V tom videu človek odmeral zmenu teploty v puku počas extrakcie v rozmedzí 1,5 - 3,7 °C v závislosti od toho, kedy začal extrakciu - najmenšia zmena/najväčšia stabilita bola, keď ju začal po zhasnutí kontrolky ohrevu, teda na konci cyklu, keď sa zapína špirála (Gaggia Classic to má tak, že špirála hreje vtedy, keď je kontrolka zhasnutá). Čiže mi z toho vychádza, že na výrobu jedného espressa je teplotná stabilita viac ako dostatočná a nejaký problém by sa mohol vyskytnúť hádam len vtedy, keby niekto chcel robiť viac extrakcií za sebou, príp. ešte v kombinácii s parou...
Akú teplotnú stabilitu by ste si predstavovali, resp. dosahujete vy? V puku, samozrejme, teplota v bojleri nie je z môjho pohľadu zaujímavá veličina...
Netreba veľa špekulovať ! Šmejdove stroje s bojlerom veľkosti kolibríka a je jedno či PID či nePID ti nikdy neurobia extrakciu topkovo . Ešte tak prvú ale na repeticiu vopred zabudni . Dobre stroje robia extrakciu s rozptylom teploty od ,5-1,5 stupna . Veľmi dobre od 0,5-1 . No a tie najlepšie ako napríklad môj Speedster 0,2-0,3 stupna … a je jedno či prvá alebo tristá extrakcia za sebou .