Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftKinDo napísal:
co stale riesis ?

kde cerpas info, ze "mozes zastavit" ?

Poučovanie ti už ide, skús ešte čítanie s porozumením.
Skús ma teda ešte poučiť, ako dnes v súlade so zákonom zastavíš a odparkuješ svoj bicykel na chodníku, kam máš zakázaný prístup.
Ak to zvládneš, hádam ti aj dôjde prečo sú detaily dôležité, keďže sa tu diskutuje o zákone.
Navyše o zákone, ktorý posiela 10 ročné deti z chodníka do plnej premávky.
Zobraziť komentár 31.10.2025 - 17:00:51
00
ktory zakon mas na mysli pls ? idealne odkaz ...
Zobraziť komentár 31.10.2025 - 17:17:31
00
arrow_leftPetoLov napísal:
... ako dnes v súlade so zákonom zastavíš a odparkuješ svoj bicykel na chodníku, kam máš zakázaný prístup.

Normálne, ideš na bicykli po chodníku, zabrzdíš, zostúpiš a zaparkuješ (oprieš o múr, stĺpik, niektorí vysunú stojan).
Akurát od 1. 1. 2026 budeš môcť ísť po tom chodníku maximálne 6 km/hod. Samozrejme na bicykli. E-bicykle a e-kolobežky už budú mať zakázanú jazdu po chodníku. Tí len dotlačiť k miestu zaparkovania na chodníku z cesty.
Zobraziť komentár 31.10.2025 - 18:21:34
00
arrow_leftxyz napísal:
...kvôli niekoľkým magorom zas obmedzenie aj pre normálnych cyklistov ktorí neohrozujú chodcov a ktorí sem-tam musia ísť po chodníku lebo infraštruktúra stojí za h..

Nie niekoľkým, ale všetkým kolobežkárom. Ešte som nevidel ísť po chodníku kolobežkára primerane ohladuplne a to si zámerne už 2 roky všímam ich jazdu. Všetci kolobežkári idú po chodníku rýchlejšie ako cyklisti po ceste, veľa z nich nespomaľuje ani keď obchádza chodcov. Štvrtina z nich sú viacpočetné skupiny na 1 kolobežke. Často 5 ročné dieťa bez prilby s rodičom. Ako stĺp v kraťasoch bez prilby, vietor vo vlasoch a rýchlosť čo to dá bez pribrzdenia, plynule 25km/h. Aj na tom chopperi so sedačkou s kolesami ako formula jazdia s deťmi bez prilby 40km/h pomedzi autá. Cez leto je to vidieť často. Nechce sa im čakať na autobus aj keď ho majú študenti a deti zadarmo. Ostatní 0,6€ až na konečnú zástavku. Ešte to má požičovňa v reklame, že poďte si zajazdiť s deťmi, nepotrebujete vodičák a na fotke sú ľudia na tom bez prilby a maximálku to má 45km/h.
Zobraziť komentár 31.10.2025 - 18:26:17
00
arrow_leftKinDo napísal:
ktory zakon mas na mysli pls ? idealne odkaz ...

8/2009;
Upresním, 52(2) s odkazom na výnimku v 55(1)
Zobraziť komentár 31.10.2025 - 18:44:33
00
arrow_leftJoKo napísal:
Normálne, ideš na bicykli po chodníku, zabrzdíš, zostúpiš a zaparkuješ (oprieš o múr, stĺpik, niektorí vysunú stojan).

Pýtam sa na súlad so zákonom, nie na tvoju sebaistotu.
Zobraziť komentár 31.10.2025 - 18:50:18
00
Netreba nasilu v zákonoch hladať čo všetko si môžem dovoliť a ako využiť svoje práva. Jazda dospelého človeka bola bicyklom zakázaná aj v minulosti po chodníku pre chodcov. Iba deti do 10 rokov s doprovodom mohli. Samostatný dospelý človek na bicykli sa nemá čo ani zaujimať o chodnik čisto určený pre chodcov a má na prechode pre chodcov ísť pešo vedla bicykla (ak zastaví pred križovatkou a vytlačí bicykel na ostrovček a čaká na zelenú). Plno dôchodcov ide na starých bicykloch s reflexnými vestami, aj keď často bez prilby normálne po hlavnej ceste, žiletkári a mestské bicykle tiež. A zrazu vedla po chodníku skupina dospelých na mtb, väčšinou ebiky a všetci ako stádo pomedzi chodcov. Pred rokom 2010 som cyklistov videl len na ceste a na chodníku žiaden dospelý cyklista. Len to boli ľudia zvyknutí jazdiť po cestách. Sagan aj moderné biky, ebiky dostali von z gaučov ľudí ktorí sa na cestu asi boja. Ja po chodníkoch, ktoré sú určené pre chodcov na bicykli nejazdím. Poznám v meste menej frekventované trasy, hoci je to ďalej ako po hlavnom ťahu. A čo sa týka malých detí na bicykli po chodníku ešte s pomocnými kolieskami, policia ich nebude riešiť, iba ak by väčšie deti jazdili ako na detskej tour a pretekali tam. Polícia to bude mať ako pomôcku na najdenie vinníka nehody.
Zobraziť komentár 31.10.2025 - 21:07:37
00
jaaaaj....ked som bol mladý tiež som jazdil len po ceste...potom bum...zrazilo ma auto...potom zas bum...vina vodiča v oboch prípadoch... inak som rád že žijem ... a ja som ešte žiadneho chodca nezrazil... nájdi si na google mapy to čo som spomínal vyšsie...jedna z najvyťaženejších ciest v našom meste...krajnica žiadna,na kraji kanály...
Zobraziť komentár 01.11.2025 - 08:16:34
00
Vidím to inak z pohľadu kde bývam. Bol som bol pár krát v BA a tam by som sa na bicykli nikdy neodvážil ani po chodníkoch, ani ako chodec, sa tam bojím prejsť cez cestu. Idem tam vždy iba mhd a všade je tam pešo ďaleko. Napr v PB je 5 sídlisk a tie poväčšine nemajú chodníky, medzi panelákmi sú iba príjazdové cestičky ku vchodom a parkovacím miestam a tiež sa dá prejsť cez park a námestie, takto prejdem cez celé mesto a pretnem max 3 viac frekventované cesty. Popri potoku ide cez mesto pekná cyklotrasa a takto sa pohodlne dostanem za mesto na magistrálu. Prilahlé mestské časti 5km od mesta majú úzke cesty, kde sa to nedá rozbehnúť ako Dedeček a kamióny tam nejazdia. Napr cez víkend tadiaľ neprešlo ani 1 auto. Tie jazdia iba ráno do 7h a poobede od 14 do 16h a tie osady sú tak ďaleko, že by som na bicykli do práce nejazdil, do kopca, za dažda, v zime, prechládnutý, nemožnosť sa prezliecť osprchovať, 15kg batoh, v ruke dáždnik a 2 tašky, cestou z práce ponavštevujem obchody kde by som bike určite nezamykal a ani stojany tam nie su vedľa každého jedného obchodu a vracať sa 400m od obchodu k bicyklu nechcem. Mhd je pre deti, študentov aj dôchodcov zadarmo a v centre sú všetky služby, úrady a obchody. Zo sídlisk je to 5-15 minút všade pešo. Tak negatívne by som to nevidel. To čo vidím ako jazdia po chodníku, to je na hlavnom ťahu a pritom by tí cyklisti mohli prejsť bočnými ulicami, kde jazdia 25km/h iba autá ktoré tam bývajú teda skoro žiadne. Parkujúce autá majú výhodu že môžu parkovať pri ceste, lebo tam ani chodnik nie je. Cez trávnik sú cestičky pre chodcov, schody. Tí čo predsa jazdia z prilahlých mestských častí na bicykli do mesta majú možnosť ísť po úzkych cestičkách bez áut, alebo iba po ceste bez chodníka, po ktorej jazdia len autá do tej uzavretej doliny. Mesto je postavené do takej hviezdy, že nemajú cez mestskú časť dopravný ťah ani výpadovku z mesta. Na konci mestských častí je les.
Zobraziť komentár 01.11.2025 - 09:38:30
00
//dovolil by som si poznamenať, ze tento príspevok (a tiez dost predchadzajucich) je uplne mimo témy, offtopic, prosim nepokračovať;)
Zobraziť komentár 01.11.2025 - 09:45:52
11
Tému som nezačal, iba vysvetlil podstatu problému, pretože ľudia radi hladajú literu zákona, ako využiť slabo napísaný zákon vo svoj prospech, na miesto toho čo ponúka život a nepísaná ohľaduplnosť.

Späť k téme

https://www.biker.sk/172647/elektrobicykle-nicia-horsku-cyklistiku-nie-vsak-tak-ako-by-ste-si-mysleli/
Zobraziť komentár 01.11.2025 - 10:26:18
00
Chodník to má už v názve, že je na chodenie.... Nie jazdenie
Diskusia pripomína plochozemcov, že či zem je naozaj guľatá či plochá.. si to potrebujú overovať a uistovat na x krát...
Zobraziť komentár 01.11.2025 - 11:01:11
02
v nemecku sa s nimi neseru , maju na to merac https://www.reddit.com/r/nextfuckinglevel/comments/1okuvhk/escooter_that_can_do_110_kmh_68_mph/
Zobraziť komentár 02.11.2025 - 07:37:09
00
arrow_leftpeter120 napísal:
Chodník to má už v názve, že je na chodenie.... Nie jazdenie ...

a preto na nich parkuju auta ...
podme s tymito prekarackami radsej na pieskovisko ...
Zobraziť komentár 03.11.2025 - 13:35:44
00
arrow_leftKinDo napísal:
a preto na nich parkuju auta ...

to je zakazane - len sa na to uz zabudlo :-)
Zobraziť komentár 03.11.2025 - 13:44:05
01
keyboard_arrow_up