medziročne predaj PHEV o 22 % a BEV o 29 %, Za celú EÚ bol v marci medziročný pokles BEV o 11,3 %. V UK klesli BEV medziročne o 16,2 %,
halooo je niekto doma?
https://twitter.com/UnicornistCake/status/1780514482889900407
Za marec 2024 bol medziročný pokles BEV v EÚ 11,3 %.
- bezprecedentnym zlavam na EV
- pokracujucim dotaciam, v DE vela znaciek plati nadalej doterajsiu dotaciu zo svojho vrecka
- velkemu poctu novych EV modelov ( casto si musi takmer kazdy diler novinku prihlasit ako predvadzacku).
Presne to je ten pokles dopytu, o ktorom som hovoril. A ktory sa logicky snazia vyrobcovia zvratit. Tym ze to nie su rozky ale proces ked od objednavky po registraciu to trva bezne 3-4 mesiace, je tam reakcny cas a nie vzdy sa niekolkomesacny pokles objednavok musi prejavit na predajoch (okrem ineho su dalsim taktickym nastrojom sklady, s ktorymi sa daju manazovat pocty predajov/vykryvat vykyvy).
Pri vyssie uvedenych opatreniach (zlavach/znizeniua cien az o 20%) ale nepredpokladam dlhodobejsi pokles.
Porovnání Q1 2024 s Q1 2023:
+21% svět
+7% 🇪🇺🇬🇧🇨🇭🇳🇴🇮🇸
+31% 🇨🇳
+13% 🇺🇸🇨🇦
+21% zbytek světa
V 🇪🇺 mělo Německo pokles, zbytek nárůst včetně 🇬🇧🇫🇷 (asi efekt Brusel 😊) a celkově růst 7%.