arrow_left-Pa3k- napísal:
Nebudem sa len tak pozerat ako niekto klame a manipuluje, kludne takeho cloveka budem urazat.

manipuluješ tu jedine ty, pre medvede u nás nie sú nížiny prirodzeným domovom, to ti povie každá odborná literatúra. tvoje názory sú na úrovni kaviarenského povaľača, keď to chceš takto. ja do lesa chodím odmalička a vidím medvedie stopy tam, kde nikdy neboli. čo je zdravá populácia? na 90% územia Álp žije 100 medveďov. to je jednoduchý fakt, ktorý nemáš ako odškriepiť. chýbajú tam niekomu medvede? ver tomu že nie. všetky alpské krajiny sú o svetelné roky pred nami vo všetkom a veľmi dobre vedia, prečo vyhlušili medvede.

skorpion stále málo
04.08.2025 - 22:27:51
04
"všetky alpské krajiny sú o svetelné roky pred nami vo všetkom a veľmi dobre vedia, prečo vyhlušili medvede."

ooopps, toto radsej ani nechcem, aby si vysvetlil... dajme rovno do hlodov fóra, alebo demaskovanie
04.08.2025 - 22:43:35
04
https://www.bystricak.sk/clanky/7351/video-pred-cyklistom-radovanom-nedaleko-bystrice-sa-objavili-medvede-svoju-skusenost-neskor-opisal-na-internete
05.08.2025 - 09:29:21
00
arrow_leftIzzy68 napísal:
Ja

Tiez sa hlasim :) o medvedoch neviem absolutne vobec nic, a tak sem ani nic nepisem, len ticho citam. Nemam ziadnu kompetenciu akokolvek sa o nich vyjadrovat, ani za, ani proti, a tymto by sa mali riadit vsetci co neziju pri medvedich uzemiach.

Avsak za tie dlhe roky nocnych vyjazdov som stretol uz stovky a stovky divych prasiat, casto aj s malymi prasiatkami, naposledy aj tento piatok, sobotu aj nedelu. Ak by potreboval niekto poradit ohladom tejto zveri, tak som k dispozicii :lol:
05.08.2025 - 10:00:30
01
Ja som stretal prasce na liptove a tu v BA a mam pocit ze tunajsie prasce su oproti tym viac zdivocelym uplne pohodickove. Vojdes v noci do stredu stada 20+ i s mladymi a nic. Ides vecer Karlovkou, pozeras ze vedla chodniku sa pasie koza, ides si ju pohladkat a to prasa - pozrie na teba a dalej ryje v zemi. Vecer ides po chodniku a zrazu okolo teba pobehuju prasce a tie mensie sa na teba prijdu este pozriet z blizka a ponuchat ze co to je. Ides cez den patbojarom a vedla teba sa rozbehne obrovske prasa a tiez nic.
Na liptove narazis na stado a hned sa mlade pakuju a stare stavaju a vydavaju zvuky ako keby sa ta chystali rozniest na kasu.

A dam i k medvedom. 10-20 rokov dozadu ked som plno chodil a jazdil NT, ZT a Fatru tak som vidaval medvede niekolkokrat za mesiac ale co som si uvedomil tak to bolo vzdy na alebo pri lesnych cestach alebo chodnikoch. Dost som chodil i na miesta kde to az kricalo ze tam bude niekde medved a tam som napodiv nikdy ziadneho nevidel aj ked tam podla pobytovych znakov urcite byvali. Stacili kadejake byvale chodnicky alebo stale znacene ale uz velmi malo pouzivane a zarastene. Napriklad na Krakovu holu z Poludnice ale i ten Demanovsky noz kde zahnal medved tu bielorusku na skalu - a plno roznych hol a kop na okoli.
05.08.2025 - 10:19:44
00
arrow_leftiron.hide napísal:
Tiez sa hlasim :) o medvedoch neviem absolutne vobec nic, a tak sem ani nic nepisem, len ticho citam. Nemam ziadnu kompetenciu akokolvek sa o nich vyjadrovat, ani za, ani proti, a tymto by sa mali riadit vsetci co neziju pri medvedich uzemiach.

Trosku pritiahnute za vlasy. Na co to nabuduce aplikujeme? Na migrantov? Na dialnice? Na nemocnice? Na skoly?

S cim suhlasim, je ze ludia by mali byt v prvom rade zvedavi, pocuvat sa, roozmyslat, nebyt hlupi, mozno zdrzanlivi, a podobne.

