Lokalizácia
Formulár sa odosiela
iron.hide
To je medvedi cesnak? Kde to je? Je to uz v chranenej oblasti?
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 10:01:20
00
arrow_leftedm napísal:
Teraz som si to v citarni precital cele tak len posmedna reakcia

Ja cielene po bezkarskych stopach nechodim. Nejak som mal to povedomie ze je to asi nevhodne uz predtym ako som sa to niekde dozvedel. Proste prirodzene som sa bezkarskej stope snazil vyhybat a nekracat po nej.

Co sa stratilo niekde u teba v preklade je ze nepopisujem svoje spravanie ale spravanie ludi, ako chodcov/cyklistov i bezkarov. To znamena ze ked si bezkar spravi stopu stredom cesty kadial kazdy den celorocne prejde 300 ludi, trasa nie je nijak bezkarsky znacena, nie je tam info o tom ze po stope sa nechodi a naviac ak je to turisticka ci cykloturisticka znacka tak neviem preco sa nasiera ze mu tu stopu ti ludia postupaju. To je to co som myslel ze si tym idu bezkari oproti. Aj ked je mi uplne sumak ci niekde stopa je alebo nie tak sa jej snazim vyhnut ked sa da. Stope sa cielene snazi vyhnut mozno polovica ludi. Mozno druha polovica stopu ignoruje ako keby tam nebola. Cast ludi mozno po stope kraca lebo ako som pisal neprebara sa. Problem ale nemusi byt v tych ludoch ale v tom ze ta stopa je na mieste kde ako pisem prejde denne celkom dost ludi. Ked sa spravi ta stopa stredom takejto cesty ci chodniku, velakrat sa jej ani nevies vyhnut proste su miesta kde po stope musis ist alebo potom musis zist z chodniku/cesty. Proste spravili si stopu na chodniku a chodili im tam ludia.
Pekny priklad tejto zadubnenosti si ty ktory na moju poznamku ze ked sa bezkarska trasa spravi 2-3metre od cesty ze ju nikto nepostupa reagujes tym ze vsetci ostatni maju chodit tie cca 1-2 tyzdne mimo cesty. Alebo teda pisal si ze ja ale to bezkarom v tom postupani trasy nijak nezabrani, takze myslim ze si myslel vsetkych. Ponukol som riesenie ktore funguje (za tie roky mam odpozorovane na tej iste cyklotrase, niekedy je stopa stredom, niekedy ide povedla, ked ide stredom nevydrzi ani tych par dni, ked ide povedla tak sa tam drzi sneh i ked je uz vsetko ostatne bez snehu) ale podla teba su bezkari pocas tych cca dvoch tyzdnov uplni pani lesa alebo co,
Uplne si ani neviem predstavit ako presvedcis vsetkych tych ludi co celorocne pravidelne chodia tym chodnikom ze zrazu maju ist vedla toho chodniku lebo si tam niekto svojvolne spravil bezkarsku trasu ktora je posvatna a nemozno po nej chodit (len to neda nikomu vediet).
Riesenia podla mna existuju. Mozno by stacilo ist krajom cesty, nie stredom. Mozno by stacilo poprosit ludi nech po stope nekracaju, napriklad informacnymi tabulkami pretoze nie kazdy to vie (odkial to ma vediet?). Teraz su napriklad tabulky na zvyseny vyskyt ziab. Mozno by sa tie miesta kde sa nezmestia chodci spolu s bezkarmi dali pri robeni stopy obijst trochu bokom, napriklad tymi 2-3 metrami, kludne i 10m.
Aktualne je to z mojho pohladu tak ze nejaky solo lyziar ide na vychadzku, nejak prejde cestou bez toho aby sa zamyslal nad tym ze robi stopu, dalsich par lyziarov tu jeho stopu vyuzije ale ludia po nej stupaju lebo je proste spravena zle, kadejako krizom ci stredom, casto ide po vyslapanom. No a potom tam ako bezec vidim hubovanie bezkarov ludom co po tej stope prejdu. Uplne zbytocne.

