Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Pri dopadoch skokov/dropov mi obcas dost silne zaprasti bike. Ide to ako keby niekde odstredu alebo zozadu.
Da sa to aj nasimulovat tym ze celou vahou zapruzim, ci poskocim na mieste ale nedeje sa to zakazdym. Ako keby to raz prasklo, a potom to chvilu nepraska. A potom si to asi zas nejak "sadne" a potom to zas praskne.

Tu v tomto prispevku na Reddite, kde sa pytam rovnaku vec som prilozil aj video:
https://www.reddit.com/r/bikewrench/comments/1kk51pp/comment/mrs2o3i/?context=3

Aby som vylucil co najviac moznosti:
- skusil som odmontovat prehadzovac a retaz, aby som vylucil trieskanie retaze ci prehadzovaca
- swat box je prazdny
- prehodil som cestne pedale
- rozmontoval som vsetky capy, vycistil, namazal vazelinou a dotiahol na spravny moment. Jedine co som nerobil je ze som neotvaral loziska, Nechcel som sa do toho pustat teraz v priebehu pretekovej sezony.

Nejake napady co by to mohlo este byt, dakujem?
Zobraziť komentár 11.05.2025 - 20:04:51
00
Zrejme problem s loziskom v zad.stavbe. Da sa postupne prechadzat jednotlive loziska, ale ak je to uz starsi bike mozno by nebolo zle vymenit vsetky loziska v zad.stavbe a bude po probleme.
Zobraziť komentár 11.05.2025 - 20:22:54
00
No ma takmer 5 sezon odjazdenych 🤷🏼‍♂️ asi by sa zislo vsetky vymenit… len chcem este predtym vylucit menej pracne riesenia
Zobraziť komentár 11.05.2025 - 20:27:15
00
Moja skusenost je vymena. Tiez som najprv premazal, ale to neriesilo problem. Ja som identifikoval poskodene lozisko a vymenil som ho, ale po 5 sezonach aktivneho ( zavodneho) jazdenia by som vymenil komplet vsetky.
Zobraziť komentár 11.05.2025 - 20:58:31
00
Prve co mi napadne ked pocujem ze puka bike pri dopade skokov/dropov je ze je prasknuty ram. Ked som mal nacaty stred tak sa to prejavovalo presne tak ze na malych dropikoch a silovych zaberoch to prasklo, potom chvilu nic. Predpokladam ze to si si velmi dobre skontroloval a nic si nenasiel. Druha moznost su loziska a uchytenie tlmica - loziska sa tocili ked si to mal rozobrate? Ak sa tocili mozno by to vydrzalo s otvorenim a vycistenim a vymenenim vazeliny ak sa ti to podari urobit na loziskach zalisovanych v rame. Istejsie bude vymenit to cele.
Inak moze praskat fakt kadeco, mne uz takto pri silovom slapani i dopadoch praskali aj srobky v kosiku ci povolena srobka bashguardu (alebo teda ako pracoval kontakt ram a dany komponent s nejakym bordelom ktory sa tam dostal) ale i sedlovka. Neviem ale co na tom videu je to praskanie. Ak su to tie 3 hlasne prasknutia ktore zneju skor ako vystrel, prve hned na zaciatku videa ako na to prvykrat zatlacis, tak to ti teda praska riadne a podla mna to z videa neznie ako lozisko.
Zobraziť komentár 11.05.2025 - 22:16:43
00
Ano, myslim hned to prve prasknutie. A potom ked vyskocim nacvaknuty s cely bikom.
Ale vidis ze to prasklo len na na prve zatlacenie. Potom uz nie. Uz mi takto praska od jesene a nezhorsuje sa to. Pri silovom slapani, ani sprintoch to nepraska.
Loziska sa tocia vsetky, pri niektorych citit, ze to uz nejde ako nove a nepocul som nic ked som nimi tocil. Rovnako ked som mal dole tlmic a hybal som s tym rozne tak len tichy chod.
Este ma napadlo skusit pozriet to klzne puzdro v tlmici, pripadne ten valcek. Ale zase ze by to tak prastalo ??‍♂️
Prasklinu ma rame z vonku nikde nevidim. Ale myslim, ze prasknutie by sa zasom zvacsovalo a za par mesiacov intenzivneho jazdenia by sa uz ukazalo.
Zobraziť komentár 11.05.2025 - 23:52:21
00
.....je to tak ako je uvedené v názve témy.....praskanie spôsobuje nadmerná radiálna vôla na čapoch zadnej stavby alebo tlmiča.Všetko rozobrať a prekontrolovať a hlavne čapy premerať.
Zobraziť komentár 12.05.2025 - 06:55:54
00
este jednu vec si zabudol.Patka prehadzovacky.Tu si nemal dole ze?
Zobraziť komentár 12.05.2025 - 07:25:15
00
arrow_lefttrial napísal:
este jednu vec si zabudol.Patka prehadzovacky.Tu si nemal dole ze?

Dal som dole celu prehadzovacku aj retaz.
Zobraziť komentár 12.05.2025 - 08:25:43
00
Mal som niečo podobné prasklo ak som skočil len na XC meride s obrubnika silne puknutie.
Ale to bolo poškodene ložisko vo váhadle respektive gulicka v ňom. Alé to si písal že si rozoberal a šli ako tak ok . A to som mal 1ročny bajk a odišlo ložisko na Meride lacné pléchom kryté :) určite 5r ložiska v ráme to je celé zlé. Preventivne menim ložiska pri aktívnom vapkovani a velkom najazde KM každe 2 až 3roky a je pokoj skoro stále.
Zobraziť komentár 12.05.2025 - 08:53:25
00
arrow_leftlubo_j napísal:
Dal som dole celu prehadzovacku aj retaz.

Neviem ci sa chapeme,ale ja mam na mysli patku ramu.
Zobraziť komentár 12.05.2025 - 11:12:51
00
Ano UDH patku. Myslis, ze by to malo mohlo mat vplyv pokial na nej nevisi prehadzovac?
Akoze mozem skusit prehodit, myslim ze mam aj nahradnu.
Zobraziť komentár 12.05.2025 - 13:09:14
01
Ano.Je pam predsa stycna plocha a tlak osky na nu a vela ludom praskalo prave medzi patkou a ramom.Precisti stycne plochy a namaz.Za to nic nedas
Zobraziť komentár 13.05.2025 - 09:33:09
00
Boli to loziska zadneho opruzenia, pravdepodobne hlavny pivot. Vymenil som a pukanie zmizlo.
Zobraziť komentár 18.05.2025 - 22:48:49
02
Ako ze samotne lozisko pukalo?Ci ulozenie loziska?
Zobraziť komentár 19.05.2025 - 07:34:47
00
keyboard_arrow_up