arrow_leftmirec16 napísal:
Strenki nemusi ich klonovat, staci ak s nimi nebude zaobchadzat ako jeho protivnici, preto je najvacsi problem UA velenie, o pruseri v Pokrovsku sa vie uz nejaky ten tyzden, znova ten isty scenar

Viem ze budem lutovat, ale kedze mas patent na rozum, isto sa podelis s celym svetom s navodom, ako to maju ukrajinci robit. Pocuvam a ak to bude mat aspon stipku racia, poslem to rovno na ua velenie, slubujem.
01.08.2025 - 16:24:11
00
to ma byt pokus o vtip? moc sa nesmejem teda, ale dakujem za ponuku, v kazdom pripade sa im to uz par ludi snazilo povedat, zatial bez uspechu, verim, ze po anglicky vies:

Drapaty dared ordering a reform of the training system of the ZSU. Instead of each of 30+ training centres training recruits in different fashion (and, roughly, 50% of these centres not training recruits at all, but excelling in their commanders stealing even food), he wants them all to train recruits to exactly the same standard. Correspondingly, he began inspecting these in person, and sacking Syrsky’s incompetent buddies.

Drapaty also initiated the reorganisation of the command structure of the ZSU: sidelining all the incompetents appointed by Syrsky & Buddies to do nothing while 'commanding' diverse 'strategic' and 'tactical' groups of forces, he began groupping similarly-trained brigades into corpses, and appointing proven brigade commanders as their commanders.

Drapaty stopped Syrsky's practice of disintegrating brigades by detaching their battalions and re-deploying these to entirely different sectors, to patch the frontline.

Whenever Drapty - and that's really shameful, nothing else - assumed command over one or another sector of the frontline, the Russian advance was stopped cold. And versa vice: whenever he stopped doing that, the Russian advance resumed.

Drapaty said that when he became the Commander of the Ground Forces the army was mired in managerial stagnation. There was fear, lack of initiative and detachment on the frontline units. There was systemic abuse, personnel decisions based on connections and low internal organization. He tried to shift the army from a culture of fear to a culture of responsibility. In removing half of the Ground Forces leadership, he focused on decentralization, accountability and professionalism. Decisions were made on the basis of analysis, results, and respect for subordinates, not on status or loyalty. He also made an effort to eliminate corruption and increase transparency in mobilization.

In frustration, he resigned, saying “I was unable to make people follow my orders. I didn’t push hard enough or change attitudes toward discipline. This is my responsibility.”

The final straw that lead to his resignation was yet another missile strike on a Ukrainian training base. If he hoped his resignation would be a wake up call, if failed. Yet another Ukrainian training base was hit with a missile and it killed and wounded more soldiers.

Many talented officers refuse promotions above the brigade level because of the politics on the General Staff level. Drapaty now commands the Joint Forces, focusing entirely on combat operations, operations that are still micromanaged by Syrsky.

zdroj: https://xxtomcooperxx.substack.com/p/dons-weekly-23-june-2025-part-1
01.08.2025 - 16:51:38
00
Predpokdam ze nie. Kedze pozname tvoje schopnosti z ineho vlakna, predpokladam ze kolega by bol rad, keby sa tvoj rozhlad, vedomosti a schopnost dat najavo, ze vsetkemu rozumies viac ako ostatni, preniesla aj do tejto temy.
01.08.2025 - 17:13:23
02
v tejto teme som to spominal casto, pamat je svina, rozumiem, a inak nemyslim si, ze vsetkemu rozumiem viac ako ostatni, ale ano, tie detinske blogy Valchara (ci ako sa vola) a spol. mi teda rozhodne nepostacuju, aj ked rozumiem, preco ich dost ludi povazuje za naj zdroj informacii

