Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftEroF1 napísal:
Téma lepší rám VS lepšia výbava by bola vhodná téma na článok. Rád by som videl podiel užívateľov bicykla ktorý kúpil o niečo lepší rám a povedali si že potom vymenia komponenty a naozaj to urobili.

Voľba rámu je dôležitá, ten určuje či bicykel sadne na tvoju postavu a charakter jazdenia. Ale komponenty ti zas uľahčia alebo stažia prekonanie vzdialenosti či prekážok

Podľa mňa ak nemáš neobmedzený rozpočet musí to byť kompromis. Kvalitné komponenty sú drahé. Len taky brzdový systém na komplet môže stať viac ako 2 stovky, o pohone ani nehovorím. Kolesá detto. Pruženie tiež. Tieto komponenty nie sú spotrebak a utešiť sa spôsobom že keď sa to optrebuje tak to vymením je falošná predstava.

Keď zhrniem (berte má obrazne) kúpim 2000 bike lebo má lepší rám ale výbavu za 500 eur vyhodim aby som ju vymenil za výbavu v hodnote 1000 eur. To mi nedáva zmysel.

Skôr by som povedal že dnes si cyklista musí vedieť veľmi presne zadefinovať čo chce a kde chce jazdiť. A na základe toho vyberať bicykel. Pretože mnohí cyklisti vyberajú vzorcom "čím väčší zdvih tým viac Adidas!"

chcel by som vidieť definíciu lepšieho rámu, a o materiály z ktorého je vyrobený sa baviť nebudeme

Tu vybavu "za 500" vsak vies za nejakych ~400 EUR aj predat! A nie vsetko z nizsej rady je nepouzitelne, hlavne ked sa bavime o hobby jazdcovi. Sam jazdim prehadzku Deore (s XT kladkami za nejakych 10 EUR) a nemozem na to povedat 1 krive slovo. To iste Deore brzdy, a to vazim takmer 110kg.
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 12:44:05
00
Tento argument som čakal. A realita je tak že z tých 500 dostaneš naspäť o 33% menej. Mojím druhým koníčkom je kseftovanie na bazároch. Túto štatistiku neoklames, vychádza z praxe. A môže to byť ešte menej lebo predavas viac kusov a bez záruky aj keď je to nové.
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 12:47:55
00
Logicky, ze dostanes menej ale minimalne tie 2/3 sa ti urcite vratia a nakup lepsich komponentov o to menej boli. Tiez vychadzam z praxe. Stale vsak plati, ze aj z tej nizsej vybavy je kopa veci pouzitelnych a neni nutne vsetko menit pokial clovek vyslovene nepreteka alebo nenahana gramy. Aj taky SX salter na ktory kazdy kyda mne sluzil kedysi davno dobre 2 sezony bez akychkolvek problemov. Urcite by som sa pri kupe noveho biku nezameriaval na vybavu. Ram je zaklad.
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 12:57:46
00
Len by som chcel vedieť čo definícia zlého rámu.
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 13:18:44
00
Mna pod "zly ram" napadnu hned biky od Rock Machine a niektore modely CTM. Geo spred 10 rokov.. Da sa samozrejme aj na takych vozit a hobby jazdcovi to prekazat nemusi ale v buducnosti moze.
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 13:57:03
00
Zly ram - v prvom rade tie co praskaju viac, stare commencaly ked mali problem s dodavatelom trubiek, haibike ked praskala sedlova trubka, ctm scout mali problemy pravdepodobne tiez lebo tych prasknutych ramov bolo vela. MTB ram kde das max 2.25" plast, zle utesneny, s bowdenmi cez hlavovu trubku. Potom su zle ramy pre konkretneho cloveka, dajme tomu porovnanie transition spur so 120mm zdvihu a trek fuel ex so 130mm zdvihu (ked sa tu uz bavi o tych zdvihoch) ... nie za kazdych podmienok bude ten trek zjazdovat lepsie lebo ma viac zdvihu, napriek zdvihu nebude taky agresivny a agilny. Pripadne videl som niekde porovnanie spuru s orbeou occam so 140mm zdvihu kde tie biky vychadzali cca rovnako. To znamena ze bike s vyssim zdvihom slapal do kopca tak ako bike s nizsim zdvihom a naopak ze bike s nizsim zdvihom zjazdoval dole kopcom ako bike s vyssim zdvihom. Vo vysledku si boli velmi podobne i ked zdvihy o 20mm rozdielne. Je niektory z nich zly? Asi nie. Pri podobnych jazdnych vlastnostiach ti sadne niektory z nich lepsie? Najkor ano.
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 14:24:12
00
arrow_leftEroF1 napísal:
Ak chces jazdiť štýl downcountry ano. Za mňa však nájdeš lepšie vybavený bike ako tento predražený Scott