"Problem" medvedov je ale imo minimalne z 50% kombinacia prizemneho pudoveho politickeho populizmu a typickej ludskej hluposti/jesitnosti/nafuknutosti. Ludia spravili/velmi silne prispeli na nejaky problem. Mame tu zivelnu vystavbu v NP a ich ochrannych pasmach, mame tu zivelnu tazbu v lesoch, zivelne polovacky a prikrmovacky, zivelne sypanie smetia, nezabezpecene kontajnery a podobne.

A potom pride odborna verejnost a povie - ano, vidime ze medvede schadzaju do ludskych usadlosti (mozme mozno polemizovat ze ci ozaj castejsie - ako niekto pekne pripomenul, mobil, smart zvoncek/bezp kameru ma teraz kazdy nimand). A mame tu balicek jednoduchych veci ktore ludia prestante robit, a mame velmi dobre dovody ocakavat ze velmi velka cast tychto neziaducich stretnuti prestane.

Co ale spravia ludia? Osocia sa pravdaze. Jak si to nejaky papluh z kancelarie v nejakej BA, Brne, Prahe, alebo kde, dovoluje povedat, ze ja som spravil nieco "zle" co ked aj nie sposobilo, ale co i len prispelo k problemu ktorym trpim? To co za drzost....

A tak, jak pekne sa tu sorcerer ci kto ukazal, problem je pravdaze inde - tento raz v medvedoch (pred tym to boli migranti, slnieckari, *****, feministky....), a treba ich postrielat. Lebo sa ja tam byvam, ja mam pravo na ten les!!!

Asi tak nejak vnimam velku cast diskusie nielen na svk.
05.08.2025 - 10:21:20
010
arrow_lefta-biker napísal:
Ja som stretal prasce na liptove a tu v BA a mam pocit ze tunajsie prasce su oproti tym viac zdivocelym uplne pohodickove....
Na liptove narazis na stado a hned sa mlade pakuju a stare stavaju a vydavaju zvuky ako keby sa ta chystali rozniest na kasu.

ok, dik za info. Ano obcas mi to pride dost divne, ze este ziadne prasa na mna nikdy nezautocilo, ani len naznakom. Tak teda teraz viem, ze diviaky inde na Slovensku su iny level. Nuz maju to tam ludia tazke...
05.08.2025 - 10:40:58
01
Spravne, maju to tam ludia tazke, lebo medvede vedia, ze sa zmenil zakon, tak su agresivnejsie a prasata zasa vedia, ze tam sa bojuje proti kazdej mensine (narozdiel od BA, kde ziju liberalni slnieckari), tak su zasa len agresivnejsie.
05.08.2025 - 11:02:20
00
V BA su kaviarenske diviaky, to je ina sorta ako na severe. To mas ako s komarmi v meste a na dedine. :)

Prílohy:

komare.jpg
komare.jpg 83.45 KiB thumb_up0thumb_down

05.08.2025 - 11:08:40
01
Diviak je tiež dosť nebezpečné zviera. Ale pred diviakom sa dá aspoň utiecť niekde na strom :D Taký maco ten prepne len do módu „veverička“ a už je pri Vás :D
05.08.2025 - 11:41:54
00
Za štyri desaťročia pohybu v teréne som mal s diviakmi v rôznych konšteláciách nespočetne veľa stretnutí (jeden, stádo, s mladými, v lese, na lúke, na lesnej ceste... a nikdy som sa ich nebál, iba čo som sa maximálne tak zľakol, napríklad keď jeden vyštartoval asi dva metre odo mňa :-) ).
Ľudia hovoria, že by sme sa ich mali báť, ale zatiaľ mi to nejako nevydáva ... asi ma musí nejaký zrámovať, aby som sa poučil :-)
05.08.2025 - 11:45:48
03
Ja hovorím nak strieľajú... Aspoň bude u mesiara lacné raticove aj medvedie mäsko... Len bojim sa, že aj keby mohli tak sa na to vykašlú. Kopec vás tu ma zjavne kamošov poľovníkov. Nože sa ich spýtajte koľko roboty je potom s úlovkom
05.08.2025 - 19:43:56
01
Cez víkend sme to preberali a povedal že môže ye..ť celých diviakov.Viac roboty ako osohu.
05.08.2025 - 19:54:30
00
Jano12345: dobre vravíš, na čo sa naťahovať so 150kg miešačkou, keď sa dá streliť mladý srnec, alebo daniel a mäso je neporovnateľne lepšie.
Inak kto ste niekedy jedli medveďa, dajte recenziu, ako chutí. Tipujem, že nič moc, len ide o ten efekt, že sa môže niekto pochváliť, že to jedol.
06.08.2025 - 07:36:01
00
vinnetou a old shatterhand hovorili, že treba laby nechať dobre odležať ... a Harka jedol mozog za čerstva a mäso nasolil/nasušil
06.08.2025 - 08:24:15
00
keyboard_arrow_up