Lokalizácia
Formulár sa odosiela
tiež by som to nechal - boli to prvý cyklisti... :)
Cyril a Metoděj přišli o kolo roku 863
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 08:19:14
014
arrow_leftAdMich napísal:
Cyril a Metod majú historickú podstatu pre nás, to by som nechal.

Pozor, nie je to také jednoduché. Misia a pôsobenie Cyrila a Metoda smerovalo Veľkú Moravu do sféry východnej cirkve a keby sa dopady misie udržali, tak sme dnes v kultúrnej skupine s Ruskom, Bulharskom, Ukrajinou... Našťastie (podľa mňa) žiaci C&M boli nútení nedlho po ich smrti odísť z Veľkej Moravy a Slovensko sa definitívne ukotvilo v latinskej liturgii a je v západnej kultúrnej skupine, podobne ako Češi či Poliaci. (Nemám nijakú definíciu "kultúrnej skupiny", odlišujem to najmä písmom). To bol mimochodom aj pôvodný plán kniežaťa Rastislava, ktorý nevyšiel - síce cirkevná samostatnosť, ale vo sfére Ríma. Žiadosť do Konštantínopola bol až plán B.
Takže iste, C&M mali na území dnešného Slovenska akýsi význam, ale považujem ho (a nielen ja, ale aj mnohí historici) za veľmi preceňovaný. Podľa mňa si štátny sviatok určite nezaslúžia, ich význam pre Slovenskú republiku je viac mýtický ako ozajstný.
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 09:08:24
022
arrow_leftGusto0 napísal:
boha jeho taka 7 bolestna a 3 krali su nam prednejsi ako 17.11. a den ustavy?

Myslel si deň trhacieho kalendára? Ústavu treba v prvom rade dodržiavať, nie oslavovať. Deň ústavy je hejslovácky sviatok a je dobre, že ho zrušili ako deň pracovného pokoja. Nech si hejslováci ústavu oslavujú koľko chcú (a podľa možnosti za svoje), ale niet dôvodu na pracovné voľno.
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 09:12:26
011
Ale štátny sviatok Ďura Jánošíka by mohli dať.Na hranolove narodaniny😀.
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 09:13:53
01
arrow_leftfoobar napísal:
Efektivitu prace ma zohladnovat mzda. A nie teraz celoplosne vpodstate skracovat ludom "dovolenku".

Nepísal som o efektivite práce, ale ekonomiky. Efektivita slovenskej ekonomiky je na európske pomery nízka a aj preto máme nízke mzdy.
Efektivita je (zjednodušene) pomer medzi nákladmi a výnosmi a každý štátny sviatok tento pomer ešte viac zhoršuje - v štátny sviatok platy bežia rovnako ako v pracovný deň (ba dokonca sú vyššie), ale výsledky sú oproti pracovnému dňu oveľa menšie.
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 09:18:38
02
arrow_leftSrsen napísal:

Na toto pozor!
Jasne sa tam píše, že přišli o kolo! Je teda podozrenie, že im bolo ukradnuté.
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 12:00:55
04
arrow_leftclxno1 napísal:
Zakon, ktory to ma zariadit, stale nebol schvaleny. Takze zatial je 17.11. stale dnom pracovneho pokoja.

Dík za upozornenie ... je to pre mňa dôležité pre plán služieb a pohotovostí ... budem to sledovať po septembrovej schôdzi parlamentu
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 12:15:25
00
arrow_leftSrsen napísal:

V Čechách bol prvý Praotec Čech, ktorý "přišel na horu Říp kolem roku 644."
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 12:56:54
07
Keďže cestná infraštruktúra bola v plienkach predpokladajme že kolo bolo MTB.
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 17:08:52
06
KE BA Novaky
cele slovensko čipuje ! :^:

preview.redd.it preview.redd.it preview.redd.it
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 20:15:26
00
Ha! Ešteže mám laktózovú intoleranciu.

Jaroh vďaka za cenné historické okienko. Popravde som toto nikdy veľmi neskúmal. No pobavilo ma to, že by som boli v “kultúrnej skupine ako Rusko…” :) pri tejto vláde…
No rozumiem, čo si mal na mysli - pravoslávnu cirkev.

A ako SZČO mi to je celkovo jedno, koľko dní pracovného pokoja bude…

Naposledy upravil AdMich dňa 07.09.2025 - 20:39:39, celkovo upravené 2 krát.

Zobraziť komentár 07.09.2025 - 20:28:35
00
Tibor Gaspar tvrdil, ze toto su niekolko rokov stare fotky z Nemecka. Tak nas neodzubavaj. Este tam nalepili aj slovensky text. To je Simeckov majdan!
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 20:37:23
04
preview.redd.it
straka uz ma zbalene :lol:
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 21:07:17
00
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 22:59:00
02
Jedna vec je správanie vládnych zločincov a ich kolaborantov, ale čo je horšie, že po všetkých tých svinstvách majú stále takú veľkú podporu. A na druhej strane máme voličov KDH a Olano, agresívnych SaS voličov Sulíka a Cigánikovej a značné množstvo voličov PS, čo by tiež najradšej "zmazali zo sveta" niektoré štáty sveta. Popravde škoda, že Korčok/Odor/Hamran... nezaložili vlastnú príčetnú neagresívnu stranu pre príčetných neagresívnych voličov.
Zobraziť komentár 08.09.2025 - 09:50:07
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up