1, v holandsku a vyraba tesla? ty kde žiješ
2, aj keby Tesla sa dodá raz ( bateria sa vyrobí raz) ropomobil potrebuje vozit cisterny počas celej životnosti auta lol ved me v uplne inych rádoch
a co je potom v Tillburgu a vnemeckom Bradenburgu na tych 350 000m2 priestoru?
A k tym elektram: EV spotrebuje na svoju jazdu zhruba 1/3 energie ako nase auta. Ak maz zdroj cistej a vyhovuje ti to, tak je EV vyhodne a cistejsie. Ak mas jazdit dlhe trasy po dialniciach, tak je lepsie normalne auto.
"Výhodne a čistejšie" je bez dát a bez špecifikácie user case dosť odvážne tvrdenie. Ak sa berie celý životný cyklus auta a ak sa bavíme o novom BEV, tak určite by bolo potrebné povedať, že o akom použití sa bavíme a porovnať kúpu nového BEV s kúpou jazdeného ICE z hľadiska toho využívania. BEV môže a nemusí byť čistejšie a výhodnejšie.
EV sice zacinaju s vyssou uhlikovou stopou, ale v prevadzke ich spalovaky rychlo prekonaju. Inymi slovami ak mas auto na to, aby ti zdobilo vchod do domu, tak spalovak je "cistejsi".
Will: to s tým porovnávaním energií je dosť nefér a je to obľúbený argument, že ICE vozidlá jazdia s účinnosťou cca 25-40% (moderné) a BEV jazdia so 100% účinnosťou... Kým u ICE je tá elektráreň motor, ktorý dodáva energiu, u BEV ľudia argumentujú len tou energiou, čo je v batériách. Najlepšie elektrárne sveta dosahujú účinnosti ledva 50%. Väčšina okolo 30-40%. Potom tam máš prenosové straty, straty pri nabíjaní, aj elektromotor samotný má cca 90-95% účinnosť. Keď si to zrátaš, tak zistíš, že aj to BEV je cca rovnako účinné ako ICE.
Ziaden elektromotor nema 100% ucinnost a bateria taktiez, pokial viem, sucasny system li-ion vs elm ma prinajlepsom 10% straty. Plus straty pri dobijani. Prinajlepsom 85% celkovo.
A prave preto boli vymyslene peniaze, aby sa lahsie ratali zisky a straty. Pri tych vasich uvahach by ste mali zaratet, ci ten robotnik ide do fabriky mhdckou, alebo autom, a akym autom, a ci to turuje alebo setri, a ake drahe boty derie cestou do prace a v praci, a takto by ste mohli ist do nekonecna.
EV sice zacinaju s vyssou uhlikovou stopou, ale v prevadzke ich spalovaky rychlo prekonaju. Inymi slovami ak mas auto na to, aby ti zdobilo vchod do domu, tak spalovak je "cistejsi".
Tak som to myslel. Skrátka na akékoľvek také tvrdenie zatiaľ potrebujeme poznať use case. Je rozdiel, ak sa bavíme od dôchodcovi, ktorí jazdí raz za týždeň na záhradku, o mame, ktorá robí denne mamataxi. Je rozdiel keď sa to nabíja doma alebo na nejakej verejnej nabíjačke a pod. To znamená, že o tom čo je výhodnejšie a čistejšie vieme debatovať vtedy, keď si povieme nejaký mód použitia.
Aj v krajinach ako je cina ci polsko uz DNES bev produkuju za cely zivotny cyklus menej emisii, ako spalovaky. Takze nie je o com. A riesit uhlikovu stopu aut, ktore nejazdia s argumentom, ze su potom cistejsie. No to uz je dost zufale...
Will: to s tým porovnávaním energií je dosť nefér a je to obľúbený argument, že ICE vozidlá jazdia s účinnosťou cca 25-40% (moderné) a BEV jazdia so 100% účinnosťou... Kým u ICE je tá elektráreň motor, ktorý dodáva energiu, u BEV ľudia argumentujú len tou energiou, čo je v batériách. Najlepšie elektrárne sveta dosahujú účinnosti ledva 50%. Väčšina okolo 30-40%. Potom tam máš prenosové straty, straty pri nabíjaní, aj elektromotor samotný má cca 90-95% účinnosť. Keď si to zrátaš, tak zistíš, že aj to BEV je cca rovnako účinné ako ICE.
je ti jasne, ze pocitas spalovak bez vyroby paliva a elektromobil s vyrobou paliva? Robis to zamerne, alebo z nepochopenia?
Skorpion: hore som to vysvetlil. Energia je stále len energia.
1/ ICE motor si sám vyrába energiu potrebnú pre pohyb auta z paliva (nafta, LPG, benzín, etanol atď), plní teda zároveň funkciu generátora a aj motora, čo uvádza vozidlo do pohybu.
2/ BEV - motor v takom vozidle si sám nevyrába energiu potrebnú pre pohyb auta. Tú energiu vyrába elektráreň, alebo nejaký generátor a tá je dopravená do batérie a z batériu ju čerpá samotný motor, aby sa vozidlo mohlo hýbať.
