Ahojte, zakladám túto tému, zatiaľ som na podobnú nenatrafil a inšpiroval ma tento článok od
JakobSWE:
https://www.mtbiker.sk/clanky/130325/pokusny-kralik-vo-vedeckej-studii-co-vsetko-prezradia-svaly-krv-a-10-kilometrova-casovka.htmlV článku aj diskusii pod ním som natrafil na pre mňa zaujímavé informácie. Už pár rokov sa trápim so zníženým hemoglobínom a červenými krvinkami. A zistil som, že v tom nie som sám - podľa článku

. Preto ma zaujíma, či je nás viac. Ak áno, ako riešite vašu situáciu s týmito "neduhmi"?
Aby som objasnil prečo ma to zaujíma:
Už pár rokov dozadu som si začal všímať, že pri rovnakom tréningu mi pri záťaži (intenzívny tréning, preteky) klesá výkonnosť. Kým idem v Z2, tam nemám žiadne problémy, dokážem ťahať aj celý deň. Ale ak zvýšim
výkon na hranicu anaeróbneho prahu, tak po 3min. som už veľmi zadýchaný, čo som pred rokmi nepociťoval. Tak isto aj tepovú frekvenciu mám max. 162ú/min. (viem, že je to značne individuálne, aj kľudový tep mám na 38ú/min.). Začal som to sledovať, až som to riešil cez dr. a odbery krvy, kde mi zistili zníženú hladinu hemoglobínu a červ. krviniek (mám ich na spodnej hranici bežnej normy), železo mám v norme, sono pečene je tiež ok. Čo som si odsledoval, tak v zime sa dokážem "vrátiť" s hodnotou hemoglobínu na hranicu 150, v sezóne to klesne pod 130. Mám 51r, 175cm/75kg, som aktívny výkonnostný biker (mtb maratóny, cestné časovky a pod.), bikujem od 10r., v mladosti som jazdil závodne. Rád by som sa "dopátral", či je to vekom a musím sa s tým zmieriť, alebo máte nejaké vychytávky ako eliminovať tento "problém"? Ako to riešite a či vôbec?
Dík za každú info
PS: prosím, ak niekto zareaguje, píšte (ak sa nehanbíte

) aj vek, výšku, váhu, aby som si to vedel "porovnať"