skorpion máš pravdu ak ide o súkromné budovy. Toto by malo byť ako píšeš. Však na to je poistka.
Tí čo nemajú poistku na domoch. Ako to je možné? Nemajú peniaze na poistku? Prepili v krčme? Nezarábajú moc za fica, ako je to možné? Kto za to môže? Soroš?
Ale sú podľa mňa aj škody na verejnom majetku obce (napríklad stromová alej), ktorá podľa mňa nemá poistenie
Ľudia nemajú havarijnú poistku na autá a padne im strecha na auto (oni škodu nezavinili) a sú zrazu v situácii sami
Čo ak je poškodená obecná budova, škôlka atď ktorá nemá poistku, lebo obec nemajú na poistku ...
09.07.2025 - 11:59:13
01
Ak niekomu padne na auto strom, tak to musi riesit z poistky majitela stromu, alebo pozemku. Neviem, presne ako to je, co vsetko sa da, alebo neda poistit. Ak su veci, ktore sa nedaju poistit, potom moze samozrejme pomoct stat. Ale vseobecne budovy a pod. sa poistit daju snad vzdy. Ak obce nemeju na poistku, tak je nieco zle v state, kde sa rozhadzuju peniaze na somariny. Obce musia viac tlacit na stat a vysvetlovat ludom, ako to je. Lenze ked ma polovica obci pro-vladnych starostov (a je uplne jedno, o aku vladu sa jedna), ktori drzia hubu, lebo strana a vlada nakazala, potom je to zle a takto to dopada.
09.07.2025 - 12:09:04
01
Tak napr to ze obce/stat vo vseobecnosti nemaju poistky je rozumne spravanie - mozno nie uplne na vsetko, ale aj jeden z institutov vladnych/statnych nedavno vydal odporucanie aby sa poistky vo velkom rusili a krylo sa zo statneho rozpoctu (NL to tusim aj robi).

Aj sukromne poistky su ale vselijake, a genericky zavelit pri takejto situacii ako je veterna smrst na nahodnom mieste, ze starajte sa sami..... Moze byt dost "s klapkami na ociach" a z vyjadreni "poistit sa da snad vsetko" by si mal autor poriadne s niekym znalym a co mu to dokaze vysvetlit prejst asi svoje poistenia radsej (kedze zijem v NL a za posledne roky sa tu spravami premlelo par prirodnych kalamit, tak vseobecne sa davalo do pozornosti ze je velmi bezne ze komercne poistky aj drahe vela veci nepokryvaju - ked sme na nas dom uzatvarali, tak bola asize 1 poistovna s dost sirokym pokrytim prirodnych katastrof - a to je holandsko - poistovaci raj)
09.07.2025 - 12:17:16
00
arrow_leftskorpion napísal:
Ak obce nemeju na poistku, tak je nieco zle v state, kde sa rozhadzuju peniaze na somariny. Obce musia viac tlacit na stat a vysvetlovat ludom, ako to je. Lenze ked ma polovica obci pro-vladnych starostov (a je uplne jedno, o aku vladu sa jedna), ktori drzia hubu, lebo strana a vlada nakazala, potom je to zle a takto to dopada.

Samozrejme, že v tomto štáte je niečo zle, veď o tom to točíme už roky. Ale:
Bez ohľadu na to, aký je starosta či primátor, obce, mestá a kraje ani zďaleka nemajú na to, aby ružovo pokryli všetky náklady, ktoré by bolo treba. Skrátka mechanizmus točenia peňazí vo verejnej správe tot neumožňuje.
Neviem či máš malé deti alebo napríklad veľmi starých rodičov, ale ak hej, ta skús pozormýšlať, či by si disponabilné peniaze dal napríklad na chod škôlky či domova sociálnych služieb alebo na poistku málo pravdepodobnej živelnej udalosti.
09.07.2025 - 12:17:39
01
Ja uplne rozumiem tym zbierkam. Ale mam s nimi moralny problem (a ano, urcite je to najma preto, ze sa to priamo netyka mna - keby sa stalo nieco v okoli mojho bydliska alebo mojej rodine, tak by som mal odlisne emocie). Ale v oblasti, kde roky rokuce volili Fica a nadavali na vsetko s opacnym nazorom, sa im velky vodca opat raz vykadil na hlavu a riesit za stat to maju zase raz obcania, ktorych uz aj tak vodca zdiera, kde sa da - so suhlasom a podporou vacsiny obyvatelstva postihnutej oblasti? Povedzme si uprimne - kolko dochodcov, ochlastov z krcmy alebo dezolatov na podpore tam prispeje? Ludia sa im zlozia na opravy, vsetko bude ako predtym, budu mat pocit, ze vsetko v tomto state vlastne normalne funguje, ved aj im sa opravil poskodeny majetok, do par mesiacov sa zabudne, kto vlastne pomohol a kto nie a o dva roky vo volbach tam bude mat opat SmeroHlas+Fasisti 60+%. Niekedy je mozno vychovnejsie nechat im zjest, co si navarili, aby pochopili (aspon niektori) dosledky svojej volby. Uprimne mi je luto tej rozumnej mensiny, co tam este zije.
09.07.2025 - 12:20:17
17
arrow_leftstanos4 napísal:
Aj sukromne poistky su ale vselijake, a genericky zavelit pri takejto situacii ako je veterna smrst na nahodnom mieste, ze starajte sa sami..... ... velmi bezne ze komercne poistky aj drahe vela veci nepokryvaju - ked sme na nas dom uzatvarali, tak bola asize 1 poistovna s dost sirokym pokrytim prirodnych katastrof - a to je holandsko - poistovaci raj)