Ako ICE motor, tak aj elektrárne podľa svojho typu majú účinnosť s ktorou vyrábajú energiu potrebnú pre pohyb.
Jano1987 snazim sa tu uz velmi neprispievat. Toci sa to tu v jednom kole. Ta reakcia na moj prispevok bola presunuta z inej temy. Tak aby som moj nazor uviedol aby bol pochopeny.
Pisal som, ze BEV spotrebuje na svoju jazdu zhruba 1/3 energie v porovnani s autom na fosilne paliva. Ci je to 25% alebo 40% uplne podstatene nie je. Toto nie je pravnicky text ale diskusia na fore. Neriesil som pri tom ani, kolko energie navyse stoji tazba ropy a vyroba a doprava paliva alebo na druhej strane vyroba a distribucia elektriny.
Chcel som len povedat, ze pre ludi, co maju dom, na nom solar (to je ten zdroj cistej energie) a auto potrebuju najma na jazdenie okolo komina a nie na tyzdenne trasy Kosice-Praha, tak pre nich moze byt BEV vyhodnejsie a aj cistejsie (menej emisii, mensie naklady na palivo a nemusia cakat pocas jazdy na dobijanie ale dobijaju doma).
To bolo vsetko, co som chcel povedat.
A fakt je ten, ze energia nevznika ani nezanika (prosim vynechajme kvantovu fluktuaciu) iba sa meni z jednej formy na druhu.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
2, aj keby Tesla sa dodá raz ( bateria sa vyrobí raz) ropomobil potrebuje vozit cisterny počas celej životnosti auta lol ved me v uplne inych rádoch
tillburg 156 840,5 m2
badenburg 208 000 m2
+3 zavody pre automatizaciu v nemecku
"Výhodne a čistejšie" je bez dát a bez špecifikácie user case dosť odvážne tvrdenie. Ak sa berie celý životný cyklus auta a ak sa bavíme o novom BEV, tak určite by bolo potrebné povedať, že o akom použití sa bavíme a porovnať kúpu nového BEV s kúpou jazdeného ICE z hľadiska toho využívania. BEV môže a nemusí byť čistejšie a výhodnejšie.
Tak som to myslel. Skrátka na akékoľvek také tvrdenie zatiaľ potrebujeme poznať use case. Je rozdiel, ak sa bavíme od dôchodcovi, ktorí jazdí raz za týždeň na záhradku, o mame, ktorá robí denne mamataxi. Je rozdiel keď sa to nabíja doma alebo na nejakej verejnej nabíjačke a pod. To znamená, že o tom čo je výhodnejšie a čistejšie vieme debatovať vtedy, keď si povieme nejaký mód použitia.
Nikto tu nerieši uhlíkovú stopu áut, ktoré nejazdia (aj keď samozrejme aj tie ju majú).
je ti jasne, ze pocitas spalovak bez vyroby paliva a elektromobil s vyrobou paliva? Robis to zamerne, alebo z nepochopenia?
https://www.gevernova.com/gas-power/resources/articles/2018/nishi-nagoya-efficiency-record
https://ifrf.net/ifrf-blog/siemens-large-gas-turbine-breaks-world-record-for-combined-cycle-efficiency/
1/ ICE motor si sám vyrába energiu potrebnú pre pohyb auta z paliva (nafta, LPG, benzín, etanol atď), plní teda zároveň funkciu generátora a aj motora, čo uvádza vozidlo do pohybu.
2/ BEV - motor v takom vozidle si sám nevyrába energiu potrebnú pre pohyb auta. Tú energiu vyrába elektráreň, alebo nejaký generátor a tá je dopravená do batérie a z batériu ju čerpá samotný motor, aby sa vozidlo mohlo hýbať.
Ako ICE motor, tak aj elektrárne podľa svojho typu majú účinnosť s ktorou vyrábajú energiu potrebnú pre pohyb.
Pisal som, ze BEV spotrebuje na svoju jazdu zhruba 1/3 energie v porovnani s autom na fosilne paliva. Ci je to 25% alebo 40% uplne podstatene nie je. Toto nie je pravnicky text ale diskusia na fore. Neriesil som pri tom ani, kolko energie navyse stoji tazba ropy a vyroba a doprava paliva alebo na druhej strane vyroba a distribucia elektriny.
Chcel som len povedat, ze pre ludi, co maju dom, na nom solar (to je ten zdroj cistej energie) a auto potrebuju najma na jazdenie okolo komina a nie na tyzdenne trasy Kosice-Praha, tak pre nich moze byt BEV vyhodnejsie a aj cistejsie (menej emisii, mensie naklady na palivo a nemusia cakat pocas jazdy na dobijanie ale dobijaju doma).
To bolo vsetko, co som chcel povedat.
A fakt je ten, ze energia nevznika ani nezanika (prosim vynechajme kvantovu fluktuaciu) iba sa meni z jednej formy na druhu.