Tak ja neviem dneska som to obzeral a ten scott čo som poslal fakt mi nepríde že niečo rozumnejšie je. Ten mi príde velmi zacovalý ročnik 2024 tiež plus a ani jeden bajk v pomerne podobnej cene nieje LUX je daleko za. Konkretne tento bajk mi príde v pomere celkom fajn.
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 20:42:54
00
Je to tlmic od znacky x-fusion ktore scott pouziva uz dlhe roky a je specialne upravovany nich aby mal 3 mody zamykania. Servis sa na tom da urobit ako na hociktorom inom tlmici. Tym ze je tlmic schovany nepotrebuje taku castu udrzbu,

arrow_leftPepek-mtb napísal:
Presne takúto odpoveď som očakával. Úplne si to vystihol. Po nejakom jemnom naštudovaní som si povedal že asi ten Scott fakt nemusí byť zlá voľba len ako píšeš ja sa tomu prt rozumiem a práve neviem čo očakávať od toho tlmiča . Snažil som sa aj googlit a nemohol som ho nikde na predaj nájsť takže v prípade poruchy neviem čo očakávať kto to dokáže opraviť no a druha vec že ja to asi tak ľahko neznicim odhadujem. Ešte ma možno zaujal ten Neuron 5 ktorý by tam tiež teoreticky mohol spadať.
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 20:46:10
00
arrow_leftadamadelaide napísal:
Je to tlmic od znacky x-fusion ktore scott pouziva uz dlhe roky a je specialne upravovany nich aby mal 3 mody zamykania. Servis sa na tom da urobit ako na hociktorom inom tlmici. Tym ze je tlmic schovany nepotrebuje taku castu udrzbu,

Takže tlmiča sa obavať netreba vie to teda spraviť všelikto kto sa tomu venuje ano? Tak potom by som do toho asi išiel aj keď je menej vybavený
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 21:32:27
00
V prvom rade neodradzam ...
X-fusion - ano normalny tlmic tak ako Fox a RS ale skus na to napriklad najst nahradne diely / servisne sady. Najdes ale je toho pomenej voci tym dvom znackam. Ja mam problem uz i s marzocchi ktora patri pod fox. Takisto ti to uplne kazdy asi nezoservisuje lebo sa bude specializovat skor na tie Fox a RS tlmice (vlastna skusenost). Samozrejme nie je to vadny tlmic alebo neservisovatelny. Pozeral som to narychlo a Scott robi v spolupraci minimalne s RS "nude" tlmice asi priamo pre sparky a zohnat sa daju. Podla vsetkeho budu na spark rovno i vytunene. Napriklad https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/vidlice-a-tlmice/tlmice/rockshox-deluxe-nude-rl3-trunnion-tlmic-pre-scott-spark-165x45-mm-p299366.html takze zohnat nahrada sa na to da v pripade problemov.
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 21:33:57
00
arrow_lefta-biker napísal:
V prvom rade neodradzam ...
X-fusion - ano normalny tlmic tak ako Fox a RS ale skus na to napriklad najst nahradne diely / servisne sady. Najdes ale je toho pomenej voci tym dvom znackam. Ja mam problem uz i s marzocchi ktora patri pod fox. Takisto ti to uplne kazdy asi nezoservisuje lebo sa bude specializovat skor na tie Fox a RS tlmice (vlastna skusenost). Samozrejme nie je to vadny tlmic alebo neservisovatelny. Pozeral som to narychlo a Scott robi v spolupraci minimalne s RS "nude" tlmice asi priamo pre sparky a zohnat sa daju. Podla vsetkeho budu na spark rovno i vytunene. Napriklad https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/vidlice-a-tlmice/tlmice/rockshox-deluxe-nude-rl3-trunnion-tlmic-pre-scott-spark-165x45-mm-p299366.html takze zohnat nahrada sa na to da v pripade problemov.

Tak ja sa zase nerozumiem uchyteniu ... ale ak je toto náhrada tak aspon niečo viem že v prípade nudze sa to dá viac menej opraviť novým dielom a potom už predpokladam že tento sa da lahšie servisovať, ale viem asi čo myslíš ohľadom toho servisu FOX je predsa pouzivanješia značka
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 21:48:08
00
Co sa tyka nahradnych dielov daju sa zohnat, mame dodavatela ktory mava servisne veci skladom. Takze netreba sa toho xfusion bat, a ako bolo spomenute da sa zohnat aj RS natuneny prismo pre scott.
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 22:03:22
00
Zdravím tak po nejakom obzerani som sa dostal k neuronom. Čo myskite bude to ešte v pohode na to vozenie po lesných cestách? Viac menej obzerám Neuron 6,7 čo poviete?
Zobraziť komentár 10.04.2025 - 11:31:03
00
Neuron určite, ten toho zvládne oveľa viac. Je to Trail bike. By som povedal že lesné cesty sú pre neho minimum. Myslím že Canyon robí model Lux pre downcountry
Zobraziť komentár 10.04.2025 - 11:45:38
00
arrow_leftEroF1 napísal:
Neuron určite, ten toho zvládne oveľa viac. Je to Trail bike. By som povedal že lesné cesty sú pre neho minimum. Myslím že Canyon robí model Lux pre downcountry

Ja viem že zvládne oveľa viac 😀 ešte tie neurony sa mi pozdávajú tým Lux akosi nemôžem prísť na chuť ale poobzeram to poriadne. Ja som skôr myslel či sa bude na tom Neurone jazdiť v pohode či nebude moc "odpruzeny" na tie jazdy alebo celkovo jeho uhly alebo ako to napísať či sú ešte na vyslapy v pohode alebo sa to skôr už radí k zjazdom alebo nejaké upravené trate a podobne
Zobraziť komentár 10.04.2025 - 11:56:30
00
keyboard_arrow_up