den1: Volovske vrchy - styk s prirodou 

par ludi som stretol pod Kloptan, potom uz nikoho, az na Skalisku a potom opat nikoho. ani SNP-ckari. utulne prazdne. na Galovej sme boli na noc dvaja, tak som sa supol pekne dnu. travy bolo vela, ale chodnik preslapany, prepileny. tak to celkom slo. rychlejsie ako som cakal. no nakoniec mi naladu pokazila narezana bocnica. a zrovna v uplnej prdeli. idem fukat a pozeram, medvedie hovno. no tak som si povykrikoval trosku 

na 5 dofuknutie konecne mlieko zalepilo. vecer som este stihol kupelnu a pohodu na slniecku. 
den2: Sysle. rano som vypadol skoro. nevedel som co spravi ta bocnica, tak som chcel casovu rezervu. opat tereny plne travy, ale dnes to bolo podstatne jazdivejsie a menej divoke. aj ked modra nad Telgartom pekne zarasta. dalo sa este prejst. zlta po Severnu luku zase ponukla neobycajne pohlady. obrovsky otvoreny priestor. stromy nikde. a asi najkrajsi vyhlad na Kralovku aky som videl. len mi tu zacalo znova sfukovat koleso. Sysle podla ocakavani, uplna pecka. (konecne som sa sem dostal) su vsade, je ich vela a daju sa hladkat. a pokial mas v ruke slnecnicu, tak aj chytit. v stupani na Velku luku definitivne vrazan do bocnice knot dufajuc, ze sa 
plast neroztrhne uplne. pomohlo, zvysok cesty bol klud. cez Muransku po zelenej koli sice kratkemu ale krasnemu useku. naspat uz pekne po asfalte. Telgart-Mlynky je pre mna jedna z najkrajsich ciest. navyse mi v Telgarte krasne vysiel obed o 12-tej. Raj som strihol Geravy a bol som rad, ze som stihol skorsi vlak a vyhol sa tak nocnej burke pri navrate z TN. 
medzi Kojsovskou a Kloptanom

Kloptan som podisiel podla trasy slovakia divide

tunel na Osadnik 

okolie Osadnika

hreben smer Uhornianske 
sedlo  
 Pipitka v pozadi

od Uhornianskeho po Skalisko velka nadhera

vyhlad zo Skaliska

za Skaliskom este pekne, od sedla Volovec vela travy a potom nepekna podchadzka hrebena ktora zacina zarastat 

nad 
sedlom Sulova, podvecerne hustiny

velka podvecerna radost

kupelna pri Galovej

utulna Galova

zapad slnka medzi Tatrami a Kralovou

ranny odjazd od Galovej

Palcmanska masa

Voniarky

modra nad Telgartom aj takto

zaver k Prehybke

po zltej do sedla Severna luka