scarinko: ak ti zlty vodic svieti, ale slabo, tak je to indukcia, ak by svietili oba vodice rovnako silno, tak to by bol problem . Indukcia je stale indukcia, ale ta na varenie je trosku silnejsia, indukcia je proste elektromagneticke pole vyvolane pohybom elektronov vo vodici. Ale treba pre istotu aj zmerat napatie. Inak vyhodenie poistiek nie je najhorsie, co sa moze stat :)
29.12.2024 - 10:49:48
02
arrow_leftscarinko napísal:

Navyse mam trochu problem s tymi novymi zasuvkami ktore su robene na 3 vodice a ja mam samozrejme len 2 😄
Na starych typoch sa nulak tahal az na kolik ale nove typy maju len dierky bez moznosti tam nieco take vymyslat.

na kolík pripojíš žltozelený a z kolíka na pravý otvor dáš prepoj
29.12.2024 - 10:53:17
10
thumb_up0thumb_down
29.12.2024 - 11:02:45
10
Keď sa už púšťaš do montovania vypínačov, zásuviek, svetiel, bolo by dobré, si aspoň úplne základné veci načítať. Stačia úplne základy. Aspoň čo je to TN-C, TN-S, ako sa pracuje s jednoduchou skúšačkou, ako sa zapájajú zásuvky, vypínače....
Pre bezpečie svoje a ľudí čo s tebou bývajú....
29.12.2024 - 11:04:07
04
sorcerer Nj cize musim nejakym malym kablikom separatne prepojit uzemnenie a N.

A Kibib ma predbehol, dik

bladerunnernejake dalsie mudrosti?
Vzdy sa tu najdu ludia ktori miesto toho aby napisali k veci alebo radsej nic, napisu takuto filozofiu. Si ku kazdej zasuvke ludia budu volat elektrikara alebo robit skusky na silno/slaboprud.
29.12.2024 - 11:12:07
02
Ten svietiaci šrobovák by asi svietil aj s nabitým hrebeňom či klbkom drôtu omotanym na predlzovacke
29.12.2024 - 11:17:36
00
scarinko: oficialne, ti na elektrikarsku pracu skuska nestaci, potrebujes mat prax (co sa niekedy odrbava, ked ju formalne napisu). Ale tych levelov je viac.
Ale nepodcenuj toto, to nie je ako si vymalovat byt, alebo polozit dlazbu. S elektrinou nie je sranda a diabol sa skryva v detailoch, ktore ani nic netusiac mozes vynechat, zanedbat, atd. Preto ta prax je potrebna. Idealne, ak by si mal niekoho z rodiny , kto s tym prax ma, apod jeho dohladom to porobil. Tym ziskas nejaku prax. Ono, reakcie ludi su tu sice prehnane, ale v tomto pripade nie uplne bezdovodne.

Malym kablikom nic neprepajaj, prepoj musi byt min. rovnaky prierez vodica, ako si dotiahol ten zlty :)
29.12.2024 - 11:18:41
05
peter120: urcite nie. Normalne ti po prilozeni na nulak nic svietit nebude. Hento , ak jedna svieti slabo a druha silne, budu najskor kable dotiahnute na osvetlenie digestora a ten zltozeleny nebude vedenie na nulak, ale len prerusenie fazy cez vypinac. A na to by som veru zasuvku nedaval :lol:
29.12.2024 - 11:21:36
00
Ale ved jasne ze to neprepojim kablikom z ventilatora z PC 😄 Mam nejake kupene kable.
Ako som pisal, pozapajal som uz po byte skoro vsetko. Niektore feature ale stale neviem, suvislosti ako ta indukcia a podobne vychytavky.
Ten kabel nemal vypinac, normalne cez cokoladu tam bol stary digestor napojeny ale raz prestal ist tak sa vymenil za novy a ten mal normalny kabel do zasuvky.
Potrebujem tam niekde vyrobit kabel ktorym budem napajat mycku a mikrovlnku nech to netaham zo zasuvky na stene ako teraz. Este mi tam trci jeden dalsi kablik co je opaskovany tak aj ten budem merat nejako co to je zac a preco nie je nikam zapojeny.

Naposledy upravil scarinko dňa 29.12.2024 - 11:28:54, celkovo upravené 1 krát.

29.12.2024 - 11:25:51
00
arrow_leftscarinko napísal:
sorcerer Nj cize musim nejakym malym kablikom separatne prepojit uzemnenie a N.

A Kibib ma predbehol, dik

bladerunnernejake dalsie mudrosti?
Vzdy sa tu najdu ludia ktori miesto toho aby napisali k veci alebo radsej nic, napisu takuto filozofiu. Si ku kazdej zasuvke ludia budu volat elektrikara alebo robit skusky na silno/slaboprud.

Kde som niečo také písal? Tiež som si sám pozapájal všetky zásuvky, vypínače v dome, namontoval a pozapájal svetlá, niektoré ďalšie obvody naťahal....ale predtým som aspoň základné info načítal na nete...
Keby si si aspoň bazálne veci načítal, tak by si nedával otázku ako zapojiť zásuvku na 2 vodiče...
29.12.2024 - 11:28:36
00
Nie zasuvku ale novy typ zasuviek co maju len dierky. Btw v tom pripade je cele toto forum zbytocne. Kazdy nech si nacita na nete a youtube vsetko ohladom biku a nech tu nikto nepise otazky ako nastavit prehadzku a ako vymenit plaste a podobne ?
29.12.2024 - 11:30:20
00
V SR schuko nie je dovolené
https://www.busch-jaeger.de/en/products/schuko-socket-outlet
S kolikom je francúzska norma
www.plugsocketmuseum.nl
29.12.2024 - 11:36:21
00
Nemyslim shuko. Dierky su na vodice, take len zacvakacacie. Na starych typoch si vedel vodic tahat spoločne z N na uzemnenie. Na novych to musis prepajat dalsim vodicom lebo nemas kadial tahat ten jeden zemniaci vodic.
29.12.2024 - 11:40:07
00
to je nova norma uz , kvoli prudovym chranicom + nejake vychytavky v spotrebicoch, to, co vyzaduje zvlast zemnenie sa nema kombinovat so starym typom rozvodu, ale toto uz neviem, ja mam na stare :D

ten schuko alza veselo predava uz dlho, ale predlzovacky a pod., tie su asi ok, ci ?
29.12.2024 - 12:18:56
00
To je debata na úrovni 😂, keď to číta revízny technik tak ho už oživujú 😭
29.12.2024 - 13:26:38
09
keyboard_arrow_up