Tiez sa hlasim

o medvedoch neviem absolutne vobec nic, a tak sem ani nic nepisem, len ticho citam. Nemam ziadnu kompetenciu akokolvek sa o nich vyjadrovat, ani za, ani proti, a tymto by sa mali riadit vsetci co neziju pri medvedich uzemiach.
Trosku pritiahnute za vlasy. Na co to nabuduce aplikujeme? Na migrantov? Na dialnice? Na nemocnice? Na skoly?
S cim suhlasim, je ze ludia by mali byt v prvom rade zvedavi, pocuvat sa, roozmyslat, nebyt hlupi, mozno zdrzanlivi, a podobne.
"Problem" medvedov je ale imo minimalne z 50% kombinacia prizemneho pudoveho politickeho populizmu a typickej ludskej hluposti/jesitnosti/nafuknutosti. Ludia spravili/velmi silne prispeli na nejaky problem. Mame tu zivelnu vystavbu v NP a ich ochrannych pasmach, mame tu zivelnu tazbu v lesoch, zivelne polovacky a prikrmovacky, zivelne sypanie smetia, nezabezpecene kontajnery a podobne.
A potom pride odborna verejnost a povie - ano, vidime ze medvede schadzaju do ludskych usadlosti (mozme mozno polemizovat ze ci ozaj castejsie - ako niekto pekne pripomenul, mobil, smart zvoncek/bezp kameru ma teraz kazdy nimand). A mame tu balicek jednoduchych veci ktore ludia prestante robit, a mame velmi dobre dovody ocakavat ze velmi velka cast tychto neziaducich stretnuti prestane.
Co ale spravia ludia? Osocia sa pravdaze. Jak si to nejaky papluh z kancelarie v nejakej BA, Brne, Prahe, alebo kde, dovoluje povedat, ze ja som spravil nieco "zle" co ked aj nie sposobilo, ale co i len prispelo k problemu ktorym trpim? To co za drzost....
A tak, jak pekne sa tu sorcerer ci kto ukazal, problem je pravdaze inde - tento raz v medvedoch (pred tym to boli migranti, slnieckari, *****, feministky....), a treba ich postrielat. Lebo sa ja tam byvam, ja mam pravo na ten les!!!
Asi tak nejak vnimam velku cast diskusie nielen na svk.