Snazim sa tie prispevky pisat tak aby sa tam nic nedalo domysliet, preto su tie prispevky take dlhe. Ale zase si myslim ze si tam niekto nieco domysli.
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 10:16:44
03
arrow_leftllubik napísal:
iron.hide
To je medvedi cesnak? Kde to je? Je to uz v chranenej oblasti?

Ano cesnak. Je to nad Technickym sklom a podla mapky je tam maly kusok mimo chraneneho uzemia. Tieto fotky su uz vsak trochu vyssie, lebo prave na zaciatku toho lesa od Technickeho skla bolo asi 12 romov a brali tam tie velke lidl tasky plne cesnaku, kazdy mal aj styri. A nechcel som tam teda fotit, i ked tam to byva najkrajsie. Styria z nich mali kriklavo zltu reflexnu bundu a este ma aj zdravili :)
Ale inak cesnak je po celej severnej strane Kobyly, tak ako kazdy rok.

Fotky su cca odtialto
https://www.freemap.sk/#map=16/48.197075/17.009702&layers=X&point=48.196344/17.009264%1EC%23ff00ff

A ten zaciatok so "zberacmi" tu
https://www.freemap.sk/#map=16/48.199630/17.010419&layers=X&point=48.199786/17.010798%1EC%23ff00ff
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 11:04:16
00
arrow_leftSCHROJF napísal:
Skrátim to, lebo je to každý rok to isté...všetky bežkárske trate okolo Korenného vrchu sú už minimálne 2 rok bez technickej úpravy...a to najpodstatnejšie je: všetky sa v jednom bode stretnú, pod KH, a idú červenou TZ a Ckami späť na Babu...a teraz čo?Turista, biker, matka s dieťaťom na sankách sa má otočiť a ísť späť na parkovisko?A z opačného smeru od Somára a3KK sa máme všetci otočiť, alebo ísť lesom?Tá cesta je dosť široká, aby si bežkár urobil na okraji stopu...lebo už 2hú zimu to tam nikto za neho neurobí, a na zvyšnej časti sa snáď môžu pohybovať ostatný...😎

1. Minimalne polovica ludi na babe bezkuje skate technikou, kde potrebujes sirku stopy cca 3m. Stopa na klasiku je spravena vzdy vpravo po smere trati. Teoreticky cyklista moze ist po lavom kraji a nesposobi takmer ziadnu skodu. Vzdy ked som ale stretol na tratiach cyklistu, tak siel stredom.
2. Hovoris ako keby to bolo zakladne ludske pravo ist od Somara na PB. Mas predsa desiatky inych moznosti kadial ist na turu, bez toho aby si nicil strojovu upravu bezkarskej trate.
Skus napr. ist v zime zo strbskeho plesa po cervenej do Furkotskej doliny ako to dopadne ked tam budes nicit bezkarske trate.
3. Ak sa spravi upravena bezkarska trat, pokojne mozu na tych turistickych chodnikoch vybavit zimnu uzaveru.
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 14:27:29
01
lubo_j...pobavil si...hlavne s tou zimnou uzáverou...🤣👎
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 15:41:16
01
Ja osobne si myslím že väčšina ľudí, ktorí v živote nestáli na bežkách, absolútne netuší, že chodením po stope ju ničia. A špeciálne tu na západnom Slovensku, kde ten šport nie je taký zaužívaný ako na spomínanom Štrbskom plese. Chcelo by to osvetu, osvetu a znovu osvetu.

Potom tu je druhá, určite nemalá, skupina ignorantov, ktorej to bude aj tak jedno.

Na spomínanych downhillových trailoch sú tabuľky, ktoré upozorňujú na nebezpečie.

Zimná uzávera turistických chodníkov v Malých Karpatoch ako vlhký sen bežkárov pobavila 😂
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 16:39:22
01
nemyslel som uplnu uzaveru... staci ze by sa uzavrel kusok cervenej od konskych hlav po PB. To je jedina cas bezkarskych tras na babe ktore kopiruju turisticke trasy.
A da sa to obist, len treba zbehnut od Strateneho Kutu do Slnecneho udolia a potom po modrej hore. Samozrejme, je to riadna okluka ale kto silou mocou potrebuje ist odtial na babu, tak je tu sposob.
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 17:06:00
00
Dá sa to obísť aj cez Pernek...nalegálnym trailom😎cez Gašparovú...🤣
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 17:22:50
01
lubo_j:
Uzavera turistickeho, ci cykloturistickeho chodnika neprichadza do uvahy... Toto by cez urady nepreslo... viem o com pisem, kedze s uradmi stale nieco riesim...
Jednoznacne je to len o respektovani oboch stran...a ohladuplnosti, ako som tu uz pisal... a najma treba este dodat: OBOCH stran...
A s tymi obchadzami si si robil asi srandu :)
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 17:28:38
114
Nerobil si srandu, on všetky tie zbleby myslel vážne, ešte aj tu sezónnu uzáveru LOL
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 18:04:53
01
No takto, teraz bezkarske trate na babe udrziava jedno obcianske zdruzenie = par nadsencov jednotlivcov.
Clanok ktory tu bol zdielany hovori o biatlonovom areale. Biatlonovy areal okrem ineho obsahuje aj strelnicu a teda prinasa urcite obmedzenia vyplyvajuce z bezpecnosti a tiez nejake regulacie. Urcite by si to tam niekto nemohol postavit len tak na vlastnu past.
Ak uz niekto dostane uradne povolenie na nieco take ako biatlonova strelnica, tak myslim ze sezonna uzavera na cca 1km turistickeho chodnika je uz najmenej (striela sa na 50m cize nech si niekto nepredstavuje nejaku ministrelnicu).
Obzvlast ak by sa tam napr. zasnezovalo a rozvazal umely sneh, tak je to ine, ako ked teraz niekto nici pracu 2-3 nadsencov. Napr. v BB na kupalisku sa doteraz na bezkovat na okruhu spravenom z umeleho snehu, keby niekto chcel polemizovat nad tym, ci je realne tam dlhodobo udrziavat zasnezeny okruh.
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 18:47:36
00
Ja by som odporúčal na tento účel okolie Hurbanova, z investičného hľadiska je to určite perspektivnejsia lokalita ...
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 18:50:55
12
arrow_leftscarinko napísal:
A? Je nejaky problem s ziletkarmi? 😁
Sak aj ty za chvilu budes si vravel

WTF? lto na ziletke? to uz v pekle snezilo? 😁
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 20:54:35
01
arrow_leftlubo_j napísal:
No takto, teraz bezkarske trate na babe udrziava jedno obcianske zdruzenie = par nadsencov jednotlivcov.
Clanok ktory tu bol zdielany hovori o biatlonovom areale. Biatlonovy areal okrem ineho obsahuje aj strelnicu a teda prinasa urcite obmedzenia vyplyvajuce z bezpecnosti a tiez nejake regulacie. Urcite by si to tam niekto nemohol postavit len tak na vlastnu past.
Ak uz niekto dostane uradne povolenie na nieco take ako biatlonova strelnica, tak myslim ze sezonna uzavera na cca 1km turistickeho chodnika je uz najmenej (striela sa na 50m cize nech si niekto nepredstavuje nejaku ministrelnicu).
Obzvlast ak by sa tam napr. zasnezovalo a rozvazal umely sneh, tak je to ine, ako ked teraz niekto nici pracu 2-3 nadsencov. Napr. v BB na kupalisku sa doteraz na bezkovat na okruhu spravenom z umeleho snehu, keby niekto chcel polemizovat nad tym, ci je realne tam dlhodobo udrziavat zasnezeny okruh.

Čítal som, že tam chcú len mini laserovú strelnicu na kratšiu vzdialenosť kôli úspore za strelivo a nevybavovaniu zbrojných preukazov....
A 1,5km okruh
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 21:13:54
01
To citali vsetci okrem osoby co tu chce vyvolavat zbytocny flame strasenim zimnou uzaverou a ostrou strelbou.
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 22:20:35
12
keyboard_arrow_up