Teda, dúfam, že to nebudem musieť nikdy overovať v praxi, ale pokiaľ si spomínam, tak ja mám poistku okrem vojny a výbuchu Mochoviec asi proti všetkému, čo by mi mohlo poškodiť dom. Samozrejme, otázkou je, koľko taká poistka stojí, ale skrátka niekto dáva na cigarety, iný na borovičku, ďalší zase na bicykle a niekto na zábezpeku. Ak si mám vybrať medzi novým štvrtým bajkom a poistkou, vyberám si poistku :-)
09.07.2025 - 12:21:44
01
arrow_leftstanos4 napísal:
Aj sukromne poistky su ale vselijake, a genericky zavelit pri takejto situacii ako je veterna smrst na nahodnom mieste, ze starajte sa sami..... Moze byt dost "s klapkami na ociach" a z vyjadreni "poistit sa da snad vsetko" by si mal autor poriadne s niekym znalym a co mu to dokaze vysvetlit prejst asi svoje poistenia radsej (kedze zijem v NL a za posledne roky sa tu spravami premlelo par prirodnych kalamit, tak vseobecne sa davalo do pozornosti ze je velmi bezne ze komercne poistky aj drahe vela veci nepokryvaju - ked sme na nas dom uzatvarali, tak bola asize 1 poistovna s dost sirokym pokrytim prirodnych katastrof - a to je holandsko - poistovaci raj)

pisal som vseobecne, to snad kazdy pochopil. Nebudeme tu teraz rozoberat 150-stranove poistne podmienky desiatky poistovni, ktora co a ako dokaze poistit.

arrow_leftJaroh napísal:
Samozrejme, že v tomto štáte je niečo zle, veď o tom to točíme už roky. Ale:
Bez ohľadu na to, aký je starosta či primátor, obce, mestá a kraje ani zďaleka nemajú na to, aby ružovo pokryli všetky náklady, ktoré by bolo treba. Skrátka mechanizmus točenia peňazí vo verejnej správe tot neumožňuje.
Neviem či máš malé deti alebo napríklad veľmi starých rodičov, ale ak hej, ta skús pozormýšlať, či by si disponabilné peniaze dal napríklad na chod škôlky či domova sociálnych služieb alebo na poistku málo pravdepodobnej živelnej udalosti.

tak usetria na poistke a daju o nieco viac skolke, alebo domovu dochodcov a tu skodu teraz zaplati kto? Aj tak ta ista obec tym, ze mozno zoberie skolke a domovu dochodcov este viac, ako mi za tie roky vdaka usetrenej poistke dala. Tu je potom otazka, ci je lacnejsia poistka, alebo oprava skod. To uz si kazdy musi spocitat. Oprava je samozrejme vzdy lacnejsia vtedy, ak ti ju zaplati niekto iny.
09.07.2025 - 12:29:54
00
myslim ze nehnutelnosti s hypotekou maju zivelnu poistku povinnu inak banka hypo neuvolni. samozrejme netusim ako je to so sledovanim ci si tu poistku v dalsich rokoch aj niekto plati ale to si musi osefovat banka - je to "jej" nehnutelnost
09.07.2025 - 12:39:03
00
arrow_leftskorpion napísal:
. Tu je potom otazka, ci je lacnejsia poistka, alebo oprava skod. To uz si kazdy musi spocitat.

Nejako automaticky predpokladáš, že každý majetok sa poškodí. Keby si mal garantované, že každý majetok sa raz počkodí, tak potom samozrejme by sa oplatilo všetko poistiť. Lenže to tak nie je, nikdy sa nepoškodí všetok majetok. A navyše, pri istote, že sa všetko raz poškodí, by si ani nenašiel poisťovňu :-)

Volá sa to poistná matematika - porovnať mieru rizika s výškou nákladov na poistenie.

Život je jeden z najťažších.
09.07.2025 - 12:39:49
03
ano, to som mal na mysli, len som to napisal velmi jendoducho.
09.07.2025 - 13:00:14
00
arrow_leftDredd napísal:
Meritum veci nechávaš tak, to je úplne inde, to je v názoroch, tu sa ale slamy chytáš. Ivan, to si prelustroval všetkých z triedy…to musí byť iné psycho, inak by si si všimol, že som nikde netvrdil, že chodil s Tebou do triedy. Ten človek sa mihol mojim štúdiom na 1 semester, potom som šiel študovať mimo SR, neskôr som ho stretol okolo roku 2005 a potom až teraz. Ja som ani nepátral či je z triedy či z ročníka spolužiak, takže pokoj. Keby si tu toho Fica nespomenul, aj by som zabudol na to náhodné stretnutie. Pokecali sme, zasmial som sa, a ty si určite nebol centrom debaty, ale ako zaujímavá šmakocinka to ušlo. Inak, máš zajtra meniny, aj môj otec bol Ivan. Kým bol. Tak si uži to, že si. Kým si.

Klamar ma tu smolu, ze casto zabudne, co tvrdil pretym.
Len teraz mi nedalo, keď tu čítam o tom ako si sa s tým bolševickým ňokom stretol, tak som napísal, lebo mi to pripomenulo stretko s Tvojim rodákom a konškolákom z čias strednej.

A spoluziakov si nelustrujem, nasa trieda sa stretava pravidelne aj po tolkych rokoch, za par tyzdnov ideme na chatu, opat na cely vikend a ucast sa vzdy pohybuje na urovni 80-90%. Nepoznam inu taku treidu, co sa takto pravidelne stretava po skole po tolkych rokoch.
Kazdy rok sa 10-15 ludi stretne u mojej mamy na zahradke, co je z tradicia ese z cias, ked som byval u rodicov, naozaj nepotrebujem nikoho lustrovat, aby som o nom nieco vedel.

Ale diky za material, prave som dovolal s byvalym spoluziakom, ktory za vsetkym vidi spiknutie, zasadne cerpa z alternativnych zdrojov a pod...cize nazorovo sa takmer nikdy nezhodneme a ked som mu povedal, ze som sa dozvedel, ze som bol aktivny zvazak, obdivovatel HZDS a SMERU a ze pri mne citit prokremelsky zavan (ę by Jezus) tak sa asi minutu smial a nakoniec mi povedal, ze tak mi treba. Vraj mam s tebou komunikovat dalej, ze sa chce tiez nieco nove dozvediet o mne.
09.07.2025 - 13:32:14
00
akoze mi je to uplne jedno, ale "konskolak" a "chodil s tebou do triedy" ma rozdielny zmysel, si to moc nedal ...
09.07.2025 - 13:37:03
02
arrow_leftivast napísal:
akoze mi je to uplne jedno, ale "konskolak" a "chodil s tebou do triedy" ma rozdielny zmysel, si to moc nedal ...

Pravdupovedia som cakal, ze sa do toho chyti on, aleked uz si to vytiahol....konškolák – zastaralý výraz označujúci spolužiaka
A ak by sme sa chytali, ze spoluziak nemusel s tebou chodit do triedy tak...spolužiak -a mn. -ci m. jeden zo žiakov tej istej triedy vo vzťahu k ostatným.
09.07.2025 - 14:29:50
00
my sme vyrazu spoluziak hovorili aj ludom z rovnakeho rocnika,ale z vedlajsich tried.Ale bavi ma to tu citat.Pribeh by mohol pokracovat.
09.07.2025 - 15:00:37
00
pbs.twimg.comhttps://x.com/MCynik/status/1942901536826241358 koment

dobre tomu rozumiem, ze Obec Očová dostala od Tiposu 15 000€?
https://x.com/HlavacovaSim/status/1942868481298297222 :facepalm:

https://x.com/luciahudackova/status/1942473950530838543
A takto si tu zijeme. Sef nemocnice, v ktorej zrejme podali pacientom pri vysetreni do hrubeho creva formaldehyd (WTF!), je stale na dovolenke.
A ked nedovolenkuje, uraduje aj v ambulancii oproti nemocnice, kde ma v cenniku jedinu polozku: konzultaciu za 500e.

ak ta nezabije padajuca omietka, personal ti aspon dodrbe zdravie. :facepalm:

pbs.twimg.com
09.07.2025 - 18:18:25
03

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up