Lokalizácia
Formulár sa odosiela
vcera som siel cez park v Tr. Tepliciach. znacka bicykle povoluje. a tak ma tam napadlo, ako mam vediet, akou rychlostou idem? siel som maximalne ohladuplne - lebo ovce na pasi nevnimaju okolie a hrozi ze dokalicis hlavne seba. stym som tam maval problem aj ako chodec na vychdzke. ale fakt netusim ci som siel pod 6km/h. a ak by tam bol prislusnik, ako by vedel ze tych 6km/h prekracujem a ma ma riesit? ci len tak z principu by pootravoval, ze mam ist pomalsie?
Zobraziť komentár 02.11.2025 - 20:44:53
00
Ta novela nie je preto aby si dostaval pokuty ked pojdes rychlejsie ale aby si tu rychlost dodrziaval a neohrozoval chodcov. Uz teraz to ale bolo obmedzene na rychlost chodze a nedodrziavalo sa to. Prijde mi to podobne ako dodrzanie bezpecnej vzdialenosti pri predbiehani cyklistu, to tiez nebolo exaktne zadefinovane a ked sa to dodefinovalo aspon to zvysilo povedomie, vodici si asi trochu uvedomili ze ta bezpecna vzdialenost nieje 30cm a uz to trochu viac dodrziavaju. A tiez tu vzialenost nemaju ako policajti presne odmerat.
Tak i ta rychlost mozno bude fungovat podobne - hlavne je to namierene proti elektrokolobezkam ktore na chodnik mohli vsetky na rozdiel od cyklistov ktori len v specifickych pripadoch.
Naviac policajt ta najskor upozorni ked pojdes po chodniku 20km/h ze to asi nieje 6km/h a asi sam budes vediet ze nejdes 6km/h. Nejake cislo tam dat museli, skoda ze take ktorym vela ludi nedokaze bezpecne ist na bicykli ci kolobezke. Asi sa inspirovali tym samojazdiacim donaskovym vozidlom ktore uz v zakone mame a ktore ma exaktne uvedene ze po chodniku nemoze ist viac ako 6km/h.
Zobraziť komentár 02.11.2025 - 21:15:39
01
ak sa jedna o zdruzenu cestu pre cyklistov a chodcov, predpokladam, ze tam limit 6km/h neplati.
Zobraziť komentár 02.11.2025 - 22:22:18
00
Slovensko nie je jediná krajina, čo má definovanú rýchlosť chôdze v zákone pre právne účely v prípade nehody. Veľká Británia má 3mph (4,82km/h), také Grécko, Nórsko majú 6km/h, Nemecko, čí Španielsko majú 5km/h. Len sa o tom nehovorí veľmi.

Pamätám si prenášajúcich z rôznych krajín , keď sa na v centrách miest, kde bol zmiešaný pohyb chodcov a cyklistov a obmedzila sa rýchlosť cyklistov a kolobežiek na nejakú rýchlosť, tak že cyklistická verejnosť sa sťažovala, že ako majú vedieť ako rýchlo idú... Dostali odkaz, že ak nevedia, majú si obstarať zariadenie na to určené a predávajú sa už roky, sú tu rôzne GPS, hodinky, zvládajú to mobily. Možnosti sú.
Zobraziť komentár 02.11.2025 - 22:51:16
00
Ano, a su krajiny alebo mesta kde je ten limit na chodnikoch 10km/h. Viac krat sa tu pisalo o znackach obmedzujucu rychlost na 10km/h v BA napriklad pri bufetoch na Kamziku, pri horarni v Krasnanoch a obcas tam niekto napisal ze ma pri tej rychlosti problem s ovladanim bicykla. Ja si myslim ze ak by sa tych 6km/h malo skutocne dodrziavat tak cyklisti ale i kolobezkari budu pre chodcov predstavovat vacsie nebezpecenstvo ako pri raz takej rychlosti.
Zobraziť komentár 03.11.2025 - 09:49:13
01
https://www.mtbiker.sk/foto/775534/17556-pieskovisko-682e11f2b63b9jpg.html?type=user&typeId=17556&sort=most_recent&view=all
však aj ja som to spomínal... pekne oddelené a choď tam 10-kou... neviem načo sa vlastne "buduju" také cestičky,pôvodne to bol v celej šírke chodník pre chodcov,vlastne viem,je to lacnejšie ako urobiť ozajstnú cyklocestu.
Zobraziť komentár 04.11.2025 - 07:18:34
00
aby si ochranil tych blbcov co pojdu po cyklo ale nikto to nebude riesit, ale ty pojdes pomaly aby si nahodou toho co porusuje pravidla neohrozil
tak preto
Zobraziť komentár 04.11.2025 - 08:48:37
00
keyboard_arrow_up