Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Odluka cirkvi od štátu?
Áno 88% [ 140 ]
Nie 13% [ 20 ]
Celkový počet hlasov : 160
Pravdu mas, len s tym detailom, ze ked stat chce podpisat medzinarodnu zmluvu v nesulade s ustavou, musi si tu ustavu tak ci tak najprv zmenit. Takze nakoniec to vyjde tak, ze aj tak sa nikto nemoze odvolavat na ustavu ako na dovod porusovania medzinarodnej zmluvy.
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 08:52:13
01
Čiže je to taký klasický mačkopes. Treba vypovedať vatikánsku zmlvu a hotovo.
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 08:54:00
00
Ano, len kedze ta zmluva (pokial mam vedomost), neobsahuje ziadne ustanovenia o jej vypovedani, tak jej vypovedanie je take osemetne. Bolo by to porusenie medzinarodneho prava, aj ked sankcie nam z toho nehrozia, takze budeme pred Europou vyzerat ako taki darebaci, co uz asi taj tak vyzerame kvoli inym politikam... Najcistejsie by bolo dohodnut sa na vypovedani s Vatikanom, potom by to nebolo porusenie medzinarodneho prava.
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 09:05:46
00
to sa uz nejakemu statu podarilo ?
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 09:10:46
00
však francúzi, nie?
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 09:12:25
00
arrow_leftblackpyros napísal:
.... Bolo by to porusenie medzinarodneho prava, aj ked sankcie nam z toho nehrozia, ,,.

Jednu sankciu by som privital. Vypnutie svojich "sluzieb" v nasej krajine, :-D
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 09:12:32
11
Jaaaj pani, vy ste taki radikali. :D Nezabudajte, ze podla scitania obyvatelstva sa dlhodobo viac ako polovica obyvatelstva stale hlasi ku katolickej cirkvi, tym by taketo vypovedanie sluzieb asi jedno nebolo. :lol: Mne osobne je to jedno, nech je to tak ci onak, podla mna hlavne Slovensko ma ovela vaznejsie problemy, ako ci budu alebo nebudu nejake cirkevne sviatky alebo aj vyhrada vo svedomi, tym sa samozrejme nechcem dotknut tych, pre ktorych su tieto otazky dolezite.
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 09:22:14
01
IMHO kopa ludi sa hlasi k cirkvi len zo zotrvacnosti alebo aby si "nedajboze" nepohnevali rodinu.

Viem, ze cirkev poskytuje aj dalsie pridruzene sluzby k duchovnym (hospic, socialna starostlivost , a pod.) , a nahradit ich v kratkom case, po personalnej stranke by bol problem.
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 09:29:30
01
ja asi zijem v nestandardnej bubline, ale v mojom blizkom okoli by som katolikov naratal tak 5%, a to este neselektujem praktikujucich ...
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 09:31:33
01
podľa viedenského dohovoru ktorého sme súčasťou nie je možné jednostranne medzinárodnú zmluvu jednostranne vypovedať.
ústavný súd po schválení medzinárodnej zmluvy už nemôže posudzovať jej nesúlad s ústavou pretože schválená medzinárodná zmluva mu je nadriadená.
takže jediná šanca je jej otvorenie po dohode s vatikánom.preto sa treba spätne pozrieť kto ju v roku 2000 presadzoval a vehementne sa za ňu zasadzoval.
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 09:48:04
00
Tak kazdy svojpravny clovek je hadam dostatocne sposobily si vybrat, co chce, ak sa niekto v scitani obyvatelstva z akehokolvek dovodu prihlasi ku katolickej cirkvi: lebo rodina, lebo sa to patri, lebo hocico - tak stale si to slobodne a svojpravne zvolil a ak je takych ludi vacsina, tak nech. Ja ako mensina budem nazor vacsiny respektovat, bez ohladu na to, co si o tom nazore sam myslim.

Btw A nemoze to byt aj naopak? Ze osobne sa to mnohi ludia boja priznat a v scitani to praveze slobodne priznaju, lebo tam to nikto nevidi?
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 09:51:26
00
arrow_lefttriki napísal:
takže jediná šanca je jej otvorenie po dohode s vatikánom.preto sa treba spätne pozrieť kto ju v roku 2000 presadzoval a vehementne sa za ňu zasadzoval.
Netvrdim, ze nie je dobre si pripomenut, kto to spiskal, akurat imho v suvislosti s pripadnym otvaranim zmluvy je to bezpredmetne.
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 09:56:34
00
hlavne problém nášho štátu nie sú kostoly ani hospice... ani peniaze, ktoré tcirkvy idú a dokonca ani nie tí vplyvní buskupi čo volajú posrancom ... problémom sú tí posranci, a aj tí, ktorým nevolá biskup ale nejaký iný mecenáš ... nemyslíte? a nie, nie som veriaci a ani moja najbližšia rodina nie je
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 09:57:17
11
Nik to netvrdí, že toto je hlavný problém. Keby bol toto hlavný a jediný problém SR, by sme sa tu mali ako prasatá(medvede) v žite(kukurici).
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 10:10:29
00
málo štátov má podpísanú tak servilnú a širokú vatikánsku zmluvu ako slovensko.ja si na to obdobie 25 r. nazad veľmi dobre pamätám.Sr.čky za ktoré sa vtedy zasadzovali v školskej zmluve Lipšic,Palko,Minárik...za to by sa dnes nehanbil ani Kotlár.
Zobraziť komentár 03.10.2025 - 10:44:59
00
keyboard_arrow_up