apropo, to ine vlakno, je fajn vidiet, ze aspon v zapadnej EU uz politici v +- plnej miere "pochopili", co tam ta jedna "vyvolena" krajina vystraja
01.08.2025 - 17:21:03
00
Ja napr. obcas precitam Valchara, generalov, prispevky tu aj inde, porozpravam sa s kolegom z UA. Kazdy ma svoj nazor, svoj zdroj informacii, spolu mi to dava nejaky obraz. A nie vzdy to je ruzove.
01.08.2025 - 17:58:22
01
Ok cize Syrsky je zly lebo postsovietska mentalita v armade. Ktoru nedokazal vykorenit ani pred nim Zaluzny. Ale Drapaty je spasitel, ktory by to dokazal. Ibaze nemal moznost. Akurat ze on tu moznost mal a nepodarilo sa mu to, tak rezignoval, Pretoze to je uloha na generacie. Vid ako je nasrane v slovenskych hlavach aj po 30tich rokoch od revolucie.
A napriklad ten vycvik sa standardizuje. Dokonca prebieha aj na zapade, zapadnymi instruktormi. Tam postsovietska mentalita ani korupcia nepanuje. No aj tak je vysledok vseliaky, vacsinou po strete s realitou nahovno. Armadne zbory sa tiez buduju, akurat ze robit taketo veci za chodu, pocas vojny je extremne tazke. Cize cooper trepe dve na tri a ty s nim.
Lebo nic z toho nevyvracia ten hlavny dovod problemov a tym je kriticky nedostatok ludi a postupna strata technickej a taktickej prevahy nad rusmi. Rusaci sa ucia a prisposobuju a ich valec je rozbehnuty. Kym my len melieme hubami a vinime chudakov ukrajincov zo vsetkeho mozneho. Pritom dobre vieme, ze sancu ubranit sa maju jedine vtedy, ak im v ich boji zasadne pomozeme. To nerobime. Pomahame im uz tri roky iba tak, aby mohli bojovat a zomierat, ale nie tak, aby mohli aj prezit a zvitazit.
Takze nech ukrajinci urobia cokolvek, nebude to stacit. Ich osud a prezitie nie je v ich rukach, ale v nasich, zapadnych...
01.08.2025 - 23:21:53
415
pisem niekde o nejakom spasitelovi? alebo, ze zapad toho robi dost? ale hej, v prispevku to vyzera dobre, si mi to “nadal”, tento UA sugar coating nie je dobry pre nikoho a uz vobec nie pre ukrajincov, mozes sa napriklad opytat borcov z FR brigady (Anna Kyjevska), ktoru po navrate zo zapadneho vycviku Syrskyj rozobral na suciastky tak, ze radsej dezertovali, ano, nebolo to pre realitu na fronte, bolo to pre realitu v UA veleni, toto zmietnut argumentom, ze to chce cas a hned na to zakontrovat, ze sak Drapaty mal sancu, tak co sa stazuje? to mi hlava neberie, cakal som, ze citanie s porozumenim a chapanie suvislosti (nutna politicka podpora zmien v armade, zmena “atmosfery” okolo Zelenskeho (vid utok na protikorupcne agentury), atd) ti ide lepsie

a napisat, ze Cooper, Hill, alebo Cook, trepu 2 na 3, hmmm, tak k tomu naozaj nie je co dodat, jedine, ze okrem ineho patria medzi najvacsich kritikov “vojny pre vojnu”, to uz ale asi trepanie nebude ci? cherry picking
02.08.2025 - 09:05:21
00
arrow_leftmirec16 napísal:
mozes sa napriklad opytat borcov z FR brigady (Anna Kyjevska), ktoru po navrate zo zapadneho vycviku Syrskyj rozobral na suciastky tak, ze radsej dezertovali, ano, nebolo to pre realitu na fronte, bolo to pre realitu v UA veleni, toto zmietnut argumentom, ze to chce cas a hned na to zakontrovat, ze sak Drapaty mal sancu, tak co sa stazuje? to mi hlava neberie,

No a teraz fakty. Zo 155 brigady nejaki vojaci dezertovali este vo francuzsku pocas vycviku. Rad by som sa ich opytal preco. Udajne to bolo preto, ze boli jedna z prvych jednotiek sformovanych z odvedencov, mnohi boli odvedeni nasilu. A v jednotke panoval bordel a korupcia, preto bolo po navrate z vycviku odvolane jej velenie.

