Ahojte. Syn ma na bajku brzdy Sram Level, kotuce Avid - SRAM G2 CleanSweep 180mm. Oragnicke dosticky od dodania (na obrazku). Bajk mame skoro rok a stale riesim zadnu brzdu. Je neprijemne hlucna, rezonuje. Ucinnost vyzera byt vporiadku. Tiez ziadna strata tlaku ani oleja.

Skusal som viackrat uz vycistenie break cleanerom aj isopropylakoholom, prebrusenie dosticiek a prebrusenie kotuca. Najnovsie som este vymenil inu znacku organickych dosticiek (Sinter). Jemne sme ich zabehli, no po 100m metroch to bolo rovnake.

Takto to znie a vyzera v realite (video)
https://drive.proton.me/urls/6BHQ830NAW#E7AEu073i5PP

"Stare dosticky" maju aj take odreniny asi z vibracii - predne to nemaju. (vid obrazok)

Alignment vyzera byt vporadku, ani kotuc nema ziadne poskodenia.

Syn ma 25kg, skoro na kazdej ceste to riesime, ako to zabehnut no nic nepomaha. Resp. aso max., co s tym dokaze urobit 7 rocny chlapec.

Vidite tam, nejaky iny mozny problem, pripadne riesienie?
Alebo je to tym, ze on to nemoze zabehnut, svojou vahou/schopnostami?

Príloha:
IMG_1726.jpeg
IMG_1726.jpeg 214.87 KiB thumb_up0thumb_down

Príloha:
IMG_1711.jpeg
IMG_1711.jpeg 210.83 KiB thumb_up0thumb_down

13.07.2025 - 16:27:32
00
Podľa tej druhej foto by som začal s tým že zarovnám vrchnú hranu platničiek s vrchnou hranou kotúča... Vypadá že platničky sú o nejaké 2-3mm nižšie ako by mali byť
13.07.2025 - 16:32:55
01
martinssonsk skús toto.

arrow_leftpicco napísal:
Nebude to aj v tvojom pripade takto? Capni na vsperu nad brzdu nejake zavazie, svetlo...
thumb_up0thumb_down
thumb_up0thumb_down
13.07.2025 - 16:47:20
02
martinssonsk Bajk je hardtail či celopéro?
13.07.2025 - 17:02:04
00
Comby Je to hardtail Commencal Meta 24
13.07.2025 - 17:13:21
00
Pýtal som sa preto, že v minulosti mali údajne celopéra konštrukčnú vadu v umiestnení brzdového strmeňa mimo trojuholník zadnej stavby. Mal som Specialized FSR s brzdami Avid Juicy 3 aj Avid Elixir R a obidve brzdy na tom bajku nenormálne rezonovali cez celý bajk až do riadidiel a do mojich rúk. Bolo to niečo neskutočné. A pozerám tvoju fotku a strmeň je mimo trojuholník zadnej stavby. Tým, že máš HT, malo by to byť ok. Syn má tiež HT so strmeňom mimo zadnú stavbu, ale Shimano brzdy mu nevybrujú. Skús teda návod od RANDALa.
13.07.2025 - 18:24:57
01
...tuto teoriu by som si dovolil rozporovat, vacsina sucasnych trailovych bikov ma strmen nad zadnou vzperou a teda "mimo trojuholnik zadnej stavby"...
13.07.2025 - 18:44:21
02
arrow_leftFiLus napísal:
Podľa tej druhej foto by som začal s tým že zarovnám vrchnú hranu platničiek s vrchnou hranou kotúča... Vypadá že platničky sú o nejaké 2-3mm nižšie ako by mali byť

Pridám sa, zrejme aj to bude problém na mojej prednej, že pri dobrzdení rezonuje. Ako sa dajú zarovnať platničky ?
13.07.2025 - 19:19:55
00
Môže a nemusí to pomôcť no určite by som to minimálne skúsil... Ja jednoducho dám podložky pod strmeň aby som ho dostal kam potrebujem.
13.07.2025 - 19:35:03
00
Zatial som skusil na 10m v byte to, co pisal RANDAL so svetlom a vyzeralo, ze to nieco robi. Skusime to zajtra previezt. Som zvedavy. Napadlo ma ci to nebude nejaka kombinacia komponentov, ale toto by mali mat otestovane nie? Je to dizajnova chyba?

Myslite ze metalicke platnicky by mohli mat inu rezonanciu?
13.07.2025 - 20:22:36
00
Ahojte chcem sa opýtať či niekto z vas menil mineralny olej na brzdach, niekde som sa docital ze by sa mal menit kazde 2 roky no bajk mam uz asi 5ty rok a vobec som to ani neriesil ani o tom nevedel :D písem sem do fora aby som o tom zistil viac z vasich skusenosti popripade ci je to jednoduche vymenit doma alebo radsej zaniest do servisu. Je nutne ho menit kazde 2 roky? Dakujem normalnym ludom za vase seriozne odpovede
16.07.2025 - 10:12:18
00
Áno, je to jednoduché aj v domácich podmienkach. Na Shimano brzdy treba len jednu hadičku z akvaristiky a lievik do brzdovej páky:
https://www.youtube.com/watch?v=o-YvMRJunwo
Ak si netrúfaš, odnes bajk do servisu.
16.07.2025 - 10:25:47
00
Podla mna mineralny olej nema odpurucanie menit kazde 2 rok, nie je tam ziaden interval. Tie 2 roky su pre brzdovu kvapalinu, co pouzivaju niektore brzdy (SRAM myslim). Ale ak ti ide zle brzda kludne vymen.
16.07.2025 - 10:49:48
01
Tak mimeral zas vyzera ako hnoj po par jazdach,narozdiel od Dotky.Urcite po dvoch rokoch by som vymenil
16.07.2025 - 11:53:02
01
arrow_leftrudy97x napísal:
Ahojte chcem sa opýtať či niekto z vas menil mineralny olej na brzdach, niekde som sa docital ze by sa mal menit kazde 2 roky no bajk mam uz asi 5ty rok a vobec som to ani neriesil ani o tom nevedel :D písem sem do fora aby som o tom zistil viac z vasich skusenosti popripade ci je to jednoduche vymenit doma alebo radsej zaniest do servisu. Je nutne ho menit kazde 2 roky? Dakujem normalnym ludom za vase seriozne odpovede

Mineralny olej nenasava vlhkost (narozdiel od DOTky) takze sa nemeni jeho objem a netreba ho riesit. Pokial ti brzdy brzdia normalne, neodporucam ti sa toho chytat, pretoze to akurat tak pokazis.
Ak by si ale za tych 5 rokov zjazdil, co ja viem, 10 parov platniciek (pri vymene platni roztahujes piesty a dostanes bordel do obehu), jazdil by si dlhe zjazdy kde si opakovane prevaril olej..tak to by mohol byt dovod na vymenu..ale opat, ak tie brzdy funguju dobre, nechaj ich tak.
16.07.2025 - 12:07:44
00
keyboard_arrow_up