Teraz som si to v citarni precital cele tak len posmedna reakcia
Ja cielene po bezkarskych stopach nechodim. Nejak som mal to povedomie ze je to asi nevhodne uz predtym ako som sa to niekde dozvedel. Proste prirodzene som sa bezkarskej stope snazil vyhybat a nekracat po nej.
Co sa stratilo niekde u teba v preklade je ze nepopisujem svoje spravanie ale spravanie ludi, ako chodcov/cyklistov i bezkarov. To znamena ze ked si bezkar spravi stopu stredom cesty kadial kazdy den celorocne prejde 300 ludi, trasa nie je nijak bezkarsky znacena, nie je tam info o tom ze po stope sa nechodi a naviac ak je to
turisticka ci cykloturisticka znacka tak neviem preco sa nasiera ze mu tu stopu ti ludia postupaju. To je to co som myslel ze si tym idu bezkari oproti. Aj ked je mi uplne sumak ci niekde stopa je alebo nie tak sa jej snazim vyhnut ked sa da. Stope sa cielene snazi vyhnut mozno polovica ludi. Mozno druha polovica stopu ignoruje ako keby tam nebola. Cast ludi mozno po stope kraca lebo ako som pisal neprebara sa. Problem ale nemusi byt v tych ludoch ale v tom ze ta stopa je na mieste kde ako pisem prejde denne celkom dost ludi. Ked sa spravi ta stopa stredom takejto cesty ci chodniku, velakrat sa jej ani nevies vyhnut proste su miesta kde po stope musis ist alebo potom musis zist z chodniku/cesty. Proste spravili si stopu na chodniku a chodili im tam ludia.
Pekny priklad tejto zadubnenosti si ty ktory na moju poznamku ze ked sa bezkarska trasa spravi 2-3metre od cesty ze ju nikto nepostupa reagujes tym ze vsetci ostatni maju chodit tie cca 1-2 tyzdne mimo cesty. Alebo teda pisal si ze ja ale to bezkarom v tom postupani trasy nijak nezabrani, takze myslim ze si myslel vsetkych. Ponukol som riesenie ktore funguje (za tie roky mam odpozorovane na tej iste cyklotrase, niekedy je stopa stredom, niekedy ide povedla, ked ide stredom nevydrzi ani tych par dni, ked ide povedla tak sa tam drzi sneh i ked je uz vsetko ostatne bez snehu) ale podla teba su bezkari pocas tych cca dvoch tyzdnov uplni pani lesa alebo co,
Uplne si ani neviem predstavit ako presvedcis vsetkych tych ludi co celorocne pravidelne chodia tym chodnikom ze zrazu maju ist vedla toho chodniku lebo si tam niekto svojvolne spravil bezkarsku trasu ktora je posvatna a nemozno po nej chodit (len to neda nikomu vediet).
Riesenia podla mna existuju. Mozno by stacilo ist krajom cesty, nie stredom. Mozno by stacilo poprosit ludi nech po stope nekracaju, napriklad informacnymi tabulkami pretoze nie kazdy to vie (odkial to ma vediet?). Teraz su napriklad tabulky na zvyseny vyskyt ziab. Mozno by sa tie miesta kde sa nezmestia chodci spolu s bezkarmi dali pri robeni stopy obijst trochu bokom, napriklad tymi 2-3 metrami, kludne i 10m.
Aktualne je to z mojho pohladu tak ze nejaky solo lyziar ide na vychadzku, nejak prejde cestou bez toho aby sa zamyslal nad tym ze robi stopu, dalsich par lyziarov tu jeho stopu vyuzije ale ludia po nej stupaju lebo je proste spravena zle, kadejako krizom ci stredom, casto ide po vyslapanom. No a potom tam ako bezec vidim hubovanie bezkarov ludom co po tej stope prejdu. Uplne zbytocne.
Snazim sa tie prispevky pisat tak aby sa tam nic nedalo domysliet, preto su tie prispevky take dlhe. Ale zase si myslim ze si tam niekto nieco domysli.