Renomovaný ukrajinský novinář Jurij Butusov už dříve vyvolal rozruch tvrzením, že asi 1 700 vojáků brigády dezertovalo dříve, než se dostalo do boje. Padesátka mužů podle něj uprchla ještě ve Francii. Novinář obvinil velení armády z chaotického formování brigády, nedostatečného výcviku i vybavení, neboť vojáci podle něj nedostali drony a systémy elektronického boje, které jsou v této válce nezbytné. Ukrajinský Státní úřad pro vyšetřování (SBI) následně zahájil vyšetřování hlášených případů dezerce a zneužití moci.
...velitel pozemních sil Mychajlo Drapatyj nařídil dodatečnou prověrku 155. samostatné brigády poté, co web publikoval článek mimo jiné o možném zapojení velitele brigády plukovníka Tarase Maksimova do „fiktivních“ bonusových plateb a do požadování úplatků. Portál dále uvedl, že brigáda od ledna zaznamenala 1 200 případů neoprávněného opuštění jednotky.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-armada-valka-jednotka-155-mechanizovana-brigana-anna-kyjevska-dezerce.A250521_062303_zahranicni_idh

Takze kto co rozobral? Velitela odstavil Drapatyj, nie Syrsky a bolo to preto, ze to kardinalne dosral vo vsetkych smeroch. Bola to jeho zodpovednost a ked sa vrati po x mesiacoch z vycviku a namiesto elitnej jednotky donesie medzinarodnu hanbu, tak moze byt rad, ze neskoncil na kandelabri...
A ano, napriek tonu tvrdim, ze v aktualnej situacii reformovat armadu je extremne tazka uloha a bude trvat velmi dlho, kym to ukrajinci zvladnu. My zijeme v mierovych casoch a zeby to tu fungovalo o moc lepsie sa neda povedat, vsak...
02.08.2025 - 18:46:19
01
fakty, vyborne

Serhii Sternenko, a well-known Ukrainian lawyer who provides crowdfunded drones to military units, said his organization was assisting the 155th because the brigade lacked officially provided drones and jammers.

"Why create a new brigade when existing brigades are critically understaffed, only to later divide it and transfer personnel to the old brigades? What's the point?" he wrote in early January on his Telegram channel.

As the 155th geared up to enter the fray, its men were also often siphoned off by other brigades in desperate need, leaving the French-trained force to haphazardly reassign its troops to positions they didn't train for.

a s tym velitelom, to asi tiez nebolo take jednoduche

Zabara also told BI that prosecutors were charging the colonel based on whether he reported the desertion to the State Bureau of Investigation and not over whether he failed to respond to his men going AWOL.
But Zabara said the law obligated Ryumshin to report only corruption cases to the bureau, not matters of desertion. "The bail amount is absolutely unjustified," Zabara said, calling Ryumshin's trial a "politically motivated case."

https://www.businessinsider.com/ukraine-french-brigade-anne-kyiv-ryumshin-2-million-bail-2025-1
02.08.2025 - 19:59:10
00
A čo to mení na predchádzajúcom príspevku?
02.08.2025 - 20:28:35
00
na mojom? nic
02.08.2025 - 20:43:59
00
a mas aj vobec vlastny nazor,lebo furt sem postujes nieco,troska zlava,troska zprava.Ale konkretne dokopy nic.Iba bordel.Nieco sa ta kolega 020275 pytal,ako to teda je?lebo ta nachytali na hruskach
02.08.2025 - 21:38:02
01
útok na rus.ropnú infr.

https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/ukraine-says-it-hit-russian-oil-facilities-military-airfield-2025-08-02
02.08.2025 - 23:12:42
04
arrow_leftcanopus napísal:
a mas aj vobec vlastny nazor,lebo furt sem postujes nieco,troska zlava,troska zprava.Ale konkretne dokopy nic.Iba bordel.Nieco sa ta kolega 020275 pytal,ako to teda je?lebo ta nachytali na hruskach

je to tak, nachytal si ma, myslel som si totiz, ze taky skuseny majster svetla ako ty, vie citat s porozumenim, mea culpa
03.08.2025 - 07:37:39
00
nie ja,oni Ta nachytali....top blba po Ivanovi zatial vedies na druhom mieste ... prudis v temach IZRAEL a UKRAINA .. inde som tvoj zaprdeny nick ani nevidel este.Tolko k teme
vsak daj uz aj svoj nazor konecne,furt tu postujes iba nejakeho tupeho rakuskeho coopra (plateny rusky troll,jak cele rakusko) apod prakokutkov.Ty si urcite ani ZVSke nebol,priznaj sa :lol:
03.08.2025 - 09:23:32
00
keyboard_arrow_up