Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Gaggia je klasika, veď to má aj v názve, ale otázka je, aký má mlynček - lebo bez dobrého mlynčeka to dobre fungovať nebude - bez ohľadu na kávovar...
Zobraziť komentár 27.06.2025 - 07:00:08
02
Gaggia je síce klasika, ale netuším, či už vyriešili boilergate problém s hliníkovými bojlermi (aj pri tomto modeli píšu: "Typ bojlera: Chrómovaná mosadz + hliník"), naviac bojler je malý (pre istotu radšej ani nepíšu aký malý, či 0.25 či 0.3L) a kávovar nemá PID. AVX DB1 Plus je za stejné peniaze, bojler je nerezový, má 0.55L (čo je slušné) a kávovar má PID. Táto verzia nemá ešte OPV (až drahšia DB1X), to ale nemá ani Gaggia (myslím). AVX má naviac termoblok na paru. Na AVX-ko sú dobré ohlasy na FB fóre, osobne by som ho uprednostnil pred Gaggiou v tejto cene. A AVX DB1 Pro by som odporúčal ako použiteľný entry level kávovar.
Zobraziť komentár 27.06.2025 - 12:42:40
03
Ako funguje kávovar bez OPV? Tlačí, až kým nezhorí pumpa? Gaggia Classic OPV má, aj keď štandardne nastavený na vyšší tlak, ako by bolo ideálne a konkrétne tento typ (E24) má mosadzný bojler. Na druhej strane sa za rozumný peniaz dá dorobiť profilácia tlaku aj s PID-om...

Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Zobraziť komentár 27.06.2025 - 14:15:59
01
ULKA EX5 na 230Vac má duty cycle 2/1 min ( 2 min. on, 1 min. off), takže do 2 minút od zapnutia to prežije. :) Ak kávovar nemá OPV, pumpa bude zvyšovať tlak dovtedy, kým nepretlačí puk, a tlak sa ustáli na hodnote (alebo bude meniť ;) ) podľa prietokovej krivky pumpy (nižší prietok = vyšší tlak, vyšší prietok = nižší tlak). Užívateľ môže tlak kontrolovať na manometri a ovplyvniť ho hrúbkou mletia či silou tampovania. Robia sa tak aj low-end kávovary iných značiek. Osobnú skúsenosť však nemám.
Dorábať PID k malému bojleru 0.3L veľký zmysel nemá, užívateľsky je to síce priateľskejšie, ale teplotnú stabilitu to nezachráni (skúsenosť). Volil by som potom trochu drahší AVX DB1X s OPV a PID a ušetril si prácu. 0.55L s PID by už mal stabilizovať OK (aspoň u E61 to určite funguje OK, Bezzera Unica, Rocket, ...).
Zobraziť komentár 27.06.2025 - 15:59:09
00
Tuto to človek reálne zmeral (teplotu v bojleri aj puku) a bol príjemne prekvapený:

Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
S AVX kávovarmi nemám osobnú skúsenosť, takže sa môžem vyjadriť len k vzhľadu - ten sa mi páči. :-)
Zobraziť komentár 27.06.2025 - 16:48:23
01
Môže byť, ja však vidím na grafe vo videu, že teplota v bojleri lieta od 103°C do 118°C, čo je 15°C (videl som Lelit PID či Silviu s PID lietať až 20°C). Na puku potom 97.2°C až 102.1°C, teda 5°C. Zrejme to je nejako použiteľné, osobne som neskúšal, ale volil by som radšej väčší bojler, ak sa dá.
Zobraziť komentár 27.06.2025 - 18:43:43
00
dobre vam majster radi... PID nezachrani maly bojler :) co najvacsi (v rozumnych medziach a rozpocte) bojler + PID je jedina cesta pri takomto type kavovarov
Zobraziť komentár 28.06.2025 - 21:29:48
00
V tom videu človek odmeral zmenu teploty v puku počas extrakcie v rozmedzí 1,5 - 3,7 °C v závislosti od toho, kedy začal extrakciu - najmenšia zmena/najväčšia stabilita bola, keď ju začal po zhasnutí kontrolky ohrevu, teda na konci cyklu, keď sa zapína špirála (Gaggia Classic to má tak, že špirála hreje vtedy, keď je kontrolka zhasnutá). Čiže mi z toho vychádza, že na výrobu jedného espressa je teplotná stabilita viac ako dostatočná a nejaký problém by sa mohol vyskytnúť hádam len vtedy, keby niekto chcel robiť viac extrakcií za sebou, príp. ešte v kombinácii s parou...

Akú teplotnú stabilitu by ste si predstavovali, resp. dosahujete vy? V puku, samozrejme, teplota v bojleri nie je z môjho pohľadu zaujímavá veličina...
Zobraziť komentár 29.06.2025 - 06:55:26
01
Darujem pre gazdinú kávičkára na koláčiky ku kávičke.😋 Alebo na miešanie kávy.😂
PS.: osobný odber v BA.

Prílohy:

IMG_3307.jpeg
IMG_3307.jpeg 329.74 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down


Naposledy upravil luper dňa 30.06.2025 - 19:02:09, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 29.06.2025 - 14:10:57
01
arrow_leftbedo napísal:
V tom videu človek odmeral zmenu teploty v puku počas extrakcie v rozmedzí 1,5 - 3,7 °C v závislosti od toho, kedy začal extrakciu - najmenšia zmena/najväčšia stabilita bola, keď ju začal po zhasnutí kontrolky ohrevu, teda na konci cyklu, keď sa zapína špirála (Gaggia Classic to má tak, že špirála hreje vtedy, keď je kontrolka zhasnutá). Čiže mi z toho vychádza, že na výrobu jedného espressa je teplotná stabilita viac ako dostatočná a nejaký problém by sa mohol vyskytnúť hádam len vtedy, keby niekto chcel robiť viac extrakcií za sebou, príp. ešte v kombinácii s parou...

Akú teplotnú stabilitu by ste si predstavovali, resp. dosahujete vy? V puku, samozrejme, teplota v bojleri nie je z môjho pohľadu zaujímavá veličina...



Netreba veľa špekulovať ! Šmejdove stroje s bojlerom veľkosti kolibríka a je jedno či PID či nePID ti nikdy neurobia extrakciu topkovo . Ešte tak prvú ale na repeticiu vopred zabudni . Dobre stroje robia extrakciu s rozptylom teploty od ,5-1,5 stupna . Veľmi dobre od 0,5-1 . No a tie najlepšie ako napríklad môj Speedster 0,2-0,3 stupna … a je jedno či prvá alebo tristá extrakcia za sebou .
Zobraziť komentár 29.06.2025 - 14:19:45
00
Aj tak TOP pomer vykon/ cena je pi*opresso či ako sa to presne vola :) Treba poriadne predhriať a take shoty to dáva... Môžem si to zobrať kdekoľvek,len je stym trocha viac roboty ako so strojom.
Zobraziť komentár 30.06.2025 - 22:09:48
00
Ked uz to spominas, keby niekto chcel Wacaco Nanopresso, rad ho pustim dalej, vobec ho nevyuzivam, asi zijem o dost menej dobrodruzny zivot ako som si naivne myslel pred kupou 🥲
Zobraziť komentár 30.06.2025 - 22:57:25
00
arrow_leftmendez napísal:
Aj tak TOP pomer vykon/ cena je pi*opresso či ako sa to presne vola :) Treba poriadne predhriať a take shoty to dáva...

Teplotu drží dobre?
Zobraziť komentár 01.07.2025 - 10:33:00
00
Treba mat ale dobry mlyncek rucny.
Ja som upgradol na Outin a pripadne nepotrebujem ani teplu vodu, vie si zohriat a nemusim ani pumpickovat 😁
Taky ebiker v kavickovom svete
Len s tym cistenim a plnenim je taka prplacka. Jeden shot je v pohode ale ked mam robit viac kav tak je s tym vela srania.
Asi uz viac robim aeropress mimo domu.
Zobraziť komentár 01.07.2025 - 13:23:53
00
Jj, Aeropress na potulky - trochu som optimalizoval skladnosť Aeropress setu, ešte by to chcelo flexu a odfiknúť rúčku z toho termo-hrnčeka. :)

Prílohy:

IMG_20250701_134141543_HDR.jpg
IMG_20250701_134141543_HDR.jpg 296.84 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down

IMG_20250701_134208323_HDR.jpg
IMG_20250701_134208323_HDR.jpg 255.46 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 01.07.2025 - 13:48:54
03

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up