Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Po správnosti, keď nie je pridaná značka povoľujúca bicykle,motocykle, prípadne taxi, nemali by v bus pruhu čo robiť...
04.07.2025 - 20:11:48
02
k buspruhu: pribudol (bol preznačený pravý) pruh na Trnavskej ceste, kusok za Zimnym stadionom smer Trnavske myto

Súvisí s rekonštrukciou kanalizacie na Šancovej nasl.~2 mesiace, som zvedavý, co s tym bude potom.

(v pracovny prazdninovy den po 20.h v slabej doprave bolo relatívne ok - autom - ale cez špičku bude podobne otravne ako Karadžičova/nabrezie, predpokladam)
04.07.2025 - 20:17:52
00
arrow_leftivast napísal:
Asi to nechceš počuť ale osoba tlačiaca bicykel je z pohľadu vyhlášky chodec ...

vratim dnesne nechapave '???' ;)

/vari si chcel naznacit, ze zosadnut a tlacit bicykel po krajnici, vlavo v protismere?/
04.07.2025 - 20:21:38
00
lapaloma podľa platnej legislatívy máš ísť buď po existujúcej cyklistickej komunikácii (značka č.221 ak by sa chcel niekto hádať, že čo je čo) alebo v pruhu pre motorové vozidlá pri pravom kraji.

Možnosť všeobecne akceptovaná tu na fóre, keďže pravidlá pre cyklistov zrazu veľmi neplatia, ak sa týkajú cyklistov, že by mali niečo dodržiavať, tak máš možnosť využiť BUS pruh, alebo ak tam je chodník, tak ten.

Ďalšia možnosť, nájsť alternatívnu trasu a danej lokalite sa vyhnúť.

Čo zvolíš je na tebe.
04.07.2025 - 21:17:01
00
A teda, keď sú od záhorskej denno denné kolóny a vodiči v maximálnej miere nedodržujú pravidlo sa držať čo najviac vpravo v pruhu, ako by si to ty riešil? Lebo to, čo tu vypisuješ na vrub cyklistov, ktorý na 99,9 % sa držia pravej strany vozovky, ale motoristov v tomto smere nekarhas a sú to práve oni, ktorý na 99,9 % toto nedodržujú a spôsobujú tým oveľa nepredvídateľnejsiu situáciu na cestách...
04.07.2025 - 21:27:00
00
Cyklisti si vybojovali, že môžu pomaly idúce kolóny obiehať po pravej strane. Teda autá idúce stredom pruhu by im vadiť nemali. Cyklisti samotný na cyklotrasách tiež zrovna nejazdia vpravo, ale zvyčajne v strede pruhu, či dokonca viac vľavo, bližšie k stredovej čiare, čo som si všimol hlavne na hrádzi.
04.07.2025 - 21:38:24
00
To je tvoja odpoveď? Bez komentára...
04.07.2025 - 21:40:00
02
Čo sa ti nepáči? Že autá nejdú viac pri pravom okraji? OK, poďme ich pokutovať. Ale potom nech sa cyklisti nesťažujú, že ich nemôžu obiehať po pravej strane, lebo tam nie je miesto. Tak isto poďme pokutovať aj chodcov a cyklistov, že sa nedržia pravého okraja vlastných pruhov, ale sú v strede.
04.07.2025 - 21:47:00
00
Tu ide o ten pomer, ty tu väčšinou skaces do cyklistov, že nedodržujú to, nedodržujú hento, ale keď sa pozrieš ako sa správajú auta, tak cyklisti a chodci sú suvix oproti autám... A myslím, že je dosť jasne dané, ako sa má správať cyklista pri obliehaní stojacej kolóny a kolóny v pohybe, preto ma prekvapila tvoja, opäť odpoveď, ktorá bola úplne mimo... Konkrétne, že cyklisti môžu obiehať pomaly idúce kolóny po pravej strane...
04.07.2025 - 22:07:31
01
Ja kritizujem pri cyklistoch zásadné veci ako jazda na červenú, ignorácia STOPky, Daj prednosť v jazde, nedávanie prednosti v jazde, bez osvetlenia a reflexných prvkov v noci, že je raz cyklista, raz chodec ako sa mu to hodí a skáče si to tak bez pozretia, jazda v protismere, že jazdia v zákazoch, opitý, agresívna jazda na cyklistickej komunikácii, či chodníkoch. O tom, že cyklisti nevedia dávať znamenia o zmene smeru je zbytočné sa baviť. Ale OK, ak je pre teba problém, že 2m široké auto ide v strede 3m pruhu a z každej strany má plus mínus meter a nejde o 50cm bližšie k pravej strane a vľavo necháva 1,5m cca a vpravo 0,5m, prosím, poď do mňa.

8/2009 Z.z. § 55 Osobitné ustanovenia o cyklistoch (5) Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava. - Takže v čom som mimo akože? Môžu cyklisti po pravej strane obiehať pomaly idúce alebo stojace vozidlá? Môžu. Robí sa im to lepšie, ak vozidlá stoja/idú v strede pruhu? Určite áno. Budú cyklisti nadávať, ak autá sa začnú v tomto prípade tlačiť viac vpravo a znemožnia im to predchádzanie po pravej strane? Určite budú.
04.07.2025 - 23:32:00
01
To isté, čo si popísal robia aj auta, ale je to oveľa nebezpečnejšie pre účastníkov premávky, okrem teda jazdy na chodníkoch, aj keď ani to nie je rarita ?
A za tú pomalú kolónu sa ospravedlňujem a díky za upozornenie, bol som v tom, že musí stáť, práve kvôli tej jazde vpravo a možnému nedostatku miesta na obchádzanie... Ja na to jazdenie v kolónach na bicykli strašne frflem, tým, že tie auta s jedným človekom stoja hala bala a proste zavádzajú oveľa viac ako nejaký cyklista jazdiaci vpravo a nevieš odhadnúť, ako daný vodič zareaguje
05.07.2025 - 05:11:26
00
arrow_leftDzuch-Ban napísal:
Lamač zo spodku i od záhorskej je s prídavnými značkami pre bicykle a motocykle, hore starý pruh nie... Neviem ako to spravili okolo borov... Ale ani taxi napríklad nemôžu jazdiť po bus pruhoch, pokiaľ nemajú značku a veselo jazdia a polícia nič... Či sa v tomto niečo zmenilo?

Práveže sa na jazde taxi nič nezmenilo a zo zákona môžu jazdiť v bus pruhoch a skôr je komplikovanejšie to obmedziť, ak by v danom mieste nemali jazdiť.

Zákon 8/2009, § 12, ods. 6:
Vo vyhradenom jazdnom pruhu pre autobusy alebo trolejbusy smú jazdiť aj vozidlá taxislužby, ktoré sú riadne označené. Vozidlo taxislužby pritom nesmie obmedzovať plynulosť jazdy vozidiel, pre ktoré je tento vyhradený jazdný pruh určený.

Pokiaľ dobre viem, ta je aktuálne snaha tento stav zmeniť na štandardný, že vyhradený pruh pre autobusy a trolejbusy je len pre ne a ak má byť aj pre taxi, tak to bude explicitne vyznačené.

Teraz máme pruhy, kde taxi môžu a potom tie, kam nemôžu, ale to len preto, že to nie sú bus pruhy :)

arrow_leftDzuch-Ban napísal:
Ja ale jazdím v bus pruhe, pokiaľ zavadziam, keď je kolóna, uhnem sa k tým autam a pustím bus...

Konkrétne pri Boroch existuje "hack" keďže je tam ešte vpravo od bus pruhu krajnica:
Zákon 8/2009, § 55, ods. 1:
Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici. Osoby mladšie ako desať rokov, osoby, ktoré ich sprevádzajú, a osoby, ktoré ich vezú podľa odseku 3, smú jazdiť po pravej strane chodníka, ak tým neohrozujú ani neobmedzujú chodcov.

Takže tvoj priestor je pri pravej krajnici alebo pri pravom okraji vozovky. Ak krajnica zjazdná nie je, tak sa presuň na pravý okraj vozovky, len pozor na autobusy ;) Je to také škrabanie sa pravou rukou za ľavým uchom, ale tu (a na kope iných miest) zlyhali zaradom všetci od zadávateľa, cez projektanta až po schvaľovateľov a policajtov. Inak by súbežne s cestou takéhoto typu bola automaticky cyklistická komunikácia.
05.07.2025 - 08:24:03
02
arrow_lefttr3mp napísal:
Pokiaľ dobre viem, ta je aktuálne snaha tento stav zmeniť na štandardný, že vyhradený pruh pre autobusy a trolejbusy je len pre ne a ak má byť aj pre taxi, tak to bude explicitne vyznačené.

Hej, je to v aktuálne pripravovanej novele zákona o premávke a podľa všetkého to prejde (i keď neviem prečo, podľa mňa je celkom užitočné, keď môže označený taxík ísť v buspruhu... zrejme si to tam prelobovali výrobcovia dopravných značiek :-) ).

Inak zase riadny off topic... :-)
05.07.2025 - 09:06:37
00
Dzuch-Ban prečítaj si všetky moje príspevky. Vždy som tvrdil, že pravidlá platia pre všetkých bez rozdielu. Kto ich poruší, má nasledovať trest. Druhá vec, to že v tomto prípade, že autá jazdia ± v strede pruhu, áno, zákon hovorí, že by mali jazdiť v pravo v pruhu, to by mali aj chodci a cyklisti a nedeje sa to. V kontexte toho zákona , že cyklista môže predchádzať stojacu, alebo pomaly idúci kolónu vozidiel zprava mi osobne nepríde problematické, cyklista má viac priestoru. Tie autá proste stoja, alebo sa pomaly hýbu stredom pruhu. Nerobia nič nebezpečné. Ale ak s tým máš problém, prosím. Dúfam, že ako cyklista jazdíš vpravo na cyklistickej komunikácii, ako chodec sa držíš vpravo na chodníku, ak máš auto, tak sa držíš pri pravej krajnici, resp. pri pravom okraji pruhu v prípade viacpruhových ciest.
05.07.2025 - 11:29:19
00
prosim admina o presun do prislusnej temy,

moj posledny offtopic tu na zamyslenie (odpoved necakam), jazdim zvycajne podla predpisov, aj ako cyklista predchadzam povolene po pravej strane pomaly iduce/stojace vozidla (ak sa da), no ako sofer auta sa nebudem tlačiť uplne vpravo na pravy okraj (pri zapche/cakani na cervenu), ked je sanca, ze sa tam vyskytuju cyklisti.

Staci trocha ohladuplnosti/predvidavosti/nebyť prilis striktny alebo hulvat (ako sofer by som mohol natlačiť da uplne vpravo a znemožniť tym prejazd cyklistov, no co by som z toho mal...dobry pocit, ze striktnym dodrzanim zakona som ich zablokoval?)
05.07.2025 - 11:54:35
01
keyboard_arrow_up