MaTTho Nepoučujem ťa.
Len konštatujem.
Raz bližšie ako 10m ten ušiel, kým som si nezačal spievať, ani som nevedel, že je v tej húštine, bol potichu.
Raz do 20m to sme na seba pozerali, zobudil som ho, vyskočil spod snehu.
Trikrát tak, že som ho len videl odchrbta ako uteká preč keď o mne zistil.
No a potom cez ďalekohľad :) ale tí o mne nevedeli

Posledného som stretol pred 3 rokmi, všetky ostatné ešte pred covidom. Minimálne dva ešte pred rokom 2000.

Tiež rád chodím do hory.
25.03.2025 - 19:30:31
02
V pohode, len nemám rád ľudí ktorí nemajú žiadne skúsenosti ani vedomosti, medvedíka videli nanajvýš v zoo a na obrázku, ale múdre reči k téme majú ako koza bobkov. Ale v dnešnej dobe je to realita v každej oblasti...bohužiaľ
25.03.2025 - 19:57:05
00
Ja proste nechapem preco sa ta otazka medvedov nenecha na ludi ktori s nimi ziju - urcilo by sa ze kazda obec si moze regulovat medvede vo vlastnom chotari ako chce a kto bude chciet mat ten bude a kto nie tak nie. A bol by pokoj.
Co sa tyka toho ze by to nepreslo cez eu - ved v kazdej bozej eu krajine sa medvede strielat mozu len u nas mame asi nejaku inu eu ako vo svedsku ci cesku, rakusku
25.03.2025 - 20:10:29
00
Zas prrrr....každá obec regulovať ako chce...to by asi nedopadlo veľmi dobre:)
25.03.2025 - 20:14:02
012
a čo s utečencami z iného chotára ? kde ide richtár medveďom po krku; a kto určí, koľko medveďov v chotári ? či referendum ? :)
ktovie, ako sa chovajú medvede vo Veporských horách od Fabovej po Poľanu, po Hrb; kde to všetko emigrovalo ? to len ide byť pretlak na detvianskej strane; rúbe sa hrubo povedané v každej doline, padajú smreky s priemerom cez meter, idete dolinami, akoby ste boli v cudzom neznámom chotári ... ; doliny budú cez týždeň uzatvorené, cez týždeň sa nebude dať ... napr. v Kamenistej lanovka ponad cestu natiahnutá
25.03.2025 - 20:35:08
00
Ty brdo, kedy sa tato tema zmenila na "hlody fora"?
25.03.2025 - 20:45:10
00
arrow_leftMaTTho napísal:
Zas prrrr....každá obec regulovať ako chce...to by asi nedopadlo veľmi dobre:)

preco by nie? aj na tomto fore sa pomaly kazdy zastituje slobodou a demokraciou (nvm ci aj ty ale staci pozriet temu Politika) ale keby si ludia mali sami slobodne a demokraticky riadit veci ktore sa ich bezprostredne tykaju tak uz je problem? A ak je problem ze v kazdej dedine by to bolo inak, preco nie je problem ze nieco je inak v polsku, cesku, rakusku... z pohladu sveta je aj slovensko 1 priemerna dedina a predsa mame mnoho vlastnych pravidiel odlisnych od vedlajsich "dedin", principialne je to iste. Tak ako kaachstanec nam nekeca do vysky dani alebo poctu medvedov na slovensku, tak isto nema co komarnan hovorit prievidzanovi kolko ma mat alebo nemat medvedov.
Toto by malo platit pri vsetkych otazkach s vynimkou tych ktore maju externality, ako je napr znecistenie.

arrow_leftdees napísal:
a čo s utečencami z iného chotára ? kde ide richtár medveďom po krku; a kto určí, koľko medveďov v chotári ? či referendum ? :)
ktovie, ako sa chovajú medvede vo Veporských horách od Fabovej po Poľanu, po Hrb; kde to všetko emigrovalo ? to len ide byť pretlak na detvianskej strane; rúbe sa hrubo povedané v každej doline, padajú smreky s priemerom cez meter, idete dolinami, akoby ste boli v cudzom neznámom chotári ... ; doliny budú cez týždeň uzatvorené, cez týždeň sa nebude dať ... napr. v Kamenistej lanovka ponad cestu natiahnutá

a kto teraz urcuje ake budu miestne dane, ktora ulica sa ide asfaltovat, kde sa rozbehne nova vystavba atd atd? ci referendum? :)
Co sa tyka inych medvedov z inych chotarov, vzdy by predsa pre nich platili pravidla prislusne aktualnemu miestu kde sa nachadzaju, presne tak ako teraz ked napriklad prebehnu zo SVK do CZ. Opat iba aplikujem princip ktory je pre vsetkych taky samozrejmy ze sa uz nad nim nikto nezamysla, ale ked ho len vztiahnem na nizsiu uroven, co je nic ine len otazka decentralizacie zrazu sme na hlodoch fora :)
26.03.2025 - 07:06:48
00
Chod sa radsej bicyklovat...
26.03.2025 - 07:43:04
05
inak sranda, asi tu máme modelový príklad ako vznikajú všetky tie úlety, keď sa stretnú dvaja internetový myslitelia, hneď je zarobené...
26.03.2025 - 07:46:44
02
A preco ten napad nerozsirit - ked prejde cez uzemie dediny, tak dedina si ho moze narokovat, a vydat povolenie opatovat palbu na tych co by ho sceli strelit, kdekolvek. :D podme zalozit mestske staty znova!!!! Sparta!
26.03.2025 - 17:13:12
04
Qwesa ten tvoj napad pokulhava na fakte, ze medved nie je skrecok v klietke. On nezije v jednej "dedine", jeho "domov" sa sklada z x chotarov, plus sa este kazdy rok meni podla toho, kto ho kam vytlaci a co mu vyrubu. Ak si napriklad cital spravu k poslednemu scitavaniu, tam sa pisalo o tom, ze nase medvede tvoria v podstate iba par dost izolovanych populacii sustredenych na pomerne male uzemie, vid mapy na strane 58. Rozdrobovat tento habitat podla dedin a nie podla pohori je uplne neporozumenie tomu, ze medved je lesne zviera a nie pudlik na voditku.
26.03.2025 - 18:16:42
01
Qwesa má veľmi dobrý nápad. Ale aby sa nediala skrivodlivoť,aby medveď nebol potrestaný prísnejšie, ako určil starosta jeho obce, je potrebné urobiť poriadok.
V prvom rade by sa mali medvede príhlásiť na trvalý pobyt v príslušnej obci. Potom by to bolo jednoduché. Poľovník by po kontrole občianskeho preukazu jasne vedel, či môže strieľať.
26.03.2025 - 19:11:52
23
arrow_leftivast napísal:
inak sranda, asi tu máme modelový príklad ako vznikajú všetky tie úlety, keď sa stretnú dvaja internetový myslitelia, hneď je zarobené...

a niekedy mozno stačí jeden, s vlastnou uletenou predstavou, aplikovanim nejakeho principu na uplne inu oblast (a nepochopenim súvislostí, ironie, sarkazmu a utahovania si z neho)
27.03.2025 - 06:23:36
00
Každému, kto sa zaujíma o medvediu tématiku, by som odporučil túto knižku. Najmä tým, ktorí ich tu vykresľujú ako krvilačné beštie :)

Prílohy:

20250327_091002.jpg
20250327_091002.jpg 246.27 KiB thumb_up0thumb_down

27.03.2025 - 09:14:45
05
dobre, posli mi postou prosim Ta :-)
27.03.2025 - 09:18